Skip to main content

Ηλεκτροκίνητα σε Περιφέρεια και Δήμους τα οχήματα-Ανοίγει η πρόσκληση

Μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης η ΠΚΜ χρηματοδοτεί καθαρούς στόλους αυτοδιοικητικών οχημάτων και σημεία φόρτισης.

Μέχρι το τέλος του 2018 ανοίγει η πρόσκληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και την τοποθέτηση σημείων φόρτισης στους οχτώ Δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Όπως ανακοίνωσε στη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κάνοντας ειδική αναφορά στην ηλεκτροκίνηση, ως θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Πολιτείας. «Ξεκίνησαν οι προσπάθειες να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά ζητήματα έτσι ώστε να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να κάνουν χρήση ηλεκτρικών μέσων μετακίνησης. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι οχτώ Δήμοι, έχουμε διασφαλίσει πόρους ύψους 2,5 εκ. ευρώ για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και την τοποθέτηση σημείων φόρτισης για τα δημόσια υπηρεσιακά οχήματα. Η πρόσκληση αναμένεται να προκηρυχτεί μέχρι το τέλος του 2018», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, άδραξε την ευκαιρία και ανακοίνωσε πως ο δήμος έχει ετοιμότητα να εντάξει στο πρόγραμμα την αλλαγή σε ηλεκτροκίνητα όλων των οχημάτων της Δημοτικής Αστυνομίας. «Θα προχωρήσουμε στην προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων, μόλις προκηρυχθεί η σχετική πρόσκληση, αφού στοχεύουμε στην αλλαγή όλων των οχημάτων της Δημοτικής Αστυνομίας με ηλεκτροκίνητα, αλλά και σε σειρά άλλων έργων, μεταξύ των οποίων ακόμη και η προμήθεια drone...», υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.

«Έχουμε ζητήσει ως αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος 14 ηλεκτροκίνητα οχήματα και 20 ταχυφορτιστές και περιμένουμε και τους Δήμους να κάνουν τις προτάσεις τους, έτσι ώστε από ένα συγκεκριμένο άξονα όλοι οι φορείς αυτοδιοίκησης του νομού Θεσσαλονίκης, οι αστικοί Δήμοι αλλά και η Περιφέρεια να εφοδιαστούν με ηλεκτρικά οχήματα και με φορτιστές», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας.

«Έχουμε έτοιμες προτάσεις προς υποβολή για να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις που ορίζονται από το σύμφωνο των δημάρχων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα», είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιώργος Δημαρέλος.