Skip to main content

Ημερίδα της Voria.gr για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ

Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου υπουργοί, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης και φορείς συζητούν για την ανάπτυξη της χώρας και τις υποδομές στη Β. Ελλάδα

Καλημέρα σας!

Όπως απέδειξε η ιστορία των τελευταίων 12 – 13 χρόνων η πραγματοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και την αγορά συνιστά όρο επιβίωσης για την ελληνική κοινωνία, καθώς βρισκόμαστε σε μια εποχή που η οικονομική ισχύς -ή αντίστοιχα αδυναμία- καθορίζει τη θέση κάθε χώρας στον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό η παραγωγική αξιοποίηση τόσο του νέου ΕΣΠΑ, όσο και καθόλου ευκαταφρόνητου Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελούν ευκαιρίες, που δεν πρέπει να χαθούν, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Η Voria.gr, η μεγάλη και έγκυρη ηλεκτρονική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας και της Βορείου Ελλάδος, συμβάλλει στο διάλογο επί του θέματος με την πραγματοποίηση ημερίδας, στην οποία θα τοποθετηθούν τόσο οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, όσο και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Έτσι τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, η Voria.gr οργανώνει ημερίδα με τίτλο «Ταμείο Ανάκαμψης – Νέο ΕΣΠΑ».

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα τοποθετηθούν για τους νέους δρόμους που ανοίγει το Ταμείο Ανάκαμψης για της οικονομία και τις επιχειρήσεις ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννης Μασούτης και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη. Στο δεύτερο μέρος για το στοίχημα των υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα θα τοποθετηθούν ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, η πρώην υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης και τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Πάρις Μπίλλιας, ο αρχιτέκτονας πολεοδόμος Τάκης Δούμας και ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Μιχάλης Γεράνης. Θα παρέμβουν επίσης ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Όλοι τους είναι άνθρωποι που λόγω γνώσεων, επαγγελματικού αντικειμένου και εμπειρίας μπορούν να εισφέρουν στη συζήτηση για την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Διότι τρεις δεκαετίες τώρα τα ευρωπαϊκή προγράμματα έχουν συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της Ελλάδας, αλλά κοινή ομολογία είναι ότι η διαχείριση τους σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσε να είναι αποδοτικότερη.

Στην Καλαμάτα η καρδιά του νέου ΕΣΠΑ

Μέχρι τότε θα έχουμε τα επίσημα… αποκαλυπτήρια του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027, που στην πράξη θα επεκταθεί μέχρι το 2029, όπως το τρέχον θα υλοποιείται μέχρι το 2023. Σήμερα, μάλιστα, αναμένεται να εγκριθεί το πρώτο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ, το «Ανταγωνιστικότητα» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προϋπολογισμού άνω των 4 δισ. ευρώ. Επίσης, σήμερα και αύριο στην Καλαμάτα γίνεται ένα φαντασμαγορικό διήμερο για το νέο ΕΣΠΑ, στο οποίο θα δώσουν το παρόν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινάς. Κάτι που δείχνει την πολιτική σημασία που δίνουν η κυβέρνηση και η Κομισιόν στο πρόγραμμα που στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι -με πρώτο και καλύτερο τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης Δημήτρη Σκάλκο, ο οποίος τραβάει πολύ κουπί για το θέμα- η βασική διαφορά του νέου ΕΣΠΑ είναι στη στρατηγική, τουλάχιστον για τον ιδιωτικό τομέα. Οι «αρχιτέκτονες» του σχεδίου ποντάρουν στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα αυξήσουν το μέγεθος τους και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους, κυρίως μέσω της ψηφιακότητας και των «πράσινων» δράσεων, που ευνοεί το νέο ΕΣΠΑ. Επίσης, στο νέο ΕΣΠΑ ενισχύονται με δύο πρόσθετα δισ. ευρώ οι 13 περιφέρειες της χώρας, ώστε να διαμορφώσουν ακόμη πιο πλούσια περιφερειακά προγράμματα, καθώς η αποκέντρωση είναι για την Ελλάδα ένα ακόμη ζητούμενο.

Μια χρήσιμη εισαγγελική παρέμβαση

Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίζει εκ των προτέρων τι μπορεί να εισφέρει μια εισαγγελική παρέμβαση και μια δικαστική έρευνα στο γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη «διαλύθηκε» μετά την προχθεσινή καταιγίδα. Συνήθως αυτού του τύπου οι παρεμβάσεις δεν έχουν πρακτικά αποτελέσματα, αλλά δείχνουν ευαισθησία. Κάτι που ως κοινωνία το χρειαζόμαστε για να μην υπάρχει η εντύπωση ότι όλα περνάνε στο… ντούκου. Διότι σε μία πόλη, σε μία ελληνική πόλη που χτίστηκε όπως χτίζονται οι ελληνικές πόλεις, με άπειρες παρανομίες και αβλεψίες, από που να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς. Σε χθεσινή συζήτηση, πάντως, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Μωϋσίδης δικαιολόγησε το χάος επισημαίνοντας αφενός ότι έπεσε πολύ νερό, κάτι που είναι αληθές, και αφετέρου ότι η Θεσσαλονίκη είναι φτιαγμένη για πληθυσμό 300.000 – 350.000 κατοίκων και στο πολεοδομικό συγκρότημα ζουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Σε κάθε περίπτωση οι υποδομές της πόλης χρειάζονται ενίσχυση, ζήτημα που ενδεχομένως να είναι σημαντικότερο από τα καινούρια έργα που σχεδιάζουν ο Δήμος, η Περιφέρεια και το κεντρικό κράτος.