Skip to main content

Εικόνες σοκ από το κουφάρι της Γιαννιτσών – Άνθρωποι μέσα σε σκουπίδια

Μέσα σε σκουπίδια και περιττώματα ζούσαν δεκάδες μετανάστες στον άτυπο καταυλισμό που είχε στηθεί σε κτήριο - φάντασμα στην περιοχή της Γιαννιτσών.

Σοκάρουν οι εικόνες από το κτήριο – φάντασμα στην περιοχή της Γιαννιτσών, όπου είχαν βρει καταφύγιο δεκάδες μετανάστες, μέσα σε σκουπίδια και περιττώματα.

Παλιά στρώματα, χαρτόκουτα, καναπέδες, αυτοσχέδια καταλύματα, ρούχα πεταμένα παντού, άπειρα σκουπίδια συνθέτουν τις αποκρουστικές εικόνες που αντικρίζει κάποιος μέσα στο κτήριο.

Η δυσοσμία είναι τόσο έντονη, κυρίως λόγω των περιττωμάτων, που γίνεται αισθητή σε μεγάλη απόσταση από το κουφάρι με τα μπάζα και τις σιδεριές.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ζούσαν πολλοί μετανάστες, οι οποίοι κατά διαστήματα εναλλάσσονται, μετατρέποντας έτσι τον χώρο σε ένα άτυπο καταυλισμό.

Οι μετανάστες έστρωναν τα λιγοστά υπάρχοντά τους σε κάθε σημείο του συγκροτήματος, το οποίο καταλαμβάνει μεγάλη έκταση. Ακόμα και στην ταράτσα, όπου υπάρχουν παντού σιδεριές και είναι επικίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα.

 


Πρόκειται για το κτήριο, που βρίσκεται  στην περιοχή του Παλιού Σταθμού, στις οδούς Πατριάρχου Κυρίλλου, Σαπφούς και Βουτυρά. Είναι ένα ημιτελές συγκρότημα πολυκατοικιών του του Κατασκευαστικού Συνεταιρισμού «Άγιος Χριστόφορος».

Στην επιχείρηση που στήθηκε για πέμπτη φορά, νωρίς το πρωί της Παρασκευής, από τον δήμο Θεσσαλονίκης και την αστυνομία προσήχθησαν 109 άτομα.

Διαβάστε: Έφοδος της ΕΛΑΣ και του δήμου σε κτήριο με μετανάστες στη Γιαννιτσών

Υπάλληλοι του δήμου από τη Διεύθυνση Ανακύκλωσης, Αστικών Αποβλήτων και Πρασίνου ανέλαβαν να καθαρίσουν τον χώρο ο οποίος είχε μετατραπεί σε χωματερή.

Ωστόσο, παρά τη σημερινή επιχείρηση, εκφράζονται φόβοι ότι το κτήριο θα ξανά γεμίσει πολύ σύντομα με άτομα, καθώς ο χώρος είναι αφύλακτος και η πρόσβαση σε αυτόν πολύ εύκολη.

Στο παρελθόν είχαν τοποθετηθεί λαμαρίνες στο κτήριο αλλά οι αλλοδαποί τις απομάκρυνες και κατέφυγαν και πάλι μέσα στο χώρο.