Skip to main content

Ημερίδα Voria-Σαράντη: Υπό απειλή η βιωσιμότητα των μεταποιητικών λόγω ενεργειακού κόστους

Απειλείται η βιωσιμότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση, ανέφερε η πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη

Την ανησυχία της για τον χειμώνα που έχουμε μπροστά μας και παράλληλα την ανάγκη να υπάρξουν λύσεις, που θα έχουν βάθος χρόνου για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, προκειμένου να μην απειληθεί η βιωσιμότητά τους, εξέφρασε η Λουκία Σαράντη, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, κατά την τοποθέτησή της στην ημερίδα της Voria.gr με θέμα «Ενεργειακή κρίση και Βόρεια Ελλάδα: Προκλήσεις, ευκαιρίες και προοπτικές», που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Μπαίνουμε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Είναι ορατό πως απειλείται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Η αύξηση των πρώτων υλών, του κόστους του χρήματος, ο υψηλός πληθωρισμός σε συνδυασμό με το υψηλός κόστος της ενέργειας αποδεικνύουν πως το κυβερνητικό μοντέλο ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμο. Ειδικά για την κατηγορία των επιχειρήσεων με 35KW, που αποτελούν τον κορμό των επιχειρήσεων, το μέλλον διαγράφεται μελανό» ανέφερε η κ. Σαράντη υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το μοντέλο διαχείρισης της ακριβής ενέργειας για τα νοικοκυριά έχει αποτέλεσμα.

«Η βαριά βιομηχανία δεν γνωρίζει τι ενεργειακό κοστολόγιο έχει. Η σταθερότητα είναι σημαντική, ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να παρακολουθεί καθημερινά το χρηματιστήριο της ενέργειας, με 319 ευρώ ανά MW δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Δεν γίνεται να κινούμαστε μήνα ανά μήνα» σημείωσε η κ. Σαράντη, αναφέροντας το παράδειγμα της Βουλγαρίας, όπου όπως τόνισε «οι επιχειρηματίες γνωρίζουν τι θα ισχύσει σε βάθος κάποιων μηνών».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Σαράντη στα απαρχαιωμένα δίκτυα φέρνοντας το παράδειγμα της ΒΙΠΕ Κιλκίς, σημειώνοντας πως «έχει έτοιμα για τοποθέτηση φωτοβολταϊκά και δεν μπορεί να τα συνδέσει».

Μάλιστα η κ. Σαράντη ζήτησε την εξαίρεση των διμερών συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (PPAs) από το πλαφόν της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναφερόμενη στην πράσινη ανάπτυξη η πρόεδρος του ΣΒΕ σημείωσε πως το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι πολύ σημαντικό. «Η ενεργειακή κρίση μάς έκανε να συνειδητοποιήσουμε πως η κατανάλωση του ρεύματος χωρίς φειδώ δεν είναι δεδομένη. Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν την τεχνογνωσία και τους πόρους για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που δημιουργούνται σε αντίθεση με τις μικρές επιχειρήσεις που δυσκολεύονται» σημείωσε η κ. Σαράντη επισημαίνοντας πως υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο το ΕΣΠΑ όσο και ο αναπτυξιακός νόμος, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης.