Skip to main content

Οικονόμου από Θεσσαλονίκη: Μέσα στον μήνα η απόφαση για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο briefing της Θεσσαλονίκης για τα επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Τα ελληνοτουρκικά ήταν το κύριο αντικείμενο της ενημέρωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στο briefing της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Οικονόμου ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Πράγα και για τις απαντήσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα τόνισε ότι το θέμα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα τεθεί εκ νέου σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου «αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος της λύσης και παράλληλα ότι ανυποχώρητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Για το ασφαλιστικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι αποτελεί υλοποίηση των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και επιπλέον διορθώνει μια σειρά από αδικίες και στρεβλώσεις.

Έχουμε προχωρήσει σε ελάχιστο χρόνο στην εφαρμογή του κοινωνικού πακέτου που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, είπε ο κ. Οικονόμου.

Για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για fake news από τον ΣΥΡΙΖΑ διότι όπως είπε και το Σεπτέμβριο η χώρα μας και τα αστικά κέντρα έχουν από τη χαμηλότερη τιμή πανευρωπαϊκά. Διαβεβαίωσε δε ότι η χώρα έχει επάρκεια σε ρεύμα ακόμη και σε ακραία σενάρια.

Η κυβέρνηση έχει ανακτήσει ήδη 2,5 δισ. ευρώ από τα υπερκέρδη στο ρεύμα και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ανακτήσει 5 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν σε μορφές θέρμανσης, όπως τα καυσόξυλα και το πέλετ.

Σε ερώτηση της Voria.gr για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς ο κ. Οικονόμου είπε ότι εντός του Οκτωβρίου πιθανότατα θα υπάρξουν εξελίξεις.

"Με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς τι σκοπεύετε να κάνετε; Και με τα πρόστιμα στους ανεμβολιαστους άνω των 60 θα καταργηθούν;" ήταν η ερώτηση.

Και ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Η επιβολή του προστίμου δεν είχε χαρακτήρα τιμωρητικό. Θέλαμε να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, κάτι που έγινε. Η πιθανότητα να καταργηθεί πλέον εξετάζεται αλλά δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Τον Οκτώβριο θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, όπως προβλέπεται και από την απόφαση του ΣτΕ να αξιολογείται το μέτρο διαρκώς».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρέμβει στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Για τα επεισόδια στο ΑΠΘ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία ακολουθεί τα σχέδια ασφαλείας και τις οδηγίες φύλαξης των πανεπιστημίων. «Η κυβέρνηση θα είναι σε διαρκές μέτωπο με όσους επιμένουν να αντιλαμβάνονται τα πανεπιστήμια ως ορμητήρια βίας κι ανομίας», υπογράμμισε.

Επίσης ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζεται να είναι στη βόρεια Ελλάδα, ενώ θα παραστεί στην απονομή του βραβείου Αυτοκράτειρα Θεοφανώ στη Ροτόντα.

Κάλεσε δε την Τουρκία να πάψει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι «πλέον έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ξανά ξέφραγο αμπέλι».