Skip to main content

Οικονομικές κυρώσεις σε 322 Ουκρανούς επέβαλε η Μόσχα

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν με απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης, την οποία επικύρωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Οικονομικές κυρώσεις σε αξιωματούχους της ουκρανικής πολιτικής ελίτ επέβαλε η Μόσχα, δεσμεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν στην Ρωσία εκατοντάδες πολιτικοί και αξιωματούχοι, όπως και δεκάδες επιχειρήσεις που ανήκουν σε Ουκρανούς επιχειρηματίες

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν με απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης, την οποία επικύρωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ και συνιστούν αντίμετρα στις κυρώσεις που είχε επιβάλει η Ουκρανία σε Ρώσους πολίτες και ρωσικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης οι κυρώσεις τίθενται σε ισχύ με διάταγμα του Ρώσου προέδρου από 1η Νοεμβρίου, και επιβάλλονται σε 322 Ουκρανούς πολίτες και σε 68 νομικά πρόσωπα.

Στον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις περιλαμβάνονται αρκετοί βουλευτές και επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων ο γιός του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, Ολέξι Ποροσένκο, η επικεφαλής του κόμματος «Μπατκίβσινα» Γιούλια Τιμοσένκο, ο πρώην πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, ο υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβακόφ, ο αρχηγός των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας, Βασίλ Χριστσάκ, ο Ουκρανός μεγιστάνας Βίκτορ Πιντσούκ και σχεδόν όλοι οι υπουργοί της ουκρανικής κυβέρνησης.

Μεταξύ των δεκάδων εταιρειών στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι η ελβετική εταιρεία σιδηρομεταλλευμάτων Fellexpo plc, η οποία έχει επενδύσεις στην Ουκρανία, η πτηνοτροφική μονάδα MNP, ο όμιλος Kernel Holding S.A που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία ηλιέλαιου στην Ουκρανία, όπως και η μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία της Ουκρανίας Farmak.

Επιπλέον, η ρωσική κυβέρνηση, με ανάρτησή της στην σελίδα που διαθέτει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης VKotnakte, καθιστά σαφές ότι ο κατάλογος των κυρώσεων μπορεί να διευρυνθεί. «Όπως ο κάθε κατάλογος, μπορεί να διευρυνθεί ή αντίθετα να περιορισθεί ή γενικά να αποσυρθεί» γράφει στην ανάρτηση της η ρωσική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «όλα θα εξαρτηθούν από την περαιτέρω στρατηγική που θα ακολουθήσει η ηγεσία της Ουκρανίας»

Η αντίδραση του Ουκρανού Προέδρου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, αναφερόμενος στις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλλε η Ρωσία και στο γεγονός ότι στον κατάλογο αυτό βρέθηκε ο γιός του και τα μισά μέλη της ουκρανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι «η απόφαση (της ρωσικής κυβέρνησης) δεν ήταν κάτι το απρόσμενο».

Ο Πέτρο Ποροσένκο είπε μάλιστα ότι το να βρεθεί κάποιος στον κατάλογο αυτό των κυρώσεων, είναι σαν να παρασημοφορείται επίσημα. «Στην Ουκρανία το να βρίσκεσαι σε έναν τέτοιο κατάλογο είναι σαν να παίρνεις επίσημο παράσημο. Τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι. Και ασφαλώς θα προσβλήθηκαν πολύ όσοι δεν συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο αυτό», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.