Skip to main content

Οικονόμου: Δεν θα πάμε σε lockdown - Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τη διασπορά

Ο κυβερνητικός εκρπόσωπος ξεκαθάρισε πως «η χώρα δεν θα κλείσει» και τόνισε πως η κυβέρνηση δεν συζητά μέτρα για τους εμβολιασμένους.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού και εστιάζουμε στην εφαρμογή των μέτρων, που ήδη ισχύουν, αλλά και στην ενίσχυση των εμβολιασμών», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο briefing των πολιτικών συντακτών. Σε ό,τι αφορά στη νέα μετάλλαξη «Ο» του κορωνοϊού ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε πως κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας επιτροπής έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών, αλλά και ελέγχου αυτών, από τις συγκεκριμένες χώρες, που σκοπεύουν να ταξιδεύσουν προς την Ελλάδα, ενώ διευκρίνισε πως η χώρα μας δεν διατηρεί απ ευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένα κράτη.

Ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε, δε, πως η κυβέρνηση συνεχίζει «την πολυμέτωπη προσπάθεια για την ανάσχεση της πανδημίας, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να στηριχθεί το ΕΣΥ, αλλά και να παραμείνουν ανοιχτές η οικονομία, η εκπαίδευση και η κοινωνία μας».

Αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την προηγούμενη Παρασκευή από τη Κοζάνη, ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε το σχέδιο απολιγνιτοποίησης εμβληματική μεταρρύθμιση, το οποίο, όπως είπε, δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Για το σκοπό αυτό, συνέχισε ο κ. Οικονόμου, η κυβέρνηση κατήρτισε το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ύψους κάτι περισσότερο από 7 δις ευρώ. Ως εκ τούτου, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η χώρα μας είναι το πρώτο κράτος - μέλος της ΕΕ, που διαθέτει ένα στρατηγικό σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, αλλά και το πρώτο κράτος - μέλος, που δικαιούται στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης. Σε ό,τι αφορά, τέλος, στο Μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος - Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου, επέμεινε πως η συνεχής διεύρυνση της ενεργειακής συνεργασίας με την Αίγυπτο αποδεικνύεται ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα για την αναπτυξιακή της πορεία, την αναβάθμιση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της, καθώς και την επανατοποθέτηση της στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Σημείωσε, δε, πως μετά την πρόσφατη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υπέγραψε με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Μνημόνιο Κατανόησης για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του φυσικού αερίου, εξέλιξη, που, όπως επισημάνθηκε πέραν της αξίας της στον ενεργειακό πεδίο, συμβάλλει στην ευημερία και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου.