Skip to main content

Ηλιόπουλος: Εξαρχής η κυβέρνηση δεν πήρε στα σοβαρά την πανδημία

Ο Νίκος Ηλιόπουλος επέκρινε διάφορα κυβερνητικά στελέχη, που όπως είπε, κάνουν λόγο για 1.200 ΜΕΘ, ενώ αυτές «δεν υπάρχουν».

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «δεν πήρε εξαρχής στα σοβαρά την πανδημία» άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ. Ο Ν. Ηλιόπουλος εστίασε στην «οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας», ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για την οικονομική πολιτική της εν μέσω πανδημίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «βαθαίνει την ύφεση και την κρίση», «περνώντας νομοσχέδια που καταπατούν την εργασία, θεσμοθετούν την απλήρωτη εργασία, και καταργούν κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας».

«Πρόκειται για την ίδια συνταγή που ακολουθήθηκε το 2012-2014, για μια πολιτική οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη. Κανείς δεν κρίνεται στις δήθεν προθέσεις του, καμία κυβέρνηση, αλλά μόνο στις πολιτικές που τελικά επιλέγει να εφαρμόσει. Και βλέπουμε τη ΝΔ κολλημένη στις ιδεοληψίες της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Ηλιόπουλος, επικρίνοντας μάλιστα τον Κ. Μητσοτάκη για «εμπόριο ελπίδας» ακόμη και στο θέμα του εμβολίου για τον κορονοϊό, αφού «ακόμη κι αν είναι έτοιμο άμεσα, ξέρουμε ότι το 2021 θα ζήσουμε με την πανδημία».

Ο Ν. Ηλιόπουλος επέκρινε και διάφορα κυβερνητικά στελέχη, που όπως είπε, κάνουν λόγο για 1.200 ΜΕΘ, ενώ «δεν υπάρχουν». «Χαρακτηριστικά στο "Σωτηρία" από τις 50 ΜΕΘ που εγκαινιάστηκαν λειτουργούν οι 12 με αποσπασμένο προσωπικό, ενώ ακόμη και συμβάσεις υγειονομικού προσωπικού στην πρώτη γραμμή της μάχης λήγουν μέσα στα Χριστούγεννα, όταν δεν έχει γίνει καμία μόνιμη πρόσληψη στο ΕΣΥ, όταν μια σειρά από περιοχές βρίσκονται στο κόκκινο, όταν έχουμε πάνω από 4,5 δισ. αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την υγεία και όταν ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει λιγότερες δαπάνες για την υγεία», δήλωσε.

«Και φυσικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πήρε στα σοβαρά την πανδημία ούτε στο άνοιγμα των σχολείων, αφού σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν λειτουργούν με περισσότερους μαθητές ανά τμήμα και χωρίς δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιστημονικής επιτροπής», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου. Ακόμη, σχολίασε επικριτικά το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας δεν έχει στοιχεία για υγειονομικούς ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, όπου έχουν καταστεί «εστίες υπερμετάδοσης του ιού», όπως είπε, φέρνοντας το παράδειγμα των Ιωαννίνων.

Ο Ν. Ηλιόπουλος επέμεινε ότι θα έπρεπε εμπροσθοβαρώς να έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αφού υπήρχε «και το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ που κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σχετικά με το ενδεχόμενο lockdown στην Αττική, τόνισε ότι είναι «κυβερνητική υποχρέωση να ακολουθηθεί σχετική εισήγηση των ειδικών αν υπάρξει, αλλά με ταυτόχρονη στήριξη για την οικονομική επιβίωση των πολιτών». «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να κάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά και τη στήριξη της οικονομίας μας», κατέληξε.