Skip to main content

Ημερίδα για το Βυζάντιο στην Αθήνα

Τη διεθνή αυτή συνάντηση θα συντονίσει η πρύτανις Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ και συνομιλητές θα είναι αρκετοί βυζαντινολόγοι της Ελλάδας και του εξωτερικού.

«Το Βυζάντιο και η αρχαία ελληνική σκέψη» είναι το θέμα συζήτησης  της στρογγυλής τραπέζης που οργανώνεται από τη Megaron Plus τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει μιάμιση ώρα πριν την έναρξη.

Στη συζήτηση θα τεθούν θέματα σχετικά με την αντιγραφή και τη μετάφραση των αρχαίων κειμένων, με το ρόλο των πνευματικών κέντρων της εποχής και με το έργο των διανοουμένων -Αράβων, Λατίνων, Βυζαντινών- κατά τις διάφορες αναγεννήσεις που γνώρισε ο κόσμος του Μεσαίωνα, σε Ανατολή και Δύση.
 

Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ


Τη διεθνή αυτή συνάντηση θα συντονίσει η πρύτανις Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ και συνομιλητές θα είναι η καθηγήτρια Χρύσα Μαλτέζου, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, η Φρανσουάζ Μισό, καθηγήτρια του Κέντρου Σπουδών των Ισλαμικών Χωρών του Πανεπιστημίου Πάνθεον-Σορβόννη, Παρίσι Ι, ο Πέδρο Μπάδενας ντε λα Πένα, καθηγητής του Ινστιτούτου Πολιτισμών της Μεσογείου και της Πρόσω Ανατολής, της Μαδρίτης, ο Λίνος Μπενάκης, καθηγητής στο Κέντρο Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών και o Συλβέν Γκουγκενέμ, καθηγητής στην Ecole Normale Superieure της Λυόν.

Το σώμα των ιδεών και των έργων της αρχαιότητας έπαιξε δραματικό ρόλο στη λογοτεχνική και την καλλιτεχνική δραστηριότητα του Μεσαίωνα. Ο σημερινός κόσμος οφείλει ένα μεγάλο τμήμα της γνώσης του για την κλασική ελληνική ποίηση, το θέατρο και τη φιλοσοφία στους αντιγραφείς και τους εικονογράφους, που έφτιαχναν βιβλία για διανοούμενους και πλούσιους πελάτες της βυζαντινής κοινωνίας, οι οποίοι απέδιδαν μεγάλη αξία στην κλασική γνώση και παιδεία. Εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή των Αράβων στην μετάφραση και τη διάδοση των αρχαιοελληνικών κειμένων

Στις αυλές των Βυζαντινών αρχόντων και των μεσαιωνικών μοναρχών, η κλασική ιστορία και μυθολογία αποτελούσαν πρότυπα συμπεριφοράς. Οι κυβερνώντες του Βυζαντίου - αλλά και της Δυτικής Ευρώπης - αντλούσαν από την αρχαιότητα σύμβολα συνέχειας και της δικής τους πολιτείας και συνέδεαν το παγανιστικό παρελθόν με το χριστιανικό παρόν. Χάρις στη συνήθειά των Βυζαντινών αξιωματούχων να δωρίζουν χειρόγραφα στους ομόλογούς τους στη Δύση, στην κινητικότητα δασκάλων της κλασικής παιδείας, αλλά και στην ανάγκη για κινητήρια σύμβολα, ο σύγχρονος κόσμος κληρονόμησε έναν ανεκτίμητο πλούτο πληροφορίας και γνώσης, που θα είχε διαφορετικά χαθεί και απαξιωθεί.

Business Story
Off