Skip to main content

Ημερίδα Voria - Σταθάκης: Κυβερνητικές αστοχίες στον σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και υπουργός ΠΕΝ μίλησε για την έμφαση που πρέπει να δοθεί στις ενεργειακές κοινότητες από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Χαμηλή απορροφητικότητα και αστοχίες εντοπίζει ο πρώην υπουργός Οικονομίας αλλά και Περιβάλλοντος και Ενέργειας επί ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, στην απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, μιλώντας στην ημερίδα που διοργανώνει η Voria.gr με θέμα τις ευκαιρίες που ανοίγουν τα δύο αυτά χρηματοδοτικά εργαλεία για την ελληνική οικονομία, που διεξάγεται στο Mediterranean Palace Hotel, στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ανέφερε και ορισμένες παρεμβάσεις που προτείνει το κόμμα σύμφωνα με το παράδειγμα άλλων χωρών.

Ο πρώην υπουργός μίλησε για αστοχίες της κυβέρνησης αναφορικά με τη διαχείριση των πόρων και τον σχεδιασμό του ταμείου Ανάκαμψης, δίνοντας το παράδειγμα κυρίως στη διαχείριση των πόρων της Πορτογαλίας. Όπως είπε, η Πορτογαλία έδωσε έμφαση στην κοινωνική συνοχή χωρίς να αφήνει πίσω τους στόχους της πράσινης μετάβασης γιατί οι οικονομίες ιδιαίτερα των μεσογειακών χωρών δοκιμάστηκαν τα τελευταία επλήγησαν από την κρίση.

Ενδεικτικά ανέφερε πως το 60% των πόρων του Ταμείου στοχεύουν στην κοινωνική συνοχή, τον τρίτο στόχο του ταμείου Ανάκαμψης.

«Σημασία έχει να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια με το νέο ταμείο Ανάκαμψης», σχολίασε.

Μάλιστα, αναφορικά με την απορροφητικότητα ανέφερε πως την προηγούμενη χρονιά, το 2021, ενώ τα ποσά ήταν 2,5 δισ. και 1,6 δισ. ευρώ, η ουσιαστική απορρόφηση αφορούσε 306 εκατ. ευρώ, χαρακτηρίζοντας απογοητευτικό τον πρώτο χρόνο.

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε το παράδειγμα του προγράμματος ανακύκλωσης των ηλεκτρικών συσκευών, σημειώνοντας πως «οφείλουμε να επιμείνουμε σε πολιτικές που θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στην κοινωνία. Για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να ενισχυθεί το πρόγραμμα Εξοικονομώ, αντί αυτό της ανακύκλωσης των συσκευών».

Πρόσθεσε πως καλό θα ήταν να αντιγράψουμε το μοντέλο της Γερμανίας αλλά και της Δανίας στην πράσινη ανάπτυξη με έμφαση στις ΑΠΕ.

Ο καθηγητής δεν δίστασε να αναφέρει πως το πρόγραμμα είναι μεγάλη τομή για την Ευρώπη γιατί για πρώτη φορά ξεφεύγει από τον προϋπολογισμό. «Τώρα αποφασίζει η ίδια η Ευρώπη να δανειστεί και να μην τα κατανέμει με ποσόστωση αλλά με βάση τις ανάγκες κάθε χώρας μετά την κρίση της πανδημίας. Έτσι, τα δίνει πιο πολύ στις μεσογειακές χώρες». Επίσης, σημείωσε πως το δεύτερο σημαντικό είναι ότι δίνει ελευθερία στις κυβερνήσεις να το διανείμουν όπως θέλουν.

Ο πρώην υπουργός μίλησε για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις χρηματοδοτήσεις των ΜμΕ επιχειρήσεων αναφέροντας τις παρεμβάσεις του κόμματος για τη στήριξη των ΜμΕ.

Αρχικά ανέφερε την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας που αφενός προβλέπει τον δανεισμό έως 50.000 ευρώ εγγυήσεις στις επιχειρήσεις και αφετέρου την παροχή εγγυήσεων για να συμπληρώσουν τον δανεισμό από εμπορικές τράπεζες.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις παρορμήσεις που υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον αναπτυξιακό νόμο. «Παραλάβαμε έναν παγωμένο αναπτυξιακό νόμο το 2015 που το 70-80% των πόρων πήγαινε σε μεγάλες επιχειρήσεις. Εμείς φτιάξαμε έναν δομημένο ανάπτυξιακό νόμο με οροφή τα 5 εκατ. ευρώ με επίκεντρο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δη τις παραγωγικές και τις τεχνολογικές, όπως νέες επενδύσεις και επεκτάσεις».

Ο πρώην υπουργός πρόσθεσε πως είναι αδιανόητο το νέο ΕΣΠΑ και το ταμείο Ανάκαμψης να μην έχει χρηματοδοτικές προτεραιότητες αποκλειστικά προσανατολισμένες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τον λόγο αυτό αναφέρθηκε στη σημασία δημιουργίας νέων εργαλείων που να να δεσμεύουν εμπορικές τράπεζες να δανείζουν ούτως ώστε «να σπάσει αυτό το συντηρητικό σύστημα δανεισμού τους».

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στα έργα ΣΔΙΤ δηλώνοντας πως δεν εξυπηρετούν σε τόση μεγάλη κλίμακα. «Όχι αλλά ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, έχουμε τριπλάσιο μέσο όρο από ό,τι άλλες χώρες, φτάσαμε στο σημείο όλη η Ευρώπη να έχει μία ισορροπία στα έργα και αξιολογείται αν είναι σκόπιμο να γίνει μέσω ΣΔΙΤ ή μέσω Δημοσίου, κάτι που δεν συμβαίνει στη χώρα μας», τόνισε. «Η αποκλειστικότητα των ΣΔΙΤ αποκλίνει από την Ευρώπη», υπογράμμισε.

«Αν το αναπτυξιακό σχέδιο για τις ΑΠΕ αφορά μόνο μεγάλες εταιρείες τότε φτιάχνεις και διαφορετικές υποδομές. Αν όμως βασίζεται στο αποκεντρωμένο σύστημα, δημιουργήσεις υποδομές δικτύων, κάτι που θα ήταν σκόπιμο να γίνει», τόνισε για να καταλήξει λέγοντας πως πρέπει να δίνουν ισχυρά και καλά μελετημένα κίνητρα για τις επιχειρήσεις.