Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εικόνα εγκατάλειψης στο βοτανικό μονοπάτι της Σοφούλη

Ρημάζει το μονοπάτι στην οδό Σοφούλη στην ανατολική Θεσσαλονίκη που είχε μεταμορφωθεί το 2014 σε μια καταπράσινη διαδρομή.

Εικόνα πλήρους εγκατάλειψης παρουσιάζει το βοτανικό μονοπάτι της Σοφούλη, ένα κομμάτι πρασίνου στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Το ρέμα και το μονοπάτι στον πεζόδρομο της Νέστορος Τύπα που ενώνει τη Σοφούλη με τη Βασιλίσσης Όλγας είχαν καθαριστεί και μεταμορφωθεί το 2014 σε μια καταπράσινη διαδρομή. Μάλιστα, είχαν τοποθετηθεί παγκάκια αλλά και πινακίδες που επεξηγούσαν το καθένα από τα 60 αυτά φυτά που φύονται στο σημείο. Την αναμόρφωσή του είχαν αναλάβει τότε εθελοντές του «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας», των Φίλων Πρασίνου Θεσσαλονίκης, του Τομέα Οικολογίας του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ καθώς και μαθητών του 14ου Λυκείου.

Έξι χρόνια μετά από τη δράση αυτή, το ρέμα έχει πλήρως παρατηθεί: οι πινακίδες έχουν όλες καλυφθεί από μουτζούρες, τα παγκάκια είναι ημικατεστραμμένα, ο χώρος είναι γεμάτος ξερά φύλλα και σκουπίδια ενώ πολλά από τα δέντρα έχουν ξεραθεί. Μάλιστα, προς το τέλος του πεζοδρόμου, ο χώρος μετατρέπεται σε πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα των περιοίκων.

«Το σημείο είναι παρατημένο. Πετάνε σκουπίδια, δεν έχουν κλαδέψει τα δέντρα και ο δήμος δεν έρχεται να το περιποιηθεί», δηλώνει η Κορνηλία, κάτοικος της περιοχής.

Η αναμόρφωση του ρέματος έγινε το 2014 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014. «Η πρόταση έγινε από το πανεπιστήμιο γιατί ήταν ένα φανταστικό μέρος το οποίο δεν ήξερε πολύ κόσμος. Είχε γίνει σκουπιδότοπος. Εμείς το καθαρίσαμε και βάλαμε ταμπελίτσες. Όταν το αφήσαμε ήταν ένας μικρός παράδεισος», σημειώνει μιλώντας στη Voria.gr ο Γιώργος Αποστολάκης, μέλος του ΔΣ των Φίλων Πρασίνου.

Αντίστοιχα, η Μαρία Πασχαλίδου, δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής τότε της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 ανέφερε ότι η μεταμόρφωση του χώρου έγινε με την εθελοντική βοήθεια νέων και φορέων. Μάλιστα έχοντας γνώση της σημερινής κατάστασης, τόνισε πως απαιτείται εκπαίδευση στο θέμα της προστασίας του δημόσιου χώρου.