Skip to main content

Ημερίδα Voria - Μπανιάς: Έτσι θα είναι οι έξυπνες ενεργειακά πόλεις

Σε τραγική κατάσταση τα περισσότερα κτήρια που εντάσσονται στο Εξοικονομώ από τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον ΓΓ της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Στοιχεία για τους πόρους που εξαντλούνται καθημερινά και κατά πόσο υπερβαίνουμε τις αντοχές του πλανήτη, με τον τρόπο ζωής μας να απαιτεί δυόμιση πλανήτες, παρέθεσε στην ημερίδα της Voria.gr για το ενεργειακό μέλλον της Θεσσαλονίκης ο Γιώργος Μπανιάς, Γενικός Γραμματέας της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Παράλληλα μίλησε για το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' οίκον και τη μορφή μιας έξυπνης ενεργειακά πόλης.

Αναλυτικά, για τον κτηριακό τομέα όπως είναι σήμερα ανέφερε πως απορροφά το 40% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας ενώ συμβάλλει στην εντεινόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση και στο φαινόμενο της θερμικής νησίδας. Ειδικότερα, όπως σχολίασε, συμβάλλει στο 14% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στο 45% των εκπομπών CO2 ενώ παράλληλα επιδεινώνει την Κλιματική Αλλαγή. Επιπλέον, όπως τόνισε, περισσότερο από 90% της περιβαλλοντικής επίδρασης των κτηρίων προέρχεται από την ενεργειακή τους κατανάλωση (θέρμανση, κλιματισμός, αερισμός και φωτισμός).

Παράλληλα σημείωσε πως οι κάτοικοι της ΕΕ περνούν τον περισσότερο χρόνο τους εντός κτηρίων, κοντά στο 90%, πως το 89% των κτηρίων κατασκευάστηκαν πριν από το 1980 ενώ 4.000.000 κτήρια είναι θερμικά απροστάτευτα, άρα ενεργοβόρα (κτήρια υψηλής κατανάλωσης ενέργειας).

Παρ' όλα αυτά, όπως σημείωσε ο κ. Μπανιάς, υπάρχει τεράστιο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας, περιορίζοντας αρχικά τη σπατάλη της ενέργειας και των εκπομπών άνθρακα, δημιουργώντας κτήρια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.

Ως μία πολύ σημαντική δράση που υλοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Μπανιάς σημείωσε το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' οίκον.

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα σε επίπεδο Ευρώπης, αναλογικά με τον πληθυσμό δίνει τη δυνατότητα για πρώτη φορά να διατίθενται δημόσιοι πόροι (κοινοτικών και εθνικών) σε ιδιόκτητες κατοικίες, αντί του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα (βιομηχανίες ή άλλες επαγγελματικές χρήσεις ενώ παράλληλα λειτουργεί ως ανατροφοδοτούμενο. Όπως σημείωσε ο κ. Μπανιάς, τα δάνεια που αποπληρώνονται επιστρέφουν στον κουμπαρά του Προγράμματος ενώ βρίσκεται σε ισχύ διπλός μηχανισμός διασφάλισης δίκαιης επιλογής για αποφυγή σπατάλης, «υπόγειων επιλογών», πιθανών προστίμων από ΕΕ με την ενεργειακή επιθεώρηση πριν και μετά τις παρεμβάσεις αλλά και την απευθείας πληρωμή σε λογαριασμό των προμηθευτών – αναδόχων.

Όσον αφορά τις 13 Περιφέρειες της χώρας ο κ. Μπανιάς σημείωσε πως το 40% των ΠΕΑ έχουν εκδοθεί στην Περιφέρεια Αττικής και το 17% έχουν εκδοθεί στην ΠΚΜ ενώ για την ενεργειακή κατηγορία στις κατοικίες, είπε πως:

  • το 65% κατατάσσεται στη χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία Ε-Η,
  • το 32% κατατάσσεται στην Γ-Δ,
  • ενώ μόλις το 3% στην Α-Β

Χαρακτηριστικά για τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε πως τα περισσότερα κτήρια που εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι σε τραγική κατάσταση, ενώ μάλιστα ανέφερε πως και η πολιτεία οφείλει να ελαφρύνει τις προϋποθέσεις για να συμμετέχει ένα κτήριο προκειμένου να επιτευχθεί γρηγορότερα ο στόχος.

Στη συνέχεια ο κ. Μπανιάς παρουσίασε το νέο μοντέλο της έξυπνης ενεργειακά πόλης που επιτρέπει την αποδοτική χρήση του αστικού περιβάλλοντος, βελτιώνοντας έτσι την άνεση των πολιτώνν. Ακόμα, η έξυπνη ενεργειακά πόλη ενισχύει την αποδοτικότητα των δημόσιων υποδομών και δημιουργεί τις κατάλληλες βάσεις για την αειφόρο αστικοποίηση, προστατεύοντας τους φυσικούς πόρους και βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Μπανιάς, δημιουργεί νέες ευκαιρίες απασχόλησης και ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη ενώ παράλληλα οι έξυπνες πόλεις αποτελούν ιδανική πλατφόρμα για τεχνολογικές καινοτομίες με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης παγκοσμίως, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και ενισχύοντας την ενεργή συμμετοχή των πελατών.

Ζώντας σε έξυπνες ενεργειακά πόλεις θα βελτιωθεί αυτόματα η ενεργειακή αποδοτικότητα στην παραγωγή, τη μεταφορά αλλά και τη διανομή, ενώ με την δεδομένη μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα υπάρχει και μεγάλη μείωση των εκπομπών CO2. Ακόμα, ο ενεργός καταναλωτής θα λαμβάνει περισσότερο ενεργειακά αποδοτικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την κατανάλωσή του.