Skip to main content

Τα μουλάρια του Ωραιοκάστρου: Μεταφέρουν ξύλα, σώζουν το δάσος (vid)

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον αστικό ιστό της πόλης, στο δάσος του Ωραιοκάστρου, η υλοτόμηση με τη βοήθεια των μουλαριών θυμίζει άλλες δεκαετίες.

Εκτρέφονται για ειδικό σκοπό και βοηθούν και αυτά με τη σειρά τους να σωθούν τα υγιή δέντρα από το έντομο-φονιά Tomicus piniperda που σάρωσε τις δασικές εκτάσεις της Θεσσαλονίκης.

 Η ημίονοι, τα γνωστά μας μουλάρια ή ζώα σύρσης όπως αποκαλούνται, μεταφέρουν τη δασική ξυλεία στο δάσος του Ωραιοκάστρου, καθώς η πρόσβαση μηχανημάτων δεν είναι εφικτή.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr, o Χρήστος Νεοφύτου, Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αμισθί σύμβουλος του δημάρχου Ωραιοκάστρου για θέματα που αφορούν το περιβάλλον στον δήμο, η μεταφορά των ξύλων γίνεται με μουλάρια, τον παραδοσιακό τρόπο, που θυμίζει εικόνες παλιών δεκαετιών. Ο ίδιος σημειώνει ότι οι προσπάθειες που έγιναν για μηχανοποίηση της υλοτόμησης και μεταφοράς κατά την δεκαετία του '70 στην Ελλάδα δεν καρποφόρησαν λόγω τεράστιου οικονομικού κόστους. Τροχοπέδη αποτέλεσε και η μορφολογία των βουνών, όπως τονίζει, καθώς «από την Αυστρία και κάτω διαπιστώθηκε πως η μηχανοποίηση είναι μια δύσκολη υπόθεση, σε αντίθεση με χώρες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία».

Ο κ. Νεοφύτου περιγράφει τη διαδικασία μεταφοράς των ξύλων από τα μουλάρια. «Τα δέντρα, που έχουν προσβληθεί από το έντομο, προορίζονται για βιομηχανική χρήση. Έτσι κόβονται σε ξύλα ενός μέτρου που φορτώνονται στα ζώα δεξιά και αριστερά είτε σε μεγαλύτερα, μεγέθους στύλων της ΔΕΗ, που με ειδικό τρόπο δένουν στα ζώα και αυτά τα τραβάνε. Έπειτα τα μεταφέρουν σε ειδικό μέρος που ορίζει το δασαρχείο για να έρθει μετά αυτό να τα κυβίσει», αναφέρει.

Οι ημίονοι παραμένουν στο δάσος του Ωραιοκάστρου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που φτιάχνουν γι' αυτούς μέχρι να τελειώσει η υλοτόμηση και να μεταφερθούν στο επόμενο δάσος. Οι εργασίες αναμένεται να τελειώσουν τον Σεπτέμβριο, καθώς όπως αναφέρει ο κ. Νεοφύτου, οι πρόσφατες καιρικές συνθήκες εμπόδισαν τις εργασίες ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες σταματούν αναγκαστικά ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος φωτιάς από τυχόν σπίθες κατά την κοπή.

Το έργο της υλοτόμησης έχει αναλάβει ύστερα από διαγωνισμό και ανάθεση του δήμου, ιδιωτική εταιρεία πέλετ, που κάνει δωρεάν την κοπή ενώ έχει συμφωνηθεί να κρατήσει τα ξύλα που δεν έχουν σαπίσει και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, συμφώνησε παράλληλα με τους ιθύνοντες της εταιρείας να διαθέσουν ένα κομμάτι της ξυλείας ώστε να δοθεί σε ευπαθείς οικογένειες του δήμου ενόψει του χειμώνα.

Ο κ. Νεοφύτου επισημαίνει ωστόσο πως η ζημιά στο δάσος είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που υπολόγιζαν. Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί 2.500 κυβικά και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4.000, καθώς τα δέντρα αυτά έπρεπε να έχουν κοπεί τουλάχιστον δύο χρόνια πριν. Τονίζει όμως πως γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση τα υγιή δέντρα, να απομακρυνθούν τα προσβεβλημένα από το έντομο και το δάσος Ωραιοκάστρου να μπορέσει να ανακάμψει.