Skip to main content

Ημερίδα κατά των εξορύξεων από τους Πράσινους στη Θεσσαλονίκη

Πρώτη δράση σήμερα, Παρασκευή, για την πρωτοβουλία για ένα νέο ενωτικό Πράσινο Κόμμα, που δημιουργήθηκε και πηγαίνει σε συνέδριο...

Σε ενωτική δράση απέναντι στην κλιματική κρίση καλούν οι Πράσινοι, η νέα «πρωτοβουλία για ένα νέο ενωτικό Πράσινο Κόμμα», που διοργανώνουν σχετική εκδήλωση σήμερα Παρασκευή στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

«Την ίδια ώρα που χιλιάδες άνθρωποι, με επικεφαλής τη νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, διαδηλώνουν σήμερα στη Μαδρίτη, ζητώντας από τη σύνοδο του ΟΗΕ την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι Πράσινοι πραγματοποιούν εκδήλωση για τις επιπτώσεις στο κλίμα από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Το αίτημα για αλλαγή πολιτικών, με σταμάτημα των εξορύξεων, άμεση μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία ανεξάρτητη από τα ορυκτά καύσιμα, αλλαγή του τρόπου ζωής και παγκόσμια κλιματική δικαιοσύνη, φέρνει κοντά τα κινήματα, που δεν αρκούνται στις διακηρύξεις και αναζητούν κοινούς τρόπους δράσης», αναφέρουν οι Πράσινοι στο κάλεσμά τους.

Στην ημερίδα, που θα γίνει στις 6.30' μ.μ., στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, θα συμμετέχουν επιστήμονες και εκπρόσωποι τοπικών και νεανικών κινημάτων και πρωτοβουλιών πολιτών. Η εκδήλωση, που θα γίνει στην «Αίθουσα Νερών» και ομιλητές είναι οι εξής:

-Σαράντης Δημητριάδης, ομ. καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ

-Χαράλαμπος Δοντάς, μέλος του κινήματος Fridays for Future

-John Halley, καθηγητής Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (Πανεπ. Ιωαννίνων)

-Μιχάλης Μαραγκάκης, μέλος του κινήματος κατά των εξορύξεων (Ιόνιο)

-Ρήγας Τσιακίρης, μέλος Πρωτοβουλίας πολιτών SOS Ήπειρος

-Δημήτρης Φαναριώτης, εκπρόσωπος Παρατηρητηρίου SEE pipelinewatch

-Ελίτα Φασούλα, μέλος του κινήματος Fridays for Future

Συντονίζει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, δημοτικός σύμβουλος, πρώην ευρωβουλευτής.

«Οι Πράσινοι, που ετοιμάζουν συνέδριο για ένα νέο ενωτικό Πράσινο Κόμμα, καλούν την κυβέρνηση να ακούσει επιτέλους το οικολογικό κίνημα και τους ανεξάρτητους από σκοπιμότητες επιστήμονες, που εδώ και χρόνια ζητούν μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων τα οποία δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τονίζουν ότι η κλιματική κρίση επιταχύνεται ανεξέλεγκτα και βάζει σε κίνδυνο την επιβίωσή μας, χωρίς δυνατότητα επιστροφής. Γι' αυτό ζητούν να σταματήσουν οι διαδικασίες για εξορύξεις υδρογονανθράκων, που θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον, τον τουρισμό, την οικονομία και ενέχουν τον κίνδυνο να ανοίξει ένας επικίνδυνος κύκλος διεκδικήσεων συνεκμετάλλευσης και εξοπλιστικού ανταγωνισμού, με κερδισμένους μόνο τις πολυεθνικές των ορυκτών καυσίμων και το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα. Επίσης, χαιρετίζουν την ειδική κοινωνική σύνοδο στη Μαδρίτη, που θα ξεκινήσει το Σάββατο και θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ολοκληρώνεται η ετήσια σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP25)», σημειώνουν τα μέλη της πρωτοβουλίας.