Skip to main content

Οικονόμου: Δεν θα αφήσουμε καμία τουρκική πρόκληση αναπάντητη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Είμαστε ανυποχώρητοι στην υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας» διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -«Δεν πηγαίνουμε με το ζωνάρι λυμένο για καβγά»

«Εμείς δεν πηγαίνουμε στη Μαδρίτη με το ζωνάρι λυμένο για καβγά, αλλά δεν θα αφήσουμε καμία πρόκληση αναπάντητη, είμαστε ανυποχώρητοι στην υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας» διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς για το πώς ενεργήσει η ελληνική αποστολή στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, εφόσον ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Σε άλλη ερώτηση, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την Τουρκία ότι «δεν έχει σταματήσει λεπτό να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μην τηρώντας την συμφωνία, που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ερωτηθείς, δε, για το πώς διαχειρίζεται η Αθήνα την υπόθεση της κράτησης από τις τουρκικές αρχές Έλληνα υπηκόου με την κατηγορία της εμπλοκής σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες, ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι ο εν λόγω άνθρωπος δεν έχει καμία σχέση με καμία ελληνική υπηρεσία και πως το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί τις διαδικασίες στην γείτονα, εγκαλώντας την Τουρκία ότι έως προχθές δεν είχε παράσχει καμία πληροφορία για την τύχη του παρά τα συνεχή ελληνικά αιτήματα.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Οικονόμου είχε σημειώσει ότι η κυβέρνηση -όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες- καλύπτεται απόλυτα σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, από τα συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως αυτά υιοθετήθηκαν ομόφωνα. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα. Υπογραμμίζει ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται την ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απευθύνει παράλληλα, πρόσκληση προς τη γείτονα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να μειώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Επανέλαβε, δε, ότι -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία: Από τη μια, ο δρόμος της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και από την άλλη, ο δρόμος της κλιμάκωσης ο οποίος θα οδηγήσει την Άγκυρα σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας ανοιχτή τη δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, η οποία συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο. Θα συνεχίσει ωστόσο να προβάλλει σε όλα τα φόρα τις θέσεις της και να υπερασπίζεται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

«Η κυβέρνηση εκφράζει παράλληλα την ικανοποίησή της για την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αποδώσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, καθώς και την προοπτική απόδοσης καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, αλλά και -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Παράλληλα, στη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και θα πρέπει αφενός η Ευρώπη να επιδείξει πραγματικό ενδιαφέρον προσέγγισης και αφετέρου οι χώρες αυτές να κινηθούν με μεγαλύτερο θάρρος στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να έρθουν πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, συμβάλλοντας στη σταθερότητα της περιοχής» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.