Skip to main content

Εικόνες σοκ στη Σερβία: Σε λαϊκό προσκύνημα το σκήνωμα του Πατριάρχη Ειρηναίου

Χιλιάδες πιστοί από σήμερα Σάββατο συρρέουν στο ναό για να αποτίσουν φόρο τιμής και να αποδώσουν το «ύστατο χαίρε» στον εκλιπόντα αρχιερέα

Σε λαϊκό προσκύνημα εκτίθεται, στον νεόδμητο ιερό ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, το σκήνωμα του Πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίου ο οποίος απεβίωσε από επιπλοκές του κορωνοϊού.

Χιλιάδες πιστοί από σήμερα συρρέουν στο ναό για να αποτίσουν φόρο τιμής και να αποδώσουν το «ύστατο χαίρε» στον εκλιπόντα αρχιερέα, την ώρα που η κατάσταση με την πανδημία στη Σερβία είναι δραματική.

Οι αρχές απηύθυναν έκκληση σε όλους όσους θα προσέλθουν να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας.

To πρωί τελέστηκε λειτουργία στον καθεδρικό ναό των Αρχαγγέλων με την συμμετοχή πολλών ιεραρχών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την παρουσία εκατοντάδων πιστών, εντός και εκτός του ναού, λίγοι εκ των οποίων φορούσαν μάσκα.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο στις 9:00 η ώρα το πρωί στον ναό του Αγίου Σάββα ενώ το σκήνωμα θα τοποθετηθεί σε κρύπτη εντός του ναού που κατασκευάστηκε ειδικά για την ταφή Σέρβων αρχιερέων. Ο Ειρηναίος θα είναι ο πρώτος Πατριάρχης που θα ταφεί στην κρύπτη του ναού του Αγίου Σάββα.

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος βρέθηκε θετικός στον ιό Sars Cov-2 στις 4 Νοεμβρίου και την ίδια ημέρα εισήχθη σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Βελιγραδίου. Η κατάσταση της υγείας του άρχισε να επιδεινώνεται ραγδαία στις 18 Νοεμβρίου και δύο ημέρες αργότερα κατέληξε.

Σημειώνεται ότι ο Πατριάρχης Ειρηναίος χοροστάτησε στις 30 Οκτωβρίου στην εξόδιο ακολουθία του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιου, ο οποίος επίσης απεβίωσε από επιπλοκές του κορωνοϊού. Όπως τόνιζε το BBC, στην κηδεία είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες πολίτες για να θρηνήσουν χωρίς όμως να φορούν μάσκες ή να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις.

Λόγω της υγειονομικής κρίσης στη Σερβία χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται θετικοί στον ιό καθημερινά.