Skip to main content

Ημαθία: Στόχος η προσέλκυση νέων επενδυτών

Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται ο νομός Ημαθίας με στοχευμένες δράσεις για την προσέλκυση νέων επενδυτών όσο και στην προώθηση των τοπικών προϊόντων στις ξένες αγορές
Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται ο νομός Ημαθίας με στοχευμένες δράσεις στην προσέλκυση νέων επενδυτών όσο και στην προώθηση των τοπικών προϊόντων στις ξένες αγορές. Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στη Voria ο νομάρχης Ημαθίας, κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, το αναπτυξιακό πρόγραμμα της νομαρχίας για το 2009-2010  δεν περιλαμβάνει μόνο τεχνικά έργα, αλλά και αναπτυξιακές δράσεις και πολιτικές, ειδικά στον πρωτογενή τομέα. "Κάνουμε ένα μεγάλο άνοιγμα σε παρθένες και πλούσιες αγορές των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, προσδοκώντας νέους συνεργάτες και επενδυτές. Στόχος μας είναι ένας νομός με αναπτυξιακή δυναμική, έτοιμος να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια σε όλους τους τομείς του ΕΣΠΑ, για τη δημιουργία ακόμη πιο σύγχρονων υποδομών στις μεταφορές, τα σχολικά, τα εγγειοβελτιωτικά, το Διοικητήριο Ημαθίας", επισημαίνει ο κ.Καραπαναγιωτίδης.

Η συνέντευξη του κ.Καραπαναγιωτίδη έχει ως εξής:

-Υπάρχουν νέες επενδύσεις στο νομό;

"Όχι όσες θα επιθυμούσαμε. Ωστόσο η δική μας πολιτική στον τομέα είναι το άνοιγμα και η επέκταση των συνεργασιών με μεγάλες διοικητικές μονάδες του εξωτερικού, μέσα από τις οποίες θα προκύψουν συνεργασίες μεταξύ επιχειρηματιών και γιατί όχι νέες μεγάλες επενδύσεις".

-Ο νομός  Ημαθίας είναι από τους πρώτους αποδέκτες των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ποιες είναι οι προτάσεις του νομαρχιακού συμβουλίου προς την κυβέρνηση προκειμένου να μην υπάρξουν περισσότερες συνέπειες;

"Το παν στην κρίση είναι να παρουσιαστείς έτοιμος και δυνατός για την επόμενη μέρα. Εμείς στην Ημαθία είμαστε πάντα έτοιμοι και πάντα δυνατοί. Στους παραγωγικούς νομούς όπως η Ημαθία, το αναπτυξιακό όραμα είναι ακριβώς η διαδικασία υποστήριξης της δυναμικής που παράγει πλούτο για τους πολίτες. Η Ημαθία είναι κέντρο παραγωγής και μεταποίησης ποιοτικών προϊόντων, όπως τα ροδάκινα, τα κεράσια, το κρασί, η κομπόστα, τα κηπευτικά, ακόμη και τα μύδια στη θαλάσσια περιοχή μας, με μεγάλες εξαγωγές σε όλη την οικουμένη. Παράλληλα είμαστε πρώτοι στην Ελλάδα σε παραγωγή βόειου κρέατος, έχοντας το 65% της παραγωγής. Με αυτενέργεια και περισσή δυναμική, διοίκηση και εμπλεκόμενοι στο σύστημα της παραγωγής φορείς, δρούμε καθημερινά με υπευθυνότητα με στρατηγικές επιλογές και πολιτικές που συντείνουν στη βελτιστοποίηση των προϊόντων μας και στοχεύοντας στη δημιουργία ενός σταθερού και αξιόπιστου συστήματος διασφάλισης της ποιότητας και της ασφάλειας προϊόντων που εκτός από ασφάλεια και ποιότητα διαθέτουν και ταυτότητα. Σε ένα περιβάλλον με αρκετά προβλήματα που προκαλούν ανασφάλειες, εμείς επιδιώκουμε να αποκτήσει το προϊόν μας την προοπτική που αρμόζει στα επώνυμα και υγιεινά προϊόντα. Παράλληλα δρούμε με απόλυτη εξωστρέφεια στον τομέα της προώθησης της παραγωγής μας, αναπτύσσοντας συνεργασίες με μεγάλες περιοχές της Ενωμένης Ευρώπης και  δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, διευρύνοντας τους ορίζοντες των δυνατοτήτων μας και των συνεργασιών μας".

-Ποια πολιτική ακολουθείτε στον τουριστικό τομέα;

"Αντίστοιχη πολιτική ακολουθούμε στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού, εκεί όπου η Ημαθία διαθέτει αξιόλογους προορισμούς εναλλακτικού τουρισμού (θρησκευτικός, αρχαιολογικός, φυσιολατρικός, χιονοδρομικός, οινικός κ.α.). Αυτούς τους προορισμούς προβάλλουμε σε όλα τα μέρη του κόσμου, προσκαλώντας το κοινό στον τόπο του Αριστοτέλη, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου και του Αποστόλου Παύλου".

Χριστίνα Καραμανίδου