Skip to main content

Ημερίδα Voria-Σαββάκης: Σε πράσινη και ψηφιακή μετάβαση στοχεύουν βιομηχανία, μεταποίηση

Ο πρόεδρος του ΣΒΕ σημείωσε ότι παρατηρείται το ζήτημα της έλλειψης εργατών και τεχνιτών κάτι που όπως τόνισε μπορεί να λυθεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ

Για τις προσδοκίες που έχει ο μεταποιητικός τομέας και η βιομηχανία όσον αφορά την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ μίλησε ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης κατά τη διάρκεια της ημερίδας της Voria.gr για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Επισήμανε ότι τα δύο ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλείο είναι πολύ σημαντικά και ανέφερε ότι μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και τη νέα ΚΑΠ θα δοθεί ένα τεράστιο ποσό της τάξης των 70 δισ. ευρώ κάτι που όπως είπε «συμβαίνει μια φορά κάθε 100 χρόνια» τονίζοντας έτσι την μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται για την οικονομία της χώρας. 

Ανέφερε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις έχουν σχέση με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση «μιας και η χώρα μας μέσα από μια δεκαετία κρίσης είχαμε μια διαδικασία κάθαρσης της επιχειρηματικότητας οι επιχειρήσεις που έμειναν είναι μεν ανθεκτικές αλλά σίγουρα δεν ακολουθούν κατά πόδας τους διεθνείς ανταγωνιστές τους». 

Τόνισε ότι για τον ΣΒΕ είναι υπερεπείγον τα ποσά από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία είναι να οδεύσουν σε αυτούς τους δύο τομείς καθώς και σε δράσεις καινοτομίας και αύξησης της παραγωγικότητας. 

Ειδικά όπως είπε η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα χρειάζονται τη διασύνδεση μεταξύ του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης τονίζοντας ότι η βιομηχανία τροφίμων «είναι ανθεκτική και εξωστρεφής». 

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε μεταποιητικές επιχειρήσεις, βιομηχανία και πρωτογενής τομέας ιδιαίτερα στην post covid εποχή και αφορά την έλλειψη εργατικών χεριών και τεχνικών στελεχών και πρόσθεσε ότι μέσα από το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα. 

«Το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί μεγάλη επιτυχία η έγκριση του πρώτου στην ΕΕ προγράμματος "Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027". Η στόχευση του προγράμματος αυτού είναι απολύτως σαφής είναι η υποστήριξη ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και ιδιαίτερα εκεί που εντοπίζονται αυξημένες ανάγκες. Συνεπώς προς επίρρωση αυτών που ανέφερα αυτή τη στιγμή έχουμε ένα κατάλληλο εργαλείο στα χέρια μας για να εντοπίσουμε τα κενά, τις ανάγκες και πάνω εκεί να κάνουμε συγκεκριμένες στοχεύσεις τόσο για την βιομηχανία όσο και για τη μεταποίηση» τόνισε. 

Οι κλάδοι που κατά προτεραιότητα πρέπει να στηριχτούν και να δοθεί η πλειοψηφία των κονδυλίων όπως είπε είναι σε μεταποίηση και βιομηχανία που, σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστή» καθώς παράγουν διεθνών εμπορεύσιμα προϊόντα μέσα από μια σειρά επιμέρους κλάδων όπως είναι η αγροδιατροφή, τα τρόφιμα και τα οποία έχουν διεθνή ταυτότητα όπως λάδι, γιαούρτι κ.ά.

«Επίσης, ο κλάδος των δομικών υλικών στη Βόρεια Ελλάδα είναι επίσης δυναμικός κλάδος με εξωστρέφεια και φυσικά οτιδήποτε στηρίζει τον τουρισμό όπως η μεταποίηση» είπε. 

Ο κ. Σαββάκης αναφέρθηκε επίσης στη σημαντικότητα των χρηματοδοτήσεων δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις βγαίνουν μέσα από μια πολύχρονη οικονομική κρίση. Ως παράδειγμα ανέφερε το θέμα των φοροαπαλλαγών οι οποίες απευθύνονται μόνο σε εταιρείες που έχουν πολλά κέρδη τονίζοντας ότι «αν θέλουμε κάτι το οποίο θα είχε απόλυτο νόημα να αλλάξει θα ήταν αυτό».

Πρόσθεσε, δε, ότι επειδή η πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι πολύ μικρές χρειάζονται ευκαιρίες στη χρηματοδότηση προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να μεγαλώσουν. 

Τέλος ο κ. Σαββάκης έθεσε εκ νέου το θέμα της δημιουργίας Ειδικής Εθνικής Βιομηχανικής Πολιτικής έτσι ώστε να χαράσσονται διαρκώς οι νέοι δρόμοι και να αξιοποιούνται ορθότερα οι δυνατότητες που δίνονται προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία της χώρας και να αυξηθεί σημαντικά  το ποσοστό που προσφέρει βιομηχανία-μεταποίηση στο ΑΕΠ και να φτάσει στο τέλος του 2027 στο 15%.