Skip to main content

Ημερίδα Πειραιώς για τη διαχείριση Αποθεματικών Ασφαλιστικών Ταμείων

Η Ημερίδα ανέδειξε τις εξελίξεις που καταγράφονται στον κλάδο των Ασφαλιστικών Ταμείων, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ημερίδα με θέμα τη Διαχείριση Αποθεματικών Ασφαλιστικών Ταμείων πραγματοποίησε σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ. Στην Ημερίδα έλαβαν μέρος περισσότεροι από 160 συμμετέχοντες, εξειδικευμένα στελέχη της αγοράς και θεσμικοί παράγοντες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Ημερίδα ανέδειξε τις εξελίξεις που καταγράφονται στον κλάδο των Ασφαλιστικών Ταμείων, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και είχε ως κεντρικά θέματα τον θεσμό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και την αναγκαιότητα της επαγγελματικής διαχείρισης των αποθεματικών των συνταξιοδοτικών Ταμείων.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, ανοίγοντας τις εργασίες της Ημερίδας, επισήμανε ότι ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης αντανακλά την παγκόσμια τάση προς επικουρικά συνταξιοδοτικά συστήματα, και απαντά στην ανάγκη συμπληρωματικής ενίσχυσης των δημόσιων συνταξιοδοτικών συστημάτων ασφάλισης, τα οποία πιέζονται από τη γήρανση του πληθυσμού και την επιδείνωση της σχέσης μεταξύ εργαζόμενων και συνταξιούχων.



«Η επένδυση των αποθεματικών των Ταμείων, είτε σε χρηματοπιστωτικά μέσα (αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και μετοχές κλπ.), είτε απευθείας στην πραγματική οικονομία (με τις κατάλληλες θεσμικές ρυθμίσεις, μέσω συμμετοχής στη χρηματοδότηση έργων, σύγχρονων υποδομών, εξωστρεφών περιβαλλοντικά ευαίσθητων επιχειρήσεων, και αλλού), θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας και στην δημιουργία θέσεων εργασίας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, και μακροχρόνια, στη μείωση του συνολικού κόστους του εθνικού συστήματος συντάξεων», τόνισε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου υπογράμμισε ότι ο τραπεζικός κλάδος ήταν μεταξύ των τομέων που υλοποίησαν τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές «άγγιξαν» το σύνολο των δραστηριοτήτων των τραπεζών: από τη σύνθεση και τη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων ως το λειτουργικό μοντέλο, τις εσωτερικές διαδικασίες και την εταιρική κουλτούρα.  

Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν πρωτοπόρος σε αυτή τη μετεξέλιξη, επισήμανε ο κ. Μεγάλου και πρόσθεσε: «Η Τράπεζα Πειραιώς σήμερα υλοποιεί στρατηγικό σχέδιο που απαρτίζεται από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως η αποεπένδυση από μη-βασικές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα εφαρμόζει λύσεις ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η κεφαλαιακή της θέση μέσω της μείωσης των αναλαμβανόμενων κινδύνων».