Skip to main content

Ημερίδα Voria: Πώς οι εταιρείες αιολικών θα συνεργαστούν με δήμους

Η πρόταση της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας για συνεργασία των δήμων με επιχειρήσεις αιολικών πάρκων, στην ημερίδα της Voria.gr

Για ραγδαία ανάπτυξη της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, από το 2010 και μετά, εν μέσω κρίσης, έκανε λόγο ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) Παναγιώτης Παπασταματίου, μιλώντας στην ημερίδα της Voria.gr με θέμα «Το ενεργειακό μέλλον της Θεσσαλονίκης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπασταματίου, η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, σήμερα, είναι στα 7 GW κυρίως σε αιολικά και φωτοβολταϊκά.

Όπως ανέφερε, κατά την ομιλία του, το 2019 ήταν ένα εντυπωσιακό έτος ρεκόρ για τα νέα αιολικά πάρκα που συνδέθηκαν στο δίκτυο στην Ελλάδα. «Συνδεθήκανε τέσσερις φορές, ποσότητα αιολικών πάρκων, τετραπλάσια από τον δεκαετή μέσο όρο. Ήταν ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, 727 MW τον χρόνο που κυρίως οφείλεται στις προσπάθειες των επιχειρήσεων, του επιστημονικού κόσμου», τόνισε ο κ. Παπασταματίου.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες από όλους και τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Κεντρική Μακεδονία, δεν είναι από τις πρώτες περιοχές που έχουν αιολικά πάρκα, ενώ η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι η τρίτη περιφέρεια, μετά τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

«Εκεί που έχουμε το αιολικό δυναμικό δεν έχουμε αιολικά πάρκα», υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου.

Αναφερόμενος στο κόστος παραγωγής, σημείωσε ότι έχει πέσει ραγδαία, αναφέροντας ότι «ήδη τα νέα αιολικά πάρκα που υλοποιούνται έχουν τιμές παραγωγής ενέργειες στον καταναλωτή, οι οποίες είναι χαμηλότερες από την χονδρεμπορική τιμή της αγοράς».

Ο κ. Παπασταματίου ανακοίνωσε ότι η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας επεξεργάζεται αυτή την περίοδο μια πρόταση για μια πλατφόρμα για να έρθουν πιο κοντά οι δήμοι, οι οποίοι θέλουν να εισάγουν την ηλεκτροκίνηση στα οχήματά τους, με αιολικά πάρκα, τα οποία θα μπορούν να διαθέσουν μέσω συμφωνίας τις εγγυήσεις προέλευσης ενέργειας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η ηλεκτροκίνηση θα είναι πράσινη. «Αυτό είναι ένα στοιχείο επικοινωνίας και ενημέρωσης, που ο δήμος θα μπορεί να εξηγήσει στους πολίτες ότι έχω ηλεκτροκίνηση και έχω διασφαλίσει ότι η ενέργεια που καταναλώνω είναι πράσινη. Είναι ένα κίνητρο για τις επιχειρήσεις των αιολικών πάρκων να έρθουν πιο κοντά με τις τοπικές κοινωνίες», υπογράμμισε.

«Η Πολιτεία έχει πολλή δουλειά να κάνει» τόνισε ο κ. Παπασταματίου και αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες:  

⦁    Συντονισμός περιβαλλοντικής, χωροταξικής και κλιματικής πολιτικής
⦁    Αδειοδοτικές διαδικασίες: Ριζική απλοποίηση + διασφάλιση της δέσμευσης των αδειούχων στην ανάπτυξη των έργων
⦁    Διασυνδέσεις, διεθνείς και εγχώριες
⦁    Βιωσιμότητα Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε.
⦁    Προβλεψιμότητα του όγκου ισχύος σε ανταγωνιστικές διαδικασίες μετά το 2020
⦁    Νέος σχεδιασμός ηλεκτρικής αγοράς
⦁    Μεγάλες επενδύσεις – Καθεστώς αποζημίωσης | Χερσαία και θαλάσσια αιολικά πάρκα
⦁    Διεσπαρμένη και κεντρική αποθήκευση
⦁    Ενημέρωση – εκπαίδευση