Skip to main content

Ημερίδα Voria-Φάμελλος: Δεν έφερε ο πόλεμος την ενεργειακή κρίση στη χώρα αλλά η κυβέρνηση

Τραγικά χαρακτήρισε τα λάθη της κυβέρνησης στην ενεργειακή πολιτική ο τομεάρχης ΠΕΝ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην ημερίδα της Voria

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς και τη συνολική στρατηγική της στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης εξαπέλυσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην ημερίδα της Voria.gr με θέμα «Ενεργειακή κρίση και Βόρεια Ελλάδα: Προκλήσεις, ευκαιρίες και προοπτικές».

Ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης που συμμετείχε στο πρώτο πάνελ με θεματική «Ενεργειακή κρίση, ακρίβεια και επάρκεια» καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν θέλει τους ελέγχους στην αγορά της ενέργειας, με αποτέλεσμα η χώρα που το 2019 ήταν 16η στην ακρίβεια στην Ευρώπη για το κόστος επιχειρήσεων το πρώτο εξάμηνο 2022 είναι δεύτερη. «Αυτό είναι το αποτύπωμα τριών χρόνων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το κόστος της ενέργειας είναι 2,5 φορές πάνω στους δήμους, ενώ στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης στη μέση τάση το κόστος της ενέργειας για τον Σεπτέμβριο ήταν έξι φορές μεγαλύτερο μετά τις επιδοτήσεις. «Αυτό το ζει η ελληνική επιχειρηματικότητα και η κοινωνία. Και το παράλογο του νέου συστήματος είναι ότι η κυβέρνηση τραβάει από τη αγορά χρήματα για να δώσει ως επιδότηση», είπε και πρόσθεσε ότι τον τελευταίο 1,5 χρόνο η κυβέρνηση «τράβηξε» 3,8 δισ. από την αγορά, χωρίς μάλιστα να τα επιστρέψει όλα.

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε πως η χώρα δεν βρίσκεται σε αρνητική θέση λόγω του πολέμου, αλλά έχει πρόβλημα από τον Σεπτέμβριο του 2019 και κυρίως από τον Αύγουστο του '21 με ρήτρα αναπροσαρμογής. Είπε πως τα υπερκέρδη άρχισαν Ιούλιο του '21, όμως η μελέτη της ΡΑΕ ήρθε τον Οκτώβριο με 3 μήνες καθυστέρηση. Άλλωστε, όπως είπε, η ΔΕΠΑ Εμπορίας είχε δεκαπλασιασμό κερδών το 2021, πριν δηλαδή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η κυβέρνηση έκανε τραγικά λάθη στην ενεργειακή πολιτική. Παίζονται τραγικά παιχνίδια κι έχουμε ρεκόρ αισχροκέρδειας. Έχουν φύγει λεφτά από την επιχειρηματικότητα, πήγαν στα ταμεία των παρόχων και η κυβέρνηση τώρα λέει ότι θα τα φορολογήσει», σημείωσε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπεραμύνθηκε της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας πως θα διασφαλίσει χαμηλές και σταθερές τιμές για όλους και με πολύ χαμηλό κόστος ανάκτησης σε σχέση με την επιδότηση. Πρόσθεσε ότι παίχτηκαν παιχνίδια σε βάρος του ενεργειακού σχεδιασμού του '18 για ομαλή απεξάρτηση από λιγνίτη και αέριο και η απολιγνιτοποίηση εκτίναξε τη χρήση του φυσικού αερίου και ταυτόχρονα και τις τιμές. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση επέλεξε να πουλήσει όλα τα ενεργειακά εργαλεία της χώρας. Η ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών φορέων είναι λάθος, ειδικά στη φάση της μετάβασης. Γιατί και η επιχειρηματικότητα και οι καταναλωτές θέλουν ασφάλεια στην τιμή της ενέρεγιας. Η κυβέρνηση το έκανε ρουλέτα, καζίνο. Κι αυτά τα λεφτά έφυγαν από την οικονομία. Χρειάζεται και άλλο μοντέλο αγοράς και η κυβέρνηση δεν έχει διατυπώσει λόγο. Χρειάζεται έλεγχος της αγοράς, αλλά η κυβέρνηση δεν το θέλει. Ή θα κάνει δημόσια πολιτική προς όφελος της οικονομίας ή πρέπει να φύγει», είπε μεταξύ άλλων.

Σχετικά με τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει το 50% ενέργειας να είναι αυτοπαραγωγή και αυτοκανατάλωση, ώστε να υπάρχει χαμηλή τιμή για παραγωγούς και νοικοκυριά. «Το πρώτο που θα κάναμε είναι να είμαστε ειλικρινείς και η αγορά να μην είναι κερδοσκοπική. Η ενέργεια πρέπει να διατίθεται στην πιο χαμηλή τιμή, για να είναι βιώσιμη η επιχειρηματικότητα και τα νοικοκυριά», τόνισε και πρόσθεσε πως απαιτείται επίσης ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση της ενέργειας που παράγεται από τις ΑΠΕ, κάτι που ακόμα δεν έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση.