Skip to main content

Ημερίδα στο ΠΑΜΑΚ για ηθική και δεοντολογία στην έρευνα

Τι αφορά η ημερίδα που διοργανώνεται αύριο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας-Ποιες εισηγήσεις αναμένεται να γίνουν και το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Ημερίδα ενημέρωσης για την ηθική και τη δεοντολογία στην έρευνα για τα προγράμματα ERC (European Research Council – Frontier Research Grants) πραγματοποιεί αύριο η Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Ε.Η.Δ.Ε.), με την υποστήριξη της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημερίδα αφιερώνεται στη μνήμη της Προέδρου της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγήτριας Βασιλικής Καραβάκου.

Το πρώτο μέρος του Προγράμματος της Ημερίδας (https://tinyurl.com/uom-imerida-erc) περιλαμβάνει τον χαιρετισμό των Πρυτανικών Αρχών του Ιδρύματος, ενώ στη συνέχεια, αντί της ομιλίας της εκλιπούσης Καθηγήτριας και Προέδρου της Επιτροπής, Βασιλικής Καραβάκου, θα γίνει παρουσίαση της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από τακτικά μέλη της Ε.Η.Δ.Ε.

Θα ακολουθήσει ομιλία του επίσημου καλεσμένου της εκδήλωσης, Ισίδωρου Καρατζά, Επικεφαλής του Τομέα Ηθικής και Ερευνητικής Ακεραιότητας στη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τίτλο Ερευνητική Ηθική και Ερευνητική Ακεραιότητα στο  Horizon 2020 και Horizon Europe.

Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας, έχουν συμπεριληφθεί μία σειρά από ομιλίες για το Πρόγραμμα ERC και συγκεκριμένα, της Γεωργίας Μαζιώτη, στελέχους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) με τίτλο Δομή υποβαλλόμενης πρότασης, κριτήρια αξιολόγησης, συχνά λάθη και αδυναμίες και του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Αξιολογητή θεμάτων Ηθικής στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Ευθύμιου Ταμπούρη, για τη Διαχείριση θεμάτων ηθικής σε ερευνητικές προτάσεις.

Οι εργασίες της Ημερίδας θα ολοκληρωθούν με τις ομιλίες των Επιστημονικά Υπευθύνων / Κύριων Ερευνητών (P.I.) δύο ήδη εγκεκριμένων ερευνητικών προτάσεων ERC, της Καθηγήτριας Τάνιας Βαλαμώτη (Project: Identifying the food cultures of ancient Europe: an interdisciplinary investigation of plant ingredients, culinary transformation and evolution through time – PLANTCULT) και του Επίκουρου Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρου  Κιουπκιολή (Project: Refiguring the Common and the Political -  HETEROPOLITICS).