Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν σούπερ μάρκετ τα Ηλύσια

Θετική γνωμοδότηση με επισημάνσεις φέρεται να έδωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για την αλλαγή χρήσης του πρώην κινηματογράφου Ηλύσια.

Το πράσινο φως φέρεται να άναψε, κατά την πρόσφατη συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, για την αλλαγή χρήσης του πρώην εμπορικού καταστήματος ενδυμάτων σε σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, του διατηρητέου κτηρίου που φιλοξενούσε τον κινηματογράφο Ηλύσια.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η θετική γνωμοδότηση, με επισημάνσεις, ωστόσο, για μη αλλοίωση της μορφής του κτηρίου, που προέκυψε μετά και από τη σχετική ψηφοφορία, εφόσον καθαρογραφεί θα πάρει το δρόμο για την υπογραφή της από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Ωστόσο εκτιμάται πως μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα χρειαστούν περί τους δύο μήνες.

Η μετατροπή του κτηρίου σε σούπερ μάρκετ μέχρι πρόσφατα έμοιαζε με το γεφύρι της Άρτας καθώς οι αλεπάλληλες καθυστερήσεις για τη λήψη απόφασης έβαζαν φρένο στην επένδυση, που αναμένεται να ξαναδώσει ζωή σε ένα χώρο που παραμένει κλειστός για δύο χρόνια, δημουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίες.

Αυτό που ετίθετο, μετ´ επιτάσεως από τους πολέμιους της επένδυσης ήταν ο κίνδυνος αλλοίωσης της μορφής του κτηρίου, που κατασκευάστηκε το 1930 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λέανδρου Ζωΐδη (ο κινηματογράφος εγκαινιάστηκε στις 18 Οκτωβρίου του ίδιου έτους).

Το κτήριο αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα του μοντέρνου κινήματος στην Ελλάδα με επιρροές, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό του από τις πρωτοποριακές τάσεις της δεκαετίας του 1920 στη Βόρεια Ευρώπη (εξπρεσιονισμός, Art Déco).

Το χρονικό των καθυστερήσεων

Το ζήτημα της μετατροπής του κτηρίου, που παραμένει κενό από το Μάρτιο του 2018, σε σούπερ μάρκετ, είχε φτάσει στο ΚΣΝΜ μετά από ερώτηση 36 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προς την τότε υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, αναφορικά με το εάν υπήρχε πρόθεση ουσιαστικής προστασίας - πολιτιστικής αξιοποίησης και χρήσης του ιστορικού μνημείου.

Το θέμα τέθηκε σε συνεδρίαση του ΚΣΝΜ, κρίθηκε περίπλοκο, ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινήσεις και επιπρόσθετος έλεγχος του φακέλου που κατέθεσε ο επενδυτής και έκτοτε μπλοκαρίστηκε.
Αξίζει να σημειωθεί πως η επένδυση τους πρώτους μήνες του 2019 έδειχνε πως θα προχωρήσει, καθώς μετά από εισήγηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας - βρισκόταν στο τελικό στάδιο των ελέγχων. Βασικές προϋποθέσεις, για την υλοποίηση της επένδυσης ήταν να μην αλλοιωθούν η εσωτερική και εξωτερική μορφή του κτηρίου και να αποκατασταθούν, όσο το δυνατόν, οι επεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί πως και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης είχε, ήδη, γνωμοδοτήσει θετικά για τη χρήση του κτηρίου, καθώς πλησίον του βρίσκεται ο μεταβυζαντινός ναός της Νέας Παναγίας. Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν την τελική γνωμοδότηση, ο φάκελος ανατέθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.