Skip to main content

Ημερίδα για τον Άγιο Μάξιµο τον Γραικό από τη Μονή Βατοπαιδίου

Η ηµερίδα θα πραγµατοποιηθεί την Δευτέρα 17 Δεκεµβρίου 2018 στο Κέντρο Πολιτισµού Δυτικής Θεσσαλονίκης (πρώην Μονή Λαζαριστών) στη Σταυρούπολη.

Διεθνή Επιστηµονική Ηµερίδα για τον Άγιο Μάξιµο τον Γραικό, «Ο Άγιος Μάξιµος ο Γραικός - Από το Άγιον Όρος στην Ρωσία (1518-2018)» διοργανώνουν η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου σε συνεργασία µε την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, µε την ευκαιρία της συµπλήρωσης 500 ετών από της µεταβάσεως του Αγίου Μαξίµου στην Ρωσία.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η ηµερίδα θα πραγµατοποιηθεί την Δευτέρα 17 Δεκεµβρίου 2018 στο Κέντρο Πολιτισµού Δυτικής Θεσσαλονίκης (πρώην Μονή Λαζαριστών) στη Σταυρούπολη. 

Η Ηµερίδα θα αρχίσει στις 9:00 π.µ. και θα παρουσιαστούν 13 πρωτότυπες εισηγήσεις εκκλησιαστικών προσώπων, καθηγητών Πανεπιστηµίου και ειδηµόνων επιστηµόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η εναρκτήρια εισήγηση θα γίνει από τον Αρχιµ. Εφραίµ, Καθηγούµενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Χαιρετισµούς θα απευθύνουν ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος.

Στο τέλος της Ηµερίδας, στις 7:30 µ.µ., θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώµενο για τη ζωή του Αγίου Μαξίµου. Τραγούδια θα αποδώσει η Γυναικεία Χορωδία «Αγία Κασσιανή η Υµνογράφος» της Ιεράς Μητρόπολεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Σενάριο, σκηνοθεσία και διεύθυνση της Χορωδίας από την Μαρία Χαραλαµπίδου.

Ο Άγιος Μάξιµος ο Γραικός (1470-1556) αφού είχε λάβει µία λαµπρή και υψηλού επιπέδου παιδεία στα Πανεπιστήµια της Ιταλίας ήλθε το 1506 στην Ι. Μ. Μονή Βατοπαιδίου για να γίνει µοναχός. Έµεινε για περισσότερο από µία δεκαετία στην Μονή ζώντας την µοναχική ασκητική ζωή σύµφωνα µε την Αγιορειτική Παράδοση.

Κατόπιν προσκλήσεως του τότε Μεγάλου Ηγεµόνος Βασιλείου Γ΄ Ιβάνοβιτς πηγαίνει στην Ρωσία το 1518 για να µεταφράσει και να διορθώσει λειτουργικά και εκκλησιαστικά βιβλία, τα οποία είχαν νοθευθεί από διάφορες αιρέσεις και άλλες πλανεµένες δοξασίες. Το έργο του επαινέθηκε από τον Μεγάλο Ηγεµόνα, τον τότε Μητροπολίτη Μόσχας και την Ιερά Σύνοδο, αλλά στη συνέχεια µετά από συκοφαντίες κατέληξε αδίκως στην φυλακή για 26 ολόκληρα χρόνια. Από εκεί συνέχιζε να στηρίζει και να καθοδηγεί τον πιστό λαό της Ρωσίας.

Συνέγραψε πλήθος επιστολών και θεολογικών συγγραµµάτων, που πρόσφατα εκδόθηκαν και στα ελληνικά. Αποφυλακίστηκε τα τελευταία 5 έτη της ζωής του, αλλά δεν του επετράπη η επιστροφή του στην Μονή της µετανοίας του, το Βατοπαίδι. Κοιµήθηκε στην Ρωσία το 1556 και εκεί οι πιστοί τον τιµούσαν από νωρίς ως Άγιο.

Το 1998 κατετάγη επίσηµα στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας από το Πατριαρχείο της Ρωσίας και από το Οικουµενικό Πατριαρχείο. Ήταν ένας µεγάλος επιστήµονας και σοφός της εποχής του, που όµως µε τους ασκητικούς αγώνες του και την Χάρη του Θεού αγίασε. Είναι ο Άγιος που συνδέει την Ελλάδα µε την Ρωσία. Ωφέλησε πολύ, πνευµατικά, αλλά και προήγαγε τον πολιτισµό στην Ρωσία, ώστε δίκαια ονοµάστηκε «φωτιστής των Ρώσων».