Skip to main content

«Οικόπολις»: Διακόσιες οικογένειες της Θεσσαλονίκης στο έλεος της φτωχοποίησης

Η εθελοντική ομάδα καταγράφει ραγδαία αύξηση των αιτημάτων για βοήθεια από συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Ραγδαία αυξήθηκαν τα αιτήματα για βοήθεια και συνδρομή σε οικογένειες της Θεσσαλονίκης, που δεν έχουν ούτε τα βασικά για να ζήσουν, στην εθελοντική ομάδα και μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Οικόπολις» το τελευταίο διάστημα.

Πέρα από την οικονομική κρίση, η πανδημία του κορωνοϊού, έφερε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα επιβίωσης σε εκατοντάδες Θεσσαλονικείς, με αποτέλεσμα σήμερα, περισσότερες από 200 οικογένειες να καταφεύγουν στην «Οικόπολις» σταθερά για βοήθεια.

Όπως τόνισε στη Voria.gr ο εθελοντής της «Οικόπολις», Χρήστος Γκουντινάκος, πρόκειται τόσο για ντόπιους, όσο και για πρόσφυγες, οι οποίοι χάνουν την πρόσβαση σε οποιοδήποτε εισόδημα και αντιμετωπίζουν προβλήματα απόλυτης ένδειας, στα όρια της επιβίωσης.

«Θεσσαλονικείς, που στο παρελθόν είχαν μια καλύτερη οικονομική κατάσταση και πάντως δεν αντιμετώπιζαν ζητήματα επιβίωσης, καταφεύγουν σε εμάς για βοήθεια. Σιγά σιγά το βασικό εισόδημα χάνεται και στρέφονται όπου μπορούν για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Προσπαθούμε πέρα από τα τρόφιμα (μαγειρεμένο φαγητό και υλικά για μαγείρεμα), να συγκεντρώσουμε και να τους παρέχουμε και ό,τι άλλο μπορούμε από κουζινικά και έπιπλα μέχρι ρούχα. Το ίδιο κάνουμε και για τους πρόσφυγες. Ορισμένοι παίρνουν μεν το άσυλο αλλά χάνουν την κρατική υποστήριξη και ξαφνικά βρίσκονται στο δρόμο, χωρίς την παραμικρή δυνατότητα να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Βρίσκονται δηλαδή σε απόγνωση», επισήμανε ο κ. Γκουντινάκος.

Οι εθελοντές της «Οικόπολις» στηρίζονται για να παρέχουν βοήθεια σε πάνω από 200 οικογένειες αποκλειστικά στις δωρεές των Θεσσαλονικιών που ευαισθητοποιούνται. «Εγγράφουμε όλους όσοι απευθύνονται σε εμάς για βοήθεια. Ωστόσο, όλοι λαμβάνουν ό,τι έχουμε και με δεδομένο ότι τα αιτήματα για βοήθεια αυξάνονται διαρκώς, αντιλαμβάνεστε τις δυσκολίες που προκύπτουν», τόνισε ο κ. Γκουντινάκος.

«Η οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα σε συνδυασμό με την πανδημία και τα διαδοχικά lockdown έχει οδηγήσει στην ολοένα αυξανόμενη φτωχοποίηση του πληθυσμού. Παράλληλα η πολιτική της κυβέρνησης για το προσφυγικό αφήνει πολλές οικογένειες στο δρόμο και χωρίς καμία οικονομική βοήθεια. Το τελευταίο διάστημα έχουν χτυπήσει την πόρτα μας για βοήθεια, πάνω από 200 οικογένειες. Η λίστα με τους ανθρώπους που εξυπηρετούμε μεγαλώνει διαρκώς και πολύ φοβόμαστε ότι σύντομα δεν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην κάλυψη των αναγκών τους. Για το λόγο αυτό κάνουμε έκκληση για συλλογή βασικών αγαθών για να στηρίξουμε όσους και όσες έχουν ανάγκη. Συγκεντρώνουμε στο χώρο μας, Πτολεμαίων 29α στον 5ο όροφο, καθημερινές 17:00-20:00 και Σάββατο 11:00-17:00, τα αναγκαία είδη», αναφέρει στη σχετική έκκλησή της στους πολίτες η «Οικόπολις».

Τα είδη που μπορούν να προσφέρουν οι πολίτες είναι: τρόφιμα μακράς διάρκειας, όσπρια -φακές, ρεβίθια, φασόλια-, ρύζι, σάλτσες ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, μακαρόνια όλων των ειδών, ζάχαρη, αλεύρι, είδη προσωπικής υγιεινής, σαμπουάν, σαπούνια, οδοντόκρεμες, είδη για μωρά, μωρομάντηλα, πάνες όλα τα μεγέθη, βρεφικά γάλατα.