Skip to main content

Ημαθία: Στέρεψε κάθε οικονομική βοήθεια προς τους ροδακινοπαραγωγούς

Το ρωσικό εμπάργκο, αλλά και μια σειρά ακόμα άλλων άλυτων προβλημάτων έχουν φτάσει τον κόμπο στο χτένι για τους ροδακινοπαραγωγούς.

Στα όρια τους δηλώνουν πως έχουν φτάσει οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας καθώς αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν την απαραίτητη στήριξη από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως λένε σε επιστολή που απευθύνεται προς τον υπουργό Μάκη Βορίδη, έχουν ήδη υποστεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα με το περίφημο ρωσικό εμπάργκο.

Παρά τις συνεχείς παραινέσεις όπως επισημαίνουν προς το υπουργείο, δεν υπήρξε μέχρι τώρα κάποια αλλαγή όσον αφορά τα αιτήματά τους, όπως η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας, τα φθηνότερα αγροεφόδια και πετρέλαιο, η λύση στο θέμα των εργατών γης, η ένταξη στη λίστα των συνδεδεμένων ενισχύσεων των επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών με ποσά ανάλογα αυτών που δίνονται σε μήλα (47 ευρώ περίπου το στρέμμα), πορτοκάλια κ.α. καθώς και αύξηση της τιμής συνδεδεμένης ενίσχυσης του συμπύρηνου ροδάκινου

«Δεν είδαμε στο νέο συνεταιριστικό νομοσχέδιο να περιλαμβάνεται η παρέμβαση του κρατικού  ελεγκτικού μηχανισμού(με υποστήριξη και συνεργασία ιδιωτικής εταιρείας)  στα εσωτερικά των συνεταιρισμών για να αποφευχθεί το φαινόμενο που ζούμε χρόνια τώρα με τους χρεωμένους συνεταιρισμούς,  ούτε να ενδιαφερθούν για το κατά πόσο εφαρμόζεται το νομοσχέδιο αποπληρωμής των νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων σε διάστημα 60 ημερών, αλλά ούτε καν, για το αν ανακοινώνουν(οι συνεταιρισμοί & ομάδες παραγωγών) σε διάστημα 15 ημερών από την πώλησης τους, τις τιμές των προϊόντων στους παραγωγούς, για να γνωρίζουν αυτοί τουλάχιστον πόσο πουλάνε τα ΔΙΚΑ τους προϊόντα και να μην γίνονται έρμαια τρίτων», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας.

 Αναφορικά με το θέμα των αποζημιώσεων και των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ, οιι ροδακινοπαραγωγοί θέτουν δύο σημαντικά ερωτήματα, τόσο στην ηγεσία του υπουργείου, όσο και στους βουλευτές και το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ.

Το πρώτο θέμα αφορά τα χρήματα των αποζημιώσεων που είχαν να λαμβάνουν οι παραγωγοί τα προηγούμενα έτη (π.χ. 2013, 2014, 2015 κ.α.) και οι οποίοι δεν μπόρεσαν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές. Την ίδια ώρα τα ποσά που χρωστούν οι παραγωγοί παραμένουν και έχουν μεταφερθεί στην εφορία.

«Σε περίπτωση που με την νέα τροποποίηση του καταστατικού του ΕΛΓΑ εφαρμοστεί ο συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τις αποζημιώσεις, θα συμψηφιστούν  τα χρήματα των αποζημιώσεων που είχαν να λαμβάνουν και δικαιούταν οι παραγωγοί, με τις ασφαλιστικές εισφορές των αντίστοιχων ετών που ακόμη χρωστούν;», διερωτώνται οι παραγωγοί ροδάκινου στην Ημαθία.

Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει για το ότι δεν χρήζονται δικαιούχοι των αποζημιώσεων οι παραγωγοί αν καταβάλουν μόνο το 65% των ασφαλιστικών εισφορών  αντί του 100% που απαιτείται. Όπως αναφέρεται ζητούν όταν τους δίνεται προκαταβολή του 65% των αποζημιώσεων που είναι δικαιούχοι αντί για το 100% και ανάλογα να γίνεται και με το υπόλοιπο 35%.