Skip to main content

Ίλιγγο προκαλούν οι υστερήσεις στον φετινό προυπολογισμό

Για να μην απειληθεί ο εφετινός προϋπολογισμός θα πρέπει να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία το τελευταίο τρίμηνο του έτους 15,8 δισ. ευρώ
Το νούμερο προκαλεί ίλιγγο, όμως απηχεί 100% την πραγματικότητα: Για να μην απειληθεί ο εφετινός προϋπολογισμός θα πρέπει να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία το τελευταίο τρίμηνο του έτους 15,8 δισ. ευρώ, ποσό που προκαλεί ίλιγγο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και στα νοικοκυριά.
 
Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει τη μεγάλη αυτή απόκλιση στο σκέλος των εσόδων στις επιστροφές φόρων όπου ανήλθαν σε 4,077 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας όχι μόνο το μηνιαίο στόχο των 2,315 δις. ευρώ κατά 1,762 δις. ευρώ αλλά και το στόχο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που είχε τεθεί για ολόκληρο το έτος. Για ολόκληρο το τρέχον έτος έχουν προβλεφθεί επιστροφές φόρων 3,324 δισ.
 
Ο συγκεκριμένος στόχος έχει υπερκαλυφθεί από τον περασμένο μήνα κατά 753 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το Σεπτέμβριο το Δημόσιο επέστρεψε σε φυσικά και νομικά πρόσωπα φόρους ύψους 1,512 δισ. ευρώ.
 
Οσον αφορά τις εισπράξεις ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών αφήνει να εννοηθεί ότι με την πρώτη δόση Σεπτεμβρίου εισέπραξε κοντά στο 1 δισ. ευρώ αλλά αν είχε ξεκινήσει η διαδικασία από τον Αύγουστο θα είχε εισπράξει και τη δεύτερη δόση (450 εκατ. ευρώ).
 
Πάντως, ο προϋπολογισμός στο σκέλος των εσόδων αφαιρουμένων όλων των παραπάνω δείχνει να υστερεί κατά 475 ευρώ. Και είναι χαρακτηριστικό ότι με τη μεγάλη συγκράτηση των δαπανών το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 4,5 δισ. ευρώ.