Skip to main content

Ηλεκτρονικά από φέτος οι μετεγγραφές

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα αντιμετωπιστούν φέτος τα προβλήματα στα Πανεπιστήμια, καθώς τόσο η διαδικασία των μετεγγραφών όσο και οι διανομές των συγγραμμάτων θα γίνονται στο εξής με ηλεκτρονικό
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα αντιμετωπιστούν φέτος τα προβλήματα στα Πανεπιστήμια, καθώς τόσο η διαδικασία των μετεγγραφών όσο και οι διανομές των συγγραμμάτων θα γίνονται στο εξής με ηλεκτρονικό τρόπο.

Όπως μάλιστα αναφέρουν «Τα Νέα» μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να ανακοινωθεί το γενικό πλαίσιο των επικείμενων αλλαγών στα πανεπιστήμια.

Εξάλλου σήμερα, Δευτέρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δίνει συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ανακοινώσει την έναρξη του προγράμματος «Εύδοξος» που αφορά την ηλεκτρονική επιλογή των συγγραμμάτων και την καινούργια ηλεκτρονική υπηρεσία διεκπεραίωσης μετεγγραφών των φοιτητών.

Οι αιτήσεις για μετεγγραφές πλέον θα υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά τον Οκτώβριο, σε ειδικό πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Παιδείας. Η αίτηση θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για την ακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται και σε περίπτωση ψευδών στοιχείων το δικαίωμα μετεγγραφής χάνεται οριστικά, ενώ ο φοιτητής θα διαγράφεται και από το αρχικό Τμήμα εισαγωγής.

Μέχρι πέρυσι, οι αιτήσεις υποβάλλονταν στο Τμήμα υποδοχής τον Νοέμβριο. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά για το αποτέλεσμα μέσα σε 1 εβδομάδα (αντί για 2-2,5 μήνες που ήταν ο χρόνος αναμονής). Σημειώνεται ότι από φέτος οι σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουν ομαδοποιηθεί.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιος δικαιούχος μπορεί να ζητήσει μετεγγραφή π.χ. στο ΤΕΙ Αθηνών, αλλά να βρεθεί στη Χαλκίδα.

Επίσης, για πρώτη φορά από φέτος τα πανεπιστημιακά συγγράμματα προβλέπεται να διανεμηθούν έγκαιρα στους φοιτητές, αλλά και το κράτος να ξέρει ακριβώς τι πληρώνει και οι εκδότες να αποπληρωθούν συντομότερα, μέσω του νέου συστήματος ηλεκτρονικής επιλογής συγγραμμάτων «Εύδοξος».

Μέσω του συστήματος αυτού, οι μεν εκδότες παρουσιάζουν όλα τα συγγράμματα που διαθέτουν μαζί με τα σημεία διανομής τους στις διάφορες πόλεις, οι δε γραμματείες των σχολών επιλέγουν τα προτεινόμενα για κάθε μάθημα. Στη συνέχεια οι φοιτητές επιλέγουν τα συγγράμματα που επιθυμούν (έως ένα δωρεάν για κάθε μάθημα) και λαμβάνουν με SΜS έναν κωδικό, με τον οποίον θα μπορούν να τα παραλάβουν από τα σημεία διανομής. Εάν κάποιος εκδότης δεν έχει σημείο διανομής στην πόλη του δικαιούχου, προβλέπεται αποστολή των συγγραμμάτων με κούριερ.