Skip to main content

Οικοτεχνία ΒΗΡΑ: Χειροποίητα προϊόντα σουσαμιού και ξηρών καρπών από τις Φέρες

Η Στεφανία Παπάζογλου, ψυχή της οικοτεχνίας, κλείνει στα προϊόντα της τις μνήμες από τη γιαγιά και τη μητέρα της, που αξιοποιούσαν το σουσάμι

Αντιμετωπίζει το σουσάμι σαν έναν θησαυρό της εβρίτικης γης, με τον οποίο δημιουργεί προϊόντα που φέρνουν την παράδοση των παππούδων και των γιαγιάδων της περιοχής και πάλι στο προσκήνιο, αλλά με μια πιο σύγχρονη πινελιά. Η οικοτεχνία χειροποίητων προϊόντων ΒΗΡΑ από τις Φέρες του Έβρου βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια στο τραπέζι των οικογενειών της Θράκης με δέκα κωδικούς και προϊόντα από ταχίνι ολικής άλεσης, φυστικοβούτυρο, συνδυασμούς με σοκολάτα υγείας και μέλι και πάστες αμυγδάλου, κολοκυθιού, φουντουκιού και ηλιόσπορου μέχρι λάδι από γαϊδουράγκαθο και κολοκύθι. Ψυχή της οικοτεχνίας, την οποία ξεκίνησε η οικογένεια Στρατούδη, είναι η Στεφανία Παπάζογλου, η μαμά του εγχειρήματος, που στο εργαστήριό της σκαρώνει τις συνταγές, δημιουργεί τα τελικά προϊόντα και ολοκληρώνει την παραγωγική διαδικασία με την τυποποίησή τους, πέραν των λαδιών που είναι δημιουργίες του συζύγου της, Βαγγέλη Στρατούδη.

Η Οικοτεχνία ΒΗΡΑ, που άντλησε την έμπνευση για το όνομά της από την ίδρυση της Μονής της Βήρας και του ιστορικού Ναού «Παναγία Κοσμοσώτειρα», με την οποία ξεκίνησε η ιστορία των Φερών, έκανε στην κυριολεξία τα πρώτα της βήματα στο χωράφι. Άλλωστε, ο πατέρας της οικογένειας Βαγγέλης Στρατούδης καλλιεργούσε για χρόνια σουσάμι το οποίο πουλούσε σε εμπόρους. Κάποια στιγμή, αντιλαμβανόμενος τις σημαντικές αποδόσεις του και αφουγκραζόμενος την αυξανόμενη τάση για προϊόντα από σουσάμι, αποφάσισε να αξιοποιήσει την παραγωγή του. Στο σημείο αυτό ήρθε να αναλάβει δράση η σύζυγός του, που κουβαλούσε μέσα της όλες τις μνήμες από τη μητέρα και τη γιαγιά της, οι οποίες χρησιμοποιούσαν το σουσάμι σε διάφορες μορφές, εντάσσοντάς το στην καθημερινή διατροφή της οικογένειας. Η ίδια χρειάστηκε να κάνει πολλές δοκιμές για να καταλήξει στα προϊόντα της οικοτεχνίας, αξιοποιώντας παράλληλα και τους ξηρούς καρπούς από τις καλλιέργειες της οικογένειας Στρατούδη, μεταξύ των οποίων οι αμυγδαλιές. «Θυμάμαι τη μητέρα μου να φτιάχνει την πάστα σουσαμιού, αλλά και τις μυρωδιές στην κουζίνα μας» λέει στη Voria η Στεφανία Παπάζογλου, εξηγώντας πως το σουσάμι έχει μακρά ιστορία στην περιοχή.  



Σήμερα τα προϊόντα της Οικοτεχνίας ΒΗΡΑ βρίσκονται στις Φέρες, στο Σουφλί, στην Αλεξανδρούπολη, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στα Τρίκαλα. Μάλιστα, όπως εξηγεί η δημιουργός τους, ο κόσμος που τα γεύεται επιστρέφει, για να παραγγείλει και πάλι. «Αυτή είναι και η μεγαλύτερή μου ικανοποίηση. Το να ξέρω ότι τα προϊόντα που δημιουργώ στο εργαστήρι αρέσουν και οι γεύσεις θυμίζουν στον κόσμο κάτι από το παρελθόν. Τα προϊόντα μας είναι καθαρά, ανόθευτα, μόνο ο σπόρος,  καθαρό σουσάμι» εξηγεί, σημειώνοντας πως απαιτείται πολλή δουλειά για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά κυρίως αγάπη γι΄ αυτό που κάνει. Μάλιστα, η οικογένεια διατηρεί και κατάστημα λιανικής μαζί με το εργαστήριό της στις Φέρες.