Skip to main content

Ημερίδα: «Από τον Όμιλο Φιλοµούσων στον Ηρακλή… 110 χρόνια μετά»

Ημερίδα του «Ομίλου 1899» σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδη, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου

Ο «Όμιλος 1899» σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδη διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Από τον Όμιλο Φιλοµούσων στον Ηρακλή…110 χρόνια μετά, εκεί που όλα ξεκίνησαν», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 8 μμ, στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Οι ομιλητές θα αναφερθούν στην ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης, πριν και μετά την απελευθέρωση, μέσα από την εμβληματική δράση των δύο ιστορικών σωματείων. Αναδεικνύεται η συνοχή της Ελληνικής Κοινότητας τα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας οι προσπάθειες για την απελευθέρωση της πόλης, η συμβολή του Ηρακλή στον Μακεδονικό Αγώνα, η συμμετοχή του «Ομίλου Φιλομούσων» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1906 και οι πρώτες οργανωμένες προσπάθειες του αθλητισμού στη Βόρειο Ελλάδα.

Ομιλητές

Κωνσταντινίδης Γεώργιος- Δικηγόρος, Μουσικός, Συλλέκτης
Ο εν Θεσσαλονίκη Όμιλος Φιλοµούσων (1899-1909) : Μια τέλεια οργάνωση της εποχής.

Αγγελούδης Στέλιος-Α΄ Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής,
Επ. Πρόεδρος Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Η συμμετοχή και το Ολυμπιακό μετάλλιο του Ομίλου Φιλόμουσων στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες  του 1906 -Η δημιουργία του Ηρακλή η κοινωνική και ιστορική συνεισφορά του Συλλόγου.

Μοσχόβου Ειρήνη-Ιστορική Μουσικολόγος, Μουσειολόγος
Τα πρώτα βήματα του “Ηρακλή” (1908-1912).

Μπλιάτκας Κώστας- Συγγραφέας - Δημοσιογράφος
Ο Ηρακλής 1912-17. Τα άγουρα αλλά ένδοξα χρόνια.

Συντονιστής
Στέφας Ελευθέριος – Ιατρός, μέλος «Ομίλου 1899»