Skip to main content

Ημαθία: Ανησυχία παραγωγών για την πτώση τιμής στο βαμβάκι λόγω πανδημίας

Οι βαμβακοπαραγωγοί ζητούν από τους εκκοκκιστές βάμβακος να προβούν στην ορθή τιμολόγηση του προϊόντος βάση των δεδομένων της αγοράς.

Μεγάλη είναι η ανησυχία που επικρατεί στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει καταβαραθρώσει τις τιμές του βαμβακιού, οδηγώντας τους σε οικονομικό μαρασμό.

Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας που καλλιεργείται εκτενώς το βαμβάκι, ο τοπικός αγροτικός σύλλογος με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι για τη συγκεκριμένη κατάσταση ευθύνονται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος.

«Καλούμε λοιπόν και τούς δύο να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα την κρίσιμη κατάσταση ως προς την βιωσιμότητα της βαμβακοκαλλιέργειας. Ζητάμε από τον υπουργό να στηρίξει άμεσα τούς βαμβακοκαλλιεργητές οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση εξαιτίας της πτώσης των τιμών λόγω covid», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.

Οι βαμβακοπαραγωγοί ζητούν ακόμα από τους εκκοκκιστές βάμβακος να προβούν στην ορθή τιμολόγηση του προϊόντος βάση των δεδομένων της αγοράς και λόγο των πολύ καλών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν.

Όπως να δώσουν βάση στην αλλαγής πλεύσης από τους παραγωγούς σε βαμβακόσπορους με ποιοτικά χαρακτηριστικά που έγινε με την καθοδήγηση των εκκοκκιστών με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε υπεραξία προϊόντος.

«Εμφύλιος» μεταξύ παραγωγών

Την ίδια ώρα, η επιτροπή αγροτοκτηνοτρόφων Αλεξάνδρειας καταλογίζει στα μέλη του αγροτικού συλλόγου αφέλεια, γιατί ζητούν λύση στο πρόβλημά τους από τους εκκοκκιστές και από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

«Τα παραμύθια με την υγρασία τα χορτάσαμε. Όπως και τις τιμές στη διεθνή αγορά και το αόρατο χέρι που θα τις ρυθμίσει. Ένα είναι το "αόρατο" χέρι της αγοράς. Η ακόρεστη ανάγκη των εκκοκκιστών και των μεγαλεμπόρων για όλο και ποιό φτηνή πρώτη ύλη. Για όλο και ποιό μεγάλα κέρδη», αναφέρει η επιτροπή.