Skip to main content

Ημερίδα Voria-Μπακούρας: 15.000 νοικοκυριά προχώρησαν σε συνδέσεις φυσικού αερίου το 2022

Ολοκληρώνεται το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για το 2022, ύψους 33,5 εκατ. ευρώ - Πώς θα υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας

Στη δυναμική του φυσικού αερίου, παρά τη αρνητική συγκυρία που έχει αυξήσει την τιμή του, γεγονός που καταδεικνύεται και από το ότι περίπου 15.000 νοικοκυριά προχώρησαν σε συνδέσεις το 2022, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στην ημερίδα της Voria.gr για την ενεργειακή κρίση ο γενικός διευθυντής ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας.

«Παρά τη συγκυρία οι καταναλωτές κατανοούν πως το φυσικό αέριο είναι ένα καύσιμο αποδοτικό και μετρήσιμο. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε 22 χρόνια το 70% του οικιακού τομέα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο όταν μέσα σε 25 χρόνια το ευρωπαϊκό ποσοστό άγγιξε το 50%» σημείωσε ο κ. Μπακούρας υπογραμμίζοντας πως τον Δεκέμβριο φαίνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι πιο χαμηλή ώστε σε συνδυασμό με την κρατική επιδότηση θα έχει ως αποτέλεσμα ο τελικός καταναλωτής να μην επιβαρυνθεί.

«Δεν έχει έρθει το τέλος του φυσικού αερίου, αλλά η απεξάρτηση από τη Ρωσία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακούρας.

Η επένδυση των 33,5 εκατ. ευρώ  

Αναφερόμενος στις επενδύσεις που υλοποιεί η ΕΔΑ ΘΕΣΣ τόνισε πως ολοκληρώνεται η επένδυση ύψους 33,5 εκατ. ευρώ εντός του χρονοδιαγράμματος, το 2022. Η επένδυση αφορά νέες συνδέσεις και ενίσχυση των δικτύων που σήμερα μεταφέρουν φυσικό αέριο και στο μέλλον θα μεταφέρουν βιομεθάνιο και υδρογόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Μπακούρα το βιομεθάνιο έχει πολλαπλά οφέλη καθώς πρόκειται για ένα οικολογικό καύσιμο με 10 φορές μικρότερο αποτύπωμα από αυτό του φυσικού αερίου.

«Το σημαντικό είναι πως υπάρχει συμβατότητα για τη διέλευσή του με αυτό των δικτύων που φυσικού αερίου. Υπάρχουν 70 εγκαταστάσεις, εκ των οποίων 4 βρίσκονται σε Θεσσαλονίκη και 4 στη Θεσσαλία. Ωστόσο απαιτείται να υπάρξει η θεσμοθέτηση του νομοθετικού πλαισίου για την παραγωγή του βιομεθανίου, τα κίνητρα αλλά και η σταθερότητα. Εν συνεχεία θα χρειαστεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο της ΡΑΕ. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει την τεχνογνωσία προκειμένου να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Μπακούρας κάνοντας αναφορά στο παράδειγμα της Γαλλίας όπου λειτουργούν 600 μονάδες παραγωγής βιομεθανίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το βιομεθάνιο αυξάνει την ενεργειακή ασφάλεια με μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και μπορεί να μετριάσει μέρος της πίεσης του ενεργειακού κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζοντας πλήρως αυτά τα οφέλη έχει θέσει ως στόχο την παραγωγή βιομεθανίου σε 35 bcm (350TWh) έως το 2030. Οι εκτιμώμενες επενδυτικές ανάγκες για την επίτευξη του στόχου ανέρχονται σε 37 δισ. ευρώ.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Στα μέτρα που έλαβε η ΕΔΑ ΘΕΣΣ για τη μείωση της κατανάλωσης σε κτήρια και υποδομές αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας επισημαίνοντας πως λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τη βιώσιμη λειτουργία της. Όπως είπε, η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στην εξοικονόμηση της ενέργειας ακόμη και κατά 25%, όπως για παράδειγμα οι σύγχρονοι λέβητες συμπύκνωσης.

Ο κ. Μπακούρας επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει και στήριξη των εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών καθώς όπως είπε «αυτοί στηρίζουν την οικονομία».