Skip to main content

Ημερίδα Voria - Τσαπρούνης: Οι ΑΠΕ είναι το παρόν και το μέλλον της ενέργειας

Βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακός μετασχηματισμός πάνε μαζί, δήλωσε ο διευθυντής marketing του Ομίλου Intrakat, Γιώργος Τσαπρούνης.

Έργα υποδομών μεγάλης εμβέλειας, 118 στον αριθμό, ως το 2030, με το 58% αυτών να αφορούν στον τομέα της ενέργειας, σχεδιάζονται σε όλη τη χώρα φέρνοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης.

Μιλώντας στην ημερίδα της Voria.gr, που είχε ως θέμα «Ενεργειακή κρίση και Βόρεια Ελλάδα: Προκλήσεις, ευκαιρίες και προοπτικές», ο διευθυντής Marketing του Ομίλου Intrakat, Γιώργος Τσαπρούνης, είπε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας «είναι το παρόν και το μέλλον» κι ότι «η τεχνολογία έχει λύσει πολλά προβλήματα».

Έδωσε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το αιολικό πάρκο ισχύος 15MW της Intrakat στην Άνδρο, το οποίο προσφέρει δωρεάν ενέργεια σε 3.500 κατοίκους του νησιού. Στο συγκεκριμένο πάρκο έχει εγκατασταθεί το βραβευμένο ηλεκτρονικό σύστημα NVbird, το οποίο αξιοποιεί τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Μηχανικής Εκμάθησης (Machine learning), που σε συνδυασμό με κάμερες νέας τεχνολογίας αποτρέπει τη σύγκρουση πτηνών με τις ανεμογεννήτριες.

Αναφορικά με την επίδραση της βιώσιμης ανάπτυξης και του ψηφιακού μετασχηματισμού στον κατασκευαστικό κλάδο, ο κ. Τσαπρούνης είπε ότι αυτά τα δύο πάνε μαζί κι ότι πλέον η τεχνολογία δίνει πολλές και σοβαρές λύσεις στην κατασκευή και στην συντήρηση, αλλά και στο πώς «αντιδρούν» τα μεγάλα έργα, όπως δρόμοι, λιμάνια, φράγματα.

Όπως είπε ο κ. Τσαπρούνης, ο Όμιλος Intrakat ξέφυγε από τον κατασκευαστικό τομέα και επεκτείνεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στα έργα ΣΔΙΤ, στην αξιοποίηση ακινήτων, ενώ σημείωσε ότι «προτεραιότητά μας είναι η Βόρεια Ελλάδα».

«Το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου μας στις AΠΕ είναι 1,8 GW, ενώ τα έργα αποθήκευσης ενέργειας είναι 0,7 GW», ανέφερε από το βήμα της ημερίδας, προσθέτοντας ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σύναψης ομολογιακού δανείου ύψους 120 εκατ. ευρώ για έργα ΑΠΕ και παράλληλα προχωράει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αναγκαιότητα συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών πάνω στο θέμα των ΑΠΕ, ο κ. Τσαπρούνης δήλωσε ότι «ως λαός δεν έχουμε επιδείξει την κατάλληλη ωριμότητα σε καθετί καινούργιο που έρχεται» κι έδωσε ως παράδειγμα το τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τις αντιδράσεις που υπήρχαν.