Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η διπλή κυβερνητική άφιξη και οι εκλογικές ζυμώσεις στους δήμους

Οι αφίξεις Οικονόμου-Πιερρακάκη, το δυνατό ΣΚ του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και η προτροπή Ευθυμίου για την αύξηση του κατώτατου μισθού

-Μας... καλομαθαίνει η κυβέρνηση τελευταία στη Θεσσαλονίκη. Η παρουσία υπουργών είναι συνεχής, με αποτέλεσμα τα «γαλάζια» στελέχη να έχουν αναθαρρήσει κι από εκεί που υπήρχε μια εσωτερική γκρίνια περί εγκατάλειψης, πλέον να είναι στα χαμόγελα. Την επόμενη Παρασκευή μάλιστα θα έχουμε το πρώτο briefing της Θεσσαλονίκης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, ενώ την ίδια μέρα στην πόλη θα βρίσκεται ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Αυτή η αυξημένη παρουσία κυβερνητικών στελεχών στην πόλη, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, καθόλου τυχαία δεν είναι...

-Μπορεί κάπου να τον είχαμε... χάσει τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ εσχάτως στη Θεσσαλονίκη, όμως επανήλθε αυτό το Σαββατοκύριακο δυναμικά. Η πρωτοβουλία των νομαρχιακών Α' και Β' Θεσσαλονίκης του κόμματος να διοργανώσουν χτες ημερίδα για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης ήταν εξαιρετική και έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν τοποθετήσεις, απόψεις και θέσεις επί των προβλέψεων του σχεδίου, έστω και μετά την τυπική ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης. Ο λόγος δόθηκε σε δεκάδες φορείς και ήταν μια άκρως επιτυχημένη εκδήλωση, με ουσία και σοβαρότητα, όπως αξίζει στο πιο σημαντικό πρότζεκτ για τη Θεσσαλονίκη των επόμενων ετών. Σήμερα η νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ Β' Θεσσαλονίκης έχει δυο εκδηλώσεις, στο Σοχό για την κτηνοτροφία και στον Άγιο Αθανάσιο για τον πρωτογενή τομέα και τη νέα ΚΑΠ 2023-2027. Μόνο συγχαρητήρια, επειδή αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος ενός κομματικού μηχανισμού στην τοπική κοινωνία. Να συζητά, να διαβουλεύεται και να προωθεί τις θέσεις του κόμματος για ζητήματα που αγγίζουν τους πολίτες κάθε περιοχής.

-Οι διεργασίες για τις επόμενες δημοτικές εκλογές στον νομό Θεσσαλονίκης και σε όλους τους δήμους έχουν αρχίσει ήδη. Στον κεντρικό δήμο, πέραν του Κωνσταντίνου Ζέρβα και του Γιώργου Ορφανού, που έχει ο ίδιος νωρίς δηλώσει ότι θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος, υπάρχουν ζυμώσεις και για άλλα κεντροδεξιά σχήματα. Ένα ζήτημα είναι εάν ο Σάκης Τζακόπουλος θα αποφασίσει να σχηματίσει παράταξη, ενώ ακούγονται κι άλλα ονόματα ως επίδοξοι υποψήφιοι δήμαρχοι. Ενεργοί ήδη στην αυτοδιοίκηση... Ο κακός χαμός γίνεται στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, όπου ο νυν δήμαρχος, Κλεάνθης Μανδαλιανός, παρακολουθεί τις εξελίξεις στην κεντροδεξιά, από όπου φυτρώνουν ενδιαφερόμενοι σαν τα μανιτάρια. Στον δήμο Λαγκαδά τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα, με Γιάννη Ταχματζίδη και Νίκη Ανδρεάδου είναι αυτά που θα κονταροχτυπηθούν, με τον πρώην δήμαρχο, Γιάννη Αναστασιάδη, να προσπαθεί να στήσει νέες συμμαχίες με στελέχη και των δυο προαναφερόμενων παρατάξεων. Αν θα τα καταφέρει το βλέπουμε... Ακόμη όμως και σε δήμους όπου οι δήμαρχοι έχουν πάρει τον δημαρχιακό θώκο στο... σπίτι τους, όπως ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη και ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος στον δήμο Θέρμης, βλέπουν νέα στελέχη να ετοιμάζονται να βγουν απέναντί τους.

-Την αύξηση του κατώτατου μισθού θεωρεί ως καταλυτικό μέτρο για την αντιμετώπιση της επίθεσης που δέχεται το πορτοφόλι του πολίτη η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Άννα Ευθυμίου. Η κ. Ευθυμίου, που έχει πάρει επ' ώμου τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα επισήμανε μάλιστα ότι η αύξηση αυτή θα «πρέπει να είναι γενναία» και δεδομένου του μεγάλου κύματος ακρίβειας σε ενέργεια και καταναλωτικά προϊόντα, προτείνει «επίσπευση των διαδικασιών για τον προσδιορισμό του (σ.σ. του νέου κατώτατου μισθού) νωρίτερα από τον επερχόμενο Μάιο, οπότε και αναμένεται». Τα είπε στο 34ο τακτικό συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.