Skip to main content

Ημερίδα Voria- Μασούτης: Χρυσή ευκαιρία για τις επιχειρήσεις Ταμείο Ανάκαμψης και νέο ΕΣΠΑ

Λύση στη μάστιγα της γραφειοκρατίας και εκπόνηση στοχευμένων προγραμμάτων για συγκεκριμένους κλάδους ζητεί ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Μασούτης.

Ως «χρυσή» ευκαιρία για τις επιχειρήσεις χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μασούτης, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι απλά ένας τρόπος για πρόσβαση στη δανειοδότηση με καλούς όρους αλλά η ευκαιρία για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Όπως ανέφερε ο κ. Μασούτης, κατά την ομιλία του στην ημερίδα της Voria.gr για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να ακολουθήσουν τρεις συμβουλές για την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να ενημερώνονται, να κάνουν χρήση των εργαλείων που είναι στη διάθεση τους (Ταμείο Ανάκαμψης, Νέο ΕΣΠΑ) και να τολμήσουν, σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας νέες στρατηγικές για τις επιχειρήσεις τους.

Ο κ. Μασούτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο διαχρονικό αγκάθι για την επιχειρηματικότητα, τη γραφειοκρατεία, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί μάστιγα. «Το πρώτο που ζητά η επιχειρηματικότητα είναι η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών» σημείωσε ο κ. Μασούτης δίνοντας ωστόσο τα εύσημα στην κυβέρνηση καθώς, όπως είπε, στέκεται δίπλα στο επιχειρείν. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Μασούτης, λέγοντας πως είναι άκρως θετική η απόφαση, στη μη επιστροφή στον υψηλό ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου για τις μάσκες, τα χειρουργικά γάντια, τα αντισηπτικά και άλλα παρασκευάσματα. Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω αύξηση δεν θα γίνει για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ακόμα.

Στοχευμένα προγράμματα

Την ανάγκη σχεδιασμού στοχευμένων προγραμμάτων για τις επιχειρήσεις και για συγκεκριμένους κλάδους επισήμανε ο κ. Μασούτης τονίζοντας πως το ζητούμενο είναι να σχεδιαστούν προγράμματα που δεν θα είναι απλά ανοικτά για όλους, αλλά να αφορούν στοχευμένους τομείς ενισχύοντας παράλληλα την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και τις δεξιότητες των εργαζομένων. Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις κυρίως οι μικρές στη δανειοδότηση. «Θα πρέπει να γνωρίζει από την αρχή ο επιχειρηματίας αν μπορεί να χρηματοδοτηθεί» σημείωσε ο κ. Μασούτης προσθέτοντας πως το γραφείο της ΚΕΕΕ στις Βρυξέλλες που σήμερα δεν έχει την απαραίτητη στελέχωση (διαθέτει ένα άτομο, όταν για παράδειγμα το αντίστοιχο γραφείο της Τουρκίας απασχολεί 50 υπαλλήλους) θα πρέπει να ενισχυθεί και να ξεκινήσει νέο κύκλο συνεργασιών και συζητήσεων που θα βοηθήσουν περαιτέρω στην εξωστρέφεια της ΚΕΕΕ.