Skip to main content

Εικόνες από το ψηφιακό μέλλον στο περίπτερο των ΗΠΑ (φωτο+video)

Το αμερικανικό περίπτερο έφερε το... μέλλον της ψηφιακής εποχής στη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ: Πώς θα ψωνίζουμε, θα ζωγραφίζουμε και θα στοιχηματίζουμε

Ουρές κάνει ο κόσμος έξω από περίπτερο των ΗΠΑ όπου περίπου 60 αμερικανικές εταιρείες παρουσιάζουν εικόνες από το μέλλον της ψηφιακής εποχής.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν πώς μπορούν να παραγγείλουν, να ψωνίζουν, να στοιχηματίζουν μέχρι και να ζωγραφίζουν στα χρόνια που θα έχει εξελιχθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της καθημερινότητάς μας.

Παραγγελία μέσω διαδραστικού πίνακα στο stand Microsoft

Αφήνοντας πίσω τις ουρές για παραγγελία και τις αχρείαστες αναμονές, καταστήματα fast food έχουν εγκαταστήσει διαδραστικούς πίνακες, οι οποίοι επιτρέπουν στους πελάτες να παραγγείλουν απλά, γρήγορα και ευχάριστα.

Ο πίνακας που έχει σχεδιαστεί από την ελληνική εταιρεία Atcom που συνεργάζεται με την Microsoft έχει εγκατασταθεί ήδη σε κατάστημα του Συντάγματος στην Αθήνα και σύντομα θα έρθει και σε ένα κατάστημα Goody’s στη Θεσσαλονίκη.

Δίπλα στον διαδραστικό πίνακα, υπάρχει επίσης η «διαδραστική κρεμάστρα» που αναγνωρίζει το ρούχο που δοκιμάζει ο πελάτης και εμφανίζει πληροφορίες, όπως τιμή και διαθεσιμότητα. Ακόμα στο περίπτερο φιλοξενείται και η διαδραστική βιτρίνα μέσω της οποίας ο πελάτης ψηφίζει το αγαπημένο του προϊόν. Η «διαδραστική βιτρίνα» έχει εγκατασταθεί ήδη στα καταστήματα Καλογήρου στην Αθήνα.

Στο περίπτερο της Microsoft, πολλοί επισκέπτες επιλέγουν επίσης να θαυμάσουν ένα ολόγραμμα το οποίο χρησιμοποιείται για σκοπούς υγείας και εκπαίδευσης.

Θεσσαλονίκη: Η πρώτη ελληνική πόλη στο Voyager in Google Earth

Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη ελληνική πόλη που παρουσιάστηκε στο Voyager της Google Earth, μια εφαρμογή της Google που επιτρέπει στον χρήστη να περιηγηθεί ψηφιακά σε διάφορες πόλεις του κόσμου.

Η Θεσσαλονίκη, εντάχθηκε πολύ πρόσφατα στη λίστα με τις πόλεις, ενόψει της συμμετοχής των ΗΠΑ στη ΔΕΘ.

Στο «Explore Thessaloniki» που παρουσιάζεται στο περίπτερο της Google, ο χρήστης μπορεί να «ταξιδέψει» στα πιο εντυπωσιακά σημεία της πόλης, μέσω πανοραμικών φωτογραφιών 360 μοιρών που συνοδεύονται από πληροφορίες. Με τον ίδιο τρόπο, η εφαρμογή παρουσιάζει σημεία ενδιαφέροντος στην πόλη που έχουν σχέση με την τέχνη και τον πολιτισμό αλλά και την ιστορία.

Στο περίπτερο της Google την προσοχή, κυρίως των μικρότερων σε ηλικία επισκεπτών, τράβηξε ακόμα η εφαρμογή Tilt Brush που σου επιτρέπει να ζωγραφίζεις σε περιβάλλον επαυξημένης πραγματικότητας φορώντας ειδικά γυαλιά.

Παγκάκια από 3D εκτυπωτές στη Θεσσαλονίκη

Στο εντυπωσιακό περίπτερο που έστησε η Coca Cola, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν 3D εκτυπωτές να κατασκευάζουν μικρογραφίες από τα παγκάκια τα οποία θα τοποθετηθούν από σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος Zero Waste της εταιρείας.

Τα παγκάκια που θα κατασκευαστούν από ανακυκλωμένο πλαστικό θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης.

Ξυστό με το πάτημα ενός κουμπιού

Σε δέκα καταστήματα ΟΠΑΠ στην Ελλάδα, ένα εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη, έχουν πλέον τοποθετηθεί τα τερματικά «Dreamtouch» της Intralot, τα οποία με το πάτημα ενός κουμπιού εκδίδουν ένα ξυστό έτοιμο για χρήση από τον παίκτη.


Το Dreamtouch φιλοξενούνται στο περίπτερο της Intralot όπου εκτίθενται και άλλα διαδραστικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για στοιχηματικά παιχνίδια στο εξωτερικό.

ΙΒΜ: Επέμβαση μέσω drone

Ένα drone που πετούσε πάνω από μια πόλη από lego τράβηξε τα βλέμματα όσων περνούσαν δίπλα από το σταντ της ΙΒΜ, όπου γινόταν επίδειξη του συστήματος οπτικής αναγνώρισης (visual recognition) της εταιρείας.

Κατά την επίδειξη φαινόταν πώς το drone πετούσε πάνω από τη μακέτα της πόλης και έβγαζε φωτογραφίες από περιστατικά που έχρηζαν άμεσης αντιμετώπισης, όπως παραδείγματος χάριν πυρκαγιά ή τροχαίο ατύχημα. Οι φωτογραφίες μεταφέρονταν απευθείας σε ένα υπολογιστή, ο οποίος αναγνώριζε μέσω αλγορίθμων την κατάσταση και έστελνε το ανάλογο σήμα στις αρχές.

Τέλος, αρκετός κόσμος έσπευσε επίσης και στο σταντ της Texan για να δει από κοντά τη λειτουργία των μηχανημάτων που συμπιέζουν πλαστικές και αλουμινένιες συσκευασίες που προορίζονται για ανακύκλωση. Η εταιρεία παρουσίασε μεταξύ άλλων ένα μηχάνημα στο οποίο μπορεί ο χρήστης να πετάει μια σακούλα με ανακυκλώσιμες συσκευασίες και έπειτα το μηχάνημα να διαχωρίζει αυτόματα τις πλαστικές από τις αλουμινένιες. 

Πέραν των εκθεμάτων, στο αμερικανικό περίπτερο διεξάγονται ομιλίες και σεμινάρια από τις εταιρείες στο stage με διάφορα ζητήματα, όπως το μάρκετινγκ, η οικολογία και οι ψηφιακές δυνατότητες.