Skip to main content

Ίμια, Κύπρος, Έβρος: Η Ελλάδα είναι ανέτοιμη σε κάθε απειλή

Είναι θλιβερή και επικίνδυνη, τόσο η άγνοια συμπεριφοράς του εχθρού, όσο και η εκ των υστέρων προσπάθεια παραπλάνησης του κοινού.

Προσπαθώ να ανεύρω έναν τομέα στον οποίο η κυβέρνηση θα μπορούσε να επικαλεστεί ότι καταγράφει επιτυχία. Το αντίθετο παρατηρώ, από την έλλειψη προετοιμασίας στους πνιγμούς της Μάνδρας, με την μελέτη αντιπλημμυρικών έργων να βρίσκεται αραχνιασμένη σε κάποια συρτάρια, μέχρι την υποταγή σε αυτοαποκαλούμενους αντιεξουσιαστές, στο αίτημά τους για ευνοϊκή μεταχείριση συντρόφου τους εγκληματία.

Θεωρώ αναμενόμενη την κατάσταση, επειδή οι κυβερνητικοί, ανέλαβαν όντες άπειροι, αγνοούντες τα βασικά της πολιτικής, με αλαζονική συμπεριφορά -αποκαλούντες όχλο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που με τα συλλαλητήρια επιχείρησαν να στείλουν το μήνυμα ότι είναι καταστροφικά τα βήματα που κάνει η χώρα-, με την αυταρχικότητα του παντογνώστη, που πιστός σε οπισθοδρομικό δόγμα, επιχειρεί να προσαρμόσει τα δεδομένα στις δικές του αποτυχημένες ιδεοληψίες, και όχι να προσαρμοστεί αυτός στα σύγχρονα δεδομένα, δεν μπορεί να είναι διαφορετική η κατάσταση.

Ομολογώ πάντως, ότι με εντυπωσιάζει το γεγονός, ότι κατά τις δημοσκοπήσεις, το 25% του ελληνικού λαού εξακολουθεί να περιβάλει με εμπιστοσύνη το κυβερνητικό έργο, εν αδυναμία όμως να εξηγήσει, ποιο είναι αυτό. Προφανώς, δεν εμπνέει η αντιπολίτευση έναν στους τέσσερις Έλληνες. Κι αφού επικρατεί η άποψη "όλοι ίδιοι είναι", για να αλλάξει αυτό, πρέπει η αντιπολίτευση να βρει τον σωστό δρόμο της, αλλά και τα ενδεδειγμένα πρόσωπα. Καλοί είναι οι "κολλητοί", αλλά να έχουν και προσόντα.

Αυτή η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει σοβαρές καταστάσεις, για τις οποίες έπρεπε να έχει έτοιμες λύσεις πριν υπάρξουν, ως προβλέψιμες -αυτό άλλωστε είναι ένα από τα κύρια προσόντα του πολιτικού-, ενώ στην περίπτωσή μας είναι συνήθης ο αιφνιδιασμός.

Αυτό συνέβη και με την περίπτωση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Θεωρείται, συμφώνως προς τις δηλώσεις όλων των αρμοδίων, ότι παρόμοια περιστατικά "εισβολής" στο εχθρικό έδαφος, ένθεν και ένθεν, αποτελούν ρουτίνα και επιλύονται επί τόπου. Ίσως, υπήρξε αναιτίως εφησυχασμός, και δεν ελήφθη υπόψη η έναρξη της τουρκικής επιβουλής κατά της ελληνικής κυριαρχίας.

Ούτε το περιστατικό στα Ίμια, ούτε αυτό με τις ενεργειακές ενέργειες της Κύπρου, έπεισαν τους αρμοδίους ότι δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά η αρχή μιας σειράς άλλων αναμενομένων. Ιδίως το σημείο του Έβρου, οι στρατιωτικοί γνωρίζουν καλύτερα πάντων, ότι είναι "αμαρτωλό". Γι’ αυτό και προβληματίζει η έλλειψη ιδιαίτερης προσοχής που έπρεπε να επιδειχθεί. Όταν μάλιστα ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων, κατάγεται από την περιοχή, και γνωρίζει καλά την τοπογεωγραφία.

Συνέβησαν πολλά περίεργα, ιδίως στον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης, με τους νηφάλιους αρμοδίους να μη αναφέρουν καν το γεγονός, παρά μόνον όταν έγινε πρωτοσέλιδο το θέμα στον τουρκικό Τύπο. Ήσαν βέβαιοι, ότι πρόκειται για σύνηθες περιστατικό και πιάστηκαν στον ύπνο. Με την σειρά τους, και οι κυβερνητικοί επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το επεισόδιο, με τις καθησυχαστικές δηλώσεις τους. Είναι θλιβερή και επικίνδυνη, τόσο η άγνοια συμπεριφοράς του εχθρού, όσο και η εκ των υστέρων προσπάθεια παραπλάνησης του κοινού.

Πρέπει να ειπωθεί, ότι είναι αναπόδεικτα όλα τα σενάρια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ιδίως εκείνο που αφορά την δήθεν σύλληψή τους εντός ελληνικού εδάφους, και μάλιστα στο φυλάκιο. Άλλωστε, η συσκευή πλοήγησης - GPS, που έχει η Μονάδα -αλίμονο αν δεν έχει- δείχνει την πορεία της περιπόλου μας. Δεν υπήρξε καμιά αντίρρηση από ελληνικής πλευράς, ότι δεν συνελήφθησαν εντός τουρκικού εδάφους, όπως βεβαίως ομολόγησαν και οι συλληφθέντες.

Μου κάνει επίσης εντύπωση, ότι έφεραν τα κινητά τηλέφωνα μαζί τους. Πλην του ότι, αν θέλουν οι Τούρκοι μπορούν να προσθέσουν εκεί επιβαρυντικά στοιχεία, έχουν και πολλές πληροφορίες για το ελληνικό στρατόπεδο. Κανείς δεν σκέφθηκε την απαγόρευση των κινητών κατά τις περιπολίες; Και αν θεωρήθηκε απαραίτητο για να ενημερώσουν την Μονάδα εν όψει κινδύνου, θα έπρεπε να υπάρχουν κινητά της Μονάδας "αδιάφορα".

Συνέβησαν και άλλα περίεργα, τα οποία δεν θα αναφερθούν ελλείψει χώρου. Να πω όμως ως κατακλείδα, ότι η Άγκυρα μας έστειλε επανειλημμένως μηνύματα και μας έρριψε το γάντι. Οι εντάσεις που δημιουργεί δεν είναι από τις συνήθεις. Θα επαναλάβω αυτό που γράφω πολλές φορές. Χρειάζεται επειγόντως η κατάλληλη ενίσχυση της αποτρεπτικής στρατηγικής της χώρας. Οι κραυγές του "στρατάρχου" Καμμένου, είναι για τα καζίνο.