Skip to main content

Δ.Θεσσαλονίκης: Οι πολίτες σε ρόλο ελεγκτή παράνομων τραπεζοκαθισμάτων

Πάνω από 2.000 σχεδιαγράμματα και άδειες κοινόχρηστου χώρου θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική βάση του Δ. Θεσσαλονίκης. Νέα «ραβασάκια» σε καταστήματα

Μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την κατάληψη του δημόσιου χώρου, στην οποία θα έχουν πρόσβαση και οι πολίτες, έχει θέσει ήδη σε λειτουργία ο δήμος Θεσσαλονίκης.  

Στη συγκεκριμένη βάση, την οποία μπορεί να δουν οι πολίτες μέσα από την επίσημη σελίδα του δήμου, είναι ήδη αναρτημένες τόσο οι άδειες λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος όσο και τα σχεδιαγράμματα που αποτυπώνουν τα τετραγωνικά μέτρα που πρέπει να καταλαμβάνει από το δημόσιο χώρο. Αυτό το διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες υπό την επίβλεψη του αντιδημάρχου Ανάπτυξης Πέτρου Λεκάκη αναρτούν σταδιακά μέσα στο σύστημα τα σχεδιαγράμματα των καταστημάτων και του χώρου που τους έχει διατεθεί για να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα.

Πάνω από 2.000 τέτοια σχεδιαγράμματα και άδειες κοινόχρηστου χώρου αναμένεται να αναρτηθούν στην ηλεκτρονική βάση του δήμου Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι μόνο το 2015 χορηγήθηκαν από τις υπηρεσίες του δήμου 2.248 άδειες χρήσης κοινόχρηστου χώρου και 639 άδειες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουμε τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους ελεγκτές του δήμου, όταν ελέγχουν ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αλλά και οι πολίτες θα μπορούν να έχουν αυτό το ρόλο» υπογράμμισε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Πέτρος Λεκάκης. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, «οι πολίτες θα μπορούν να διαπιστώνουν μέσα από την ηλεκτρονική βάση, εάν ένα κατάστημα λειτουργεί νόμιμα ή εάν έχει καταλάβει περισσότερο δημόσιο χώρο από αυτό που έχει η άδειά του».

Νέος γύρος επιστολών σε παραβατικά καταστήματα

Στο μεταξύ, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να αποστείλει ο κ. Λεκάκης νέες επιστολές σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία δεν έχουν άδεια και στα οποία έχουν ήδη επιβληθεί δύο πρόστιμα.

Πρόκειται για καταστήματα τα οποία βρίσκονται σε πλατεία Αριστοτέλους, Εθνικής Αμύνης και Λεωφ. Νίκης. Ο κ. Λεκάκης μέσω του ειδοποιητηρίου τους καλεί ενός 24ωρών να συμμορφωθούν για την κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου. Σε διαφορετική περίπτωση, ο δήμος προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε κάθε νόμιμη ενέργεια. «Μετά τις επιστολές σχεδόν όλα τα καταστήματα, προσέρχονται στο δήμο και καταθέτουν τα χαρτιά τους για άδεια» υπογράμμισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Ανάλογα ραβασάκια είχαν «φύγει» πριν από περίπου 1,5 μήνα από το γραφείο του αντιδημάρχου Ανάπτυξης προς τους καταστηματάρχες της οδού Στρατηγού Καλάρη. Ο κ. Λεκάκης διεμήνυσε πως ανάλογες επιστολές θα σταλούν και σε καταστήματα που είναι σε άλλες περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης το επόμενο διάστημα.