Skip to main content

Οικοτεχνείον Θεράπειον: Τα παραδοσιακά προϊόντα Έβρου που ξυπνούν μνήμες χωριού

Από τα λογιστικά βιβλία η Δήμητρα Ματζιουρά πέρασε στον αγροτικό κλάδο και την παραγωγή παραδοσιακών, χειροποίητων προϊόντων

Έμαθε από την οικογένειά της να είναι αυτάρκης και να αξιοποιεί τα του οίκου της. Κι αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία της οικοτεχνίας της, που θέλει να παραδώσει στις επόμενες γενιές τον… θησαυρό της περιοχής και να ξυπνήσει τις μνήμες του χωριού μέσα από μυρωδιές και γεύσεις. Η Δήμητρα Ματζιουρά δημιούργησε πριν από μία τριετία την οικοτεχνία χειροποίητων, παραδοσιακών προϊόντων, «Οικοτεχνείον Θεράπειον», στο Θεραπειό Ορεστιάδας, έχοντας αφήσει στην άκρη τα λογιστικά βιβλία και σηκώνοντας τα μανίκια για να καλλιεργήσει τη γη.

Πλέον οι κωδικοί της φτάνουν τους 50, μεταξύ των οποίων χυλοπίτες κους κους, τραχανάς, γλυκός και πικάντικος, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, όλα φτιαγμένα από πρώτες ύλες που προέρχονται από τις οικογενειακές βιολογικές καλλιέργειες. Τα 800 στρέμματα στην περιοχή Τριγώνου φιλοξενούν από σιτηρά, ηλίανθους και σουσάμι μέχρι κηπευτικά, οπωροφόρα δέντρα, ακόμα και έναν ροδώνα, που γίνονται η βάση για τα προϊόντα της οικοτεχνίας.

Μαζί με την οικογένειά της, τον σύζυγό της Στέφανο Καζαντζή και τα τέσσερα παιδιά της, η Δήμητρα Ματζιουρά, μεταμορφώνει την αγάπη της για την παράδοση σε γεύση, έχοντας φτάσει μάλιστα με τα προϊόντα της από τη Γερμανία και το Βέλγιο μέχρι την Ολλανδία και το Ντουμπάι, όπου ο κόκκινος πικάντικος τραχανάς της είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Αυτή την περίοδο η οικοτεχνία έχει βγάλει ένα καινούριο προϊόν, το γλυκό ντομάτας, ενώ στο επόμενο διάστημα θα δρομολογηθεί και μια vegan σειρά. Για την ώρα στην εγχώρια αγορά τα προϊόντα βρίσκονται σε καταστήματα της Ορεστιάδας, αλλά και σε Αλεξανδρούπολη και Αθήνα, ενώ στο επόμενο διάστημα η παρουσία τους αναμένεται να διευρυνθεί. «Στόχος μας είναι να συστήσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο αυτά που κάνουμε και να τοποθετήσουμε τα προϊόντα μας και σε μεγάλες πόλεις» λέει η Δήμητρα Ματζιουρά στη Voria.

Από τη λογιστική στη… γη

Η Δήμητρα Ματζιουρά σπούδασε λογιστική και επί 12 χρόνια εργαζόταν σε ασφαλιστικό γραφείο σε λογιστικό πόστο. Όταν ήρθε η κρίση του 2010 και με τρία παιδιά ήδη άρχισε να προβληματίζεται για την επόμενη μέρα. Μετά από πολλή σκέψη και έρευνα αποφάσισε να κάνει στροφή στον πρωτογενή τομέα, όπου υπήρχε άλλωστε οικογενειακή παράδοση. Στη συνέχεια παρακολούθησε σεμινάρια για βιολογικά προϊόντα και άρχισε σταδιακά να μπαίνει όλο και πιο βαθιά στον αγροτικό κλάδο. Εντάχθηκε στο πρόγραμμα νέων αγροτών το 2014, δηλώνοντας πλέον και επίσημα αγρότισσα και το 2020 μπήκε στη μεταποίηση, καθώς ήθελε να πάει ένα βήμα πιο πέρα την αγροτική της παραγωγή και να καθορίζει εκείνη την αξία του προϊόντος της. Αξιοποιώντας την πέντε γενεών γνώση και παράδοση στα ζυμαρικά ξεκίνησε δυναμικά, προσθέτοντας στη συνέχεια νέες προϊοντικές κατηγορίες.

«Το χρέος μας είναι να είμαστε αυτάρκεις και να διαφυλάξουμε τις παραδοσιακές τεχνικές, αλλά και τις συνταγές του παρελθόντος» λέει η Δήμητρα Ματζιουρά, υπογραμμίζοντας πως η επαφή με τη φύση έχει να φέρει μόνο θετικά. «Ήθελα τα παιδιά μου να έχουν επαφή με το χώμα, με τη γη και να τη σέβονται» εξηγεί. Άλλωστε, και τα τέσσερα παιδιά της ασχολούνται με την οικοτεχνία, από τον μεγαλύτερο γιο που είναι τελειόφοιτος οικονομίας και διοίκησης και τα δύο μεσαία παιδιά της, 15 και 12 ετών που αγαπούν τη μαγειρική, μέχρι το μικρότερο που είναι έξι ετών και κολλά αυτοκόλλητα στις συσκευασίες.