Skip to main content

Ημερίδα Voria - Γεωργιάδης: H Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα για το νέο ΕΣΠΑ σε όλη την ΕΕ

Η κυβέρνηση τρέχει για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, είπε ο υπουργός στην ημερίδα της Voria.gr - Τι είπε για την τραπεζική πρόσβαση των ΜμΕ

Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πήρε την τελική έγκριση στην καινούργια προγραμματική περίοδο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-27 υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα της Voria.gr για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«Η Ελλάδα ανέβηκε από την 19η θέση στην 1η θέση στην απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2014-20 και επιπλέον βρίσκεται στην πρώτη ταχύτητα στην στο νέο ΕΣΠΑ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανάφερε ο κ. Γεωργιάδης υπογραμμίζοντας πως τις επόμενες ημέρες βγαίνουν στον αέρα προσκλήσεις για το νέο ΕΣΠΑ ενώ θα συνεχίσει να τρέχει μέχρι την τελική απορρόφηση το ΕΣΠΑ 2014 - 2020. Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τρέχει για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων». Σύμφωνα με τον υπουργό η απορρόφηση είναι ταχύτερη από το αναμενόμενο.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως τα στοιχεία για την απορρόφηση των κονδυλίων θα ανακοινωθούν εντός του Ιουλίου ενώ υπογράμμισε πως πρόσβαση τόσο στο Ταμείο Ανάκαμψης όσο και στο νέο ΕΣΠΑ έχουν οι επιχειρήσεις που τα προγράμματα δεν επικαλύπτονται.

Τραπεζική πρόσβαση

Ερωτηθείς ο κ. Γεωργιάδης για τον μικρό αριθμό των επιχειρήσεων -εκτιμώνται σε περίπου 40.000- που μπορούν να έχουν πρόσβαση στη δανειοδότηση υπογράμμισε πως αυτό οφείλεται κυρίως στο μέγεθός τους.

Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε πως το 94% των επιχειρήσεων, επί συνόλου περίπου 800.000, είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Παράλληλα τόνισε πως οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (τζίρος έως 50 εκατ. ευρώ και 250 εργαζόμενοι).

«Εθνικός στόχος θα πρέπει να γίνει οι επιχειρήσεις που θα μπορούν να δανειοδοτηθούν μέσω των τραπεζών να φτάσουν τις 100.000» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνοντας πως μέσω της εγγύησης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας «"υποχρεώσαμε" τις τράπεζες να δανειοδοτούν μέχρι 50.000 ευρώ τις πολύ μικρές επιχειρήσεις».

Ο υπουργός Ανάπτυξης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή», η δημόσια δαπάνη του οποίου αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ και θα οδηγήσει στην αντικατάσταση 380.000 συσκευών, σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί περίπου 200.000 αιτήσεις. «Πρέπει να βοηθήσουμε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν συσκευές, γεγονός που θα οδηγήσει και σε μείωση του ρεύματος» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Όσο για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» δήλωσε ότι το 2020 διατέθηκαν 804 εκατ. ευρώ, το 2021 632 εκατ. ευρώ και όπως είπε «μας ενδιαφέρει να το διευρύνουμε. Στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο νέο ΕΣΠΑ έχουμε ποσό ύψους 1,34 δισ. ευρώ και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για τα δημόσια κτήρια, ενώ για το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις που θα γίνει για πρώτη φορά 450 εκατ. ευρώ».