Skip to main content

«Ημέρα Ελλάδας» στην παγκόσμια έκθεση της Σαγκάης

Στην προώθηση των αναπτυξιακών στόχων της οικονομίας της χώρας μας, καθώς και στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών συνεργασίας με την Κίνα στοχεύει η επίσκεψη της Λούκα Κατσέλη στη Σαγκάη.
Στην προώθηση των αναπτυξιακών στόχων της οικονομίας της χώρας μας, καθώς και στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών συνεργασίας με την Κίνα στοχεύει η επίσκεψη της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, στη Σαγκάη για την παγκόσμια έκθεση Expo 2010.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με την επίσκεψη αυτή κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ελλάδος, το Σάββατο 19 Ιουνίου, στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής στην παγκόσμια έκθεση. Η υπουργός, κατά την επίσκεψή της, θα συνοδεύεται από τους Γενικούς Γραμματείς ΥΠΟΙΑΝ, κ. Ιω. Δρυμούση και Ναυτιλίας, κ. Γ. Βλάχο, τις διοικήσεις του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), του Invest in Greece, του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και της ΔΕΘ, καθώς και από εκπροσώπους επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Η παγκόσμια έκθεση Expo 2010 έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της από την 1η Μαΐου του 2010 και θα έχει διάρκεια έξι μήνες. Το κεντρικό θέμα της παγκόσμιας έκθεσης είναι η καλύτερη ζωή στην πόλη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις χώρες να εκφράσουν τα προβλήματα που απασχολούν τη σύγχρονη πόλη, αλλά και να αναζητήσουν τις λύσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν την καθημερινότητα στην πόλη.

Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κα. Κατσέλη, τονίζει ότι «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ως αρμόδιου υπουργείου γι΄ αυτήν τη διοργάνωση, είναι η αξιοποίηση τέτοιων ευκαιριών, παγκόσμιας εμβέλειας, για την προώθηση των αναπτυξιακών στόχων της οικονομίας μας, για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας με την Κίνα, για την προβολή της Ελλάδας στο παγκόσμιο στερέωμα. Έτσι, ώστε να προωθήσουμε την ελληνική πόλη ως μια πόλη - ευκαιριών και πρωτοβουλιών στον αντίποδα των προβλημάτων, ως μια πόλη - πηγή δράσεων, υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, προσφοράς στην πόλη του μέλλοντος».

Η χώρα μας συμμετέχει με περίπτερο 2.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο βρίσκεται στην ειδικά διαμορφωμένη ζώνη, όπου βρίσκονται τα περίπτερα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ελληνικό περίπτερο σχεδιάστηκε από τον Έλληνα αρχιτέκτονα, κ. Αλέξανδρο Τομπάζη. Ο σχεδιασμός του ελληνικού περιπτέρου προβάλλει ένα οικολογικό, ανθρωπιστικό και κοινωνικό πρόσωπο μιας πόλης, που έρχεται σε αντιπαράθεση με το «γιγαντισμό» και την αποξένωση άλλων σύγχρονων πόλεων.

Η προσέλευση του κόσμου στο ελληνικό περίπτερο είναι αθρόα, φτάνοντας τους 543.000 επισκέπτες από την έναρξη της έκθεσης. Το θέμα της ελληνικής συμμετοχής εστιάζεται στο «Polis που ζει - Η ζωντανή Polis». Την ελληνική «Polis» την έχουν επισκεφτεί πολλές υψηλόβαθμες κινεζικές και όχι μόνο αντιπροσωπείες, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ελληνική συμμετοχή, αλλά, κυρίως, στην ελληνική πρόταση για «μια καλύτερη πόλη και μια καλύτερη ζωή».

Το πρωί της 19ης Ιουνίου, ημέρας αφιερωμένης στην Ελλάδα στο πλαίσιο της Expo, οι Human Touch (Γιώτης Κιουρτσόγλου, David Lynch), ένα από τα σημαντικότερα αυτοσχεδιαστικά συγκροτήματα της Ελλάδας, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους δεξιοτέχνες Βαγγέλη Καρύπη, Μίλτο Παπαστάμου και Chaik Yazdjian και θα παρουσιάσουν ένα μουσικό θέαμα, που αντλεί από την ελληνική και βαλκανική παράδοση, σμίγοντάς τη με τη σύγχρονη jazz.

Ο εορτασμός της Ημέρας της Ελλάδας θα κορυφωθεί το βράδυ της 19ης Ιουνίου, με την πρωτότυπη παράσταση «Η ηχώ του ζωντανού μύθου», σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου. Η «Ηχώ του ζωντανού μύθου» είναι ένα ψηφιδωτό, όπου εντάσσονται εικόνες και ηχοχρώματα, που παρακολουθούν το πέρασμα από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο στη νεότερη και τη σύγχρονη Ελλάδα (κείμενα από Όμηρο, Ησίοδο, Πίνδαρο, Σαπφώ, Σοφοκλή, Ευριπίδη, ανώνυμους Βυζαντινούς υμνογράφους, Διονύσιο Σολωμό, Κ.Π. Καβάφη, Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη).

Τα κείμενα απαγγέλλει η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου, πρωθιέρεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, ενώ τα τραγούδια ερμηνεύει ο βαθύφωνος Παναγιώτης Τερζάκης. Επίσης, συμμετέχουν είκοσι χορευτές του χοροθεάτρου Ροές και οι Human Touch and Friends (Γιώτης Κιουρτσόγλου, David Lynch, Βαγγέλης Καρύπης, Μίλτος Παπαστάμου και Chaik Yazdjian), πέντε δεξιοτέχνες μουσικοί, που παίζουν ζωντανά επί σκηνής. Τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο Γιάννης Μετζικώφ.