Skip to main content

Οικονόμου: Παρελάσεις με όλα τα μέτρα - Στο τραπέζι σχέδιο διευκολύνσεων για τη θέρμανση

Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο διευκολύνσεων για τη θέρμανση, θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Για το κύμα των ανατιμήσεων, την καμπάνια εμβολιασμού αλλά και τα ελληνοτουρκικά μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε πρωινή του συνέντευξη.

Όσον αφορά στις τιμές ενέργειας και το κύμα ακρίβειας, ο κ. Οικονόμου σημείωσε στο Mega πως «είχαμε εντοπίσει από νωρίς ότι αυτή η πίεση θα φτάσει στα ελληνικά νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Για το ηλεκτρικό ρεύμα, από τη ΔΕΘ ανακοινώσαμε ένα πρόγραμμα που απορροφά σχεδόν το 80% των ανατιμήσεων. Και η ίδια η ΔΕΗ έχει ένα πρόγραμμα δόσεων που διευκολύνει τους καταναλωτές. Για το επίδομα θέρμανσης, το διπλασιάσαμε και διευρύναμε τους ανθρώπους που θα ωφεληθούν. 1,5 εκατ. νοικοκυριά θα ωφεληθούν από αυτό».

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου εξήγησε πως «επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο διευκολύνσεων για τη θέρμανση, θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα. Πήραμε έγκαιρα μέτρα. Στο φυσικό αέριο οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες. Τα μέτρα είναι αυτά που επιτρέπουν τα δημοσιονομικά μας μεγέθη. Αλλά στο κομμάτι της ενέργειας, επειδή είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται δυναμικά, εδώ είμαστε και την παρακολουθούμε, και αν υπάρχουν τα περιθώρια για περαιτέρω παρεμβάσεις θα το δούμε».

Ερωτώμενος για το εάν υπάρχει σκέψη για κάποιο έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους ή χαμηλόμισθους, εξήγησε πως ισχύουν τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ: «διπλασιασμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για όσους το δικαιούνται. Εστιάζουμε στην εφαρμογή αυτών των μέτρων, και ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια θα εξετάσουμε την καταβολή επιδόματος στο τέλος του έτους».

Εμβολιασμοί και παρελάσεις

Σχολιάζοντας την εμβολιαστική καμπάνια και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, που προκάλεσαν αντιδράσεις, επισήμανε πως ο υπουργός Ενέργειας έχει ανασκευάσει ήδη τη δήλωσή του.

«Η ουσία είναι ότι αναπτύξαμε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού που μας έδινε συγχαρητήρια όλος ο κόσμος και συνεχίζουμε μέχρι να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος. 9 στους 10 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Η προσπάθεια συνεχίζεται», είπε.

Αναφερόμενος στις παρελάσεις, εξήγησε πως η κατάσταση δεν είναι ίδια με την περσινή χρονιά.

«Πάνω από 6,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί. Αν δεν γίνονταν οι παρελάσεις, θα έμενε ο κόσμος κλειδωμένος στο σπίτι; Γίνονται μαζικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ο κόσμος πάει στα γήπεδα. Η παρέλαση είναι σε εξωτερικό χώρο. Θα φορούν τις μάσκες τους, θα τηρούν τα μέτρα. Όσοι παρελάσουν θα έχουν αποστάσεις. Η απόφαση που έχουμε πάρει, με αφετηρία ότι οι 2 στους 3 ενήλικες συμπολίτες μας είτε έχουν εμβολιαστεί είτε νοσήσει, είναι ότι η κοινωνία λειτουργεί και έχουμε πάρει πίσω τη ζωή. Δεν θα πάμε πίσω από αυτό, για λόγους κοινωνικούς αλλά και οικονομικούς» επεσήμανε.

Ελληνοτουρκικά

Τέλος, αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, διαβεβαιώνοντας πως η χώρα θα αντιμετωπίσει τις απειλές.

«Με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και παρακαταθήκη τα όσα έχουν γίνει σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και θωράκισης της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια. Έχει ενισχυθεί το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας μας στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Είμαστε πάντα σε εγρήγορση για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είπε ερωτώμενος στο πώς θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα τις απειλές της Τουρκίας για «πόλεμο».