Skip to main content

85η ΔΕΘ - IMON: Η start up που παράγει τροφές και φάρμακα από την ελληνική φύση

Η εταιρεία παράγει βιολειτουργικά προϊόντα προερχόμενα από την ελληνική βιοποικιλότητα και προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες διατροφής

Προϊόντα διατροφής και βρώσιμα καλλυντικά με θεραπευτικές ιδιότητες φτιαγμένα αποκλειστικά με πρώτες ύλες από την ελληνική φύση παράγει η εταιρεία IMON.

Η πρώτη ελληνική start up που διαθέτει βιολειτουργικά προϊόντα με ισχυρισμούς υγείας, προερχόμενα από την ελληνική βιοποικιλότητα και εξειδικευμένες υπηρεσίες διατροφής έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και έχει ήδη ανοίξει τα φτερά τις στις διεθνείς αγορές, έχοντας ήδη διεισδύσει σε Καναδά, Αγγλία, Σκανδιναβία. Παράλληλα, ετοιμάζει την πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα για διατροφή ακριβείας, που θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να διαμορφώνουν τις διατροφικές τους συνήθειες, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή λειτουργία του οργανισμού τους.

Η εταιρεία, η οποία συστήνει στο κοινό τα προϊόντα της στο περίπτερο της καινοτομίας της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε το 2016 με πρωτοβουλία μιας μικρής, πολυεπιστημονικής ομάδας, οι οποίοι συνέλαβαν την ιδέα, στηριζόμενοι στα οφέλη και την σημασία της εξατομικευμένης διατροφής και της μεταβολικής καθοδήγησης. «Ο στόχος μας είναι να κάνουμε πράξη αυτά που είπε ο Ιπποκράτης: η τροφή σου, το φάρμακό σου. Το IMON είναι ένα ωραίο λογοπαίγνιο και η ακροστιχίδα των λέξεων is made of nature. Θέλουμε να κάνουμε όλα τα ελληνικά εδώδιμα είδη που είναι δεύτερα σε βιοποικιλότητα στον κόσμο τον ελληνικό χρυσό. Να τα παντρέψουμε με διάφορα άλλα σπάνια συστατικά και να δημιουργήσουμε την πρώτη σειρά διατροφοφαρμάκων, δηλαδή τροφές – φάρμακα με ισχυρισμούς υγείας, με κλινική μελέτη και πιστοποίηση στα πάντα», εξήγησε στη Voria.gr η Ειρήνη Πατσιούρα, οικονομολόγος innovation manager της εταιρείας.

Στο εργαστήριο της εταιρείας παρασκευάζονται προϊόντα από φυτά και οργανικά συστατικά της ελληνικής φύσης που επιλέγονται κυρίως από την Κρήτη, τον Άθω και τον Όλυμπο. «Έχουμε κάνει μία σειρά cookies που έχουν ισχυρισμό υγείας ελληνικότατο για τα οφέλη στην υγεία της πρωτεΐνης του ορού αιγοπρόβειου γάλακτος. Ο ορός αυτός στα τυροκομεία είναι τοξικό απόβλητο. Αν έπεφτε στον υδροφόρο ορίζοντα γινόταν χημική βόμβα και ό,τι ουσιαστικά δημιουργούσε γύρω από τα τυροκομεία, αυτή τη λιμνάζουσα λάσπη, κατέστρεφε όλο το οικοσύστημα. Αυτή η πρωτεΐνη είναι το δεύτερο πιο θρεπτικό συστατικό μετά το μητρικό γάλα. Αυτομάτως λοιπόν δίνουμε προστιθέμενη αξία σε ένα απόβλητο και το κάνουμε στοιχείο για ελληνικά προϊόντα – πρεσβευτές. Έχουμε επίσης μία σειρά από ειδικά καλλυντικά με βότανα που είναι και βρώσιμα. Έχουμε ένα mist βοτανικό, το οποίο το ψεκάζεις στο πρόσωπο ή και στο στόμα, που σε χαλαρώνει σαν να παίρνεις βαλεριάνα. Έχουμε ένα άλλο mist, το οποίο είναι με φασκόμηλο και είναι αντί για οδοντόκρεμα και το ψεκάζεις στο στόμα σου μετά το γεύμα και για αρωματικό», ανέφερε η κ. Πατσιούρα.

Ψηφιακή πλατφόρμα για διατροφή ακριβείας

Η εταιρεία πρόσφατα δημιούργησε και την IMON Med, που φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη εταιρεία η οποία θα δημιουργήσει ψηφιακή υπηρεσία για διατροφή ακριβείας. Η διατροφή ακριβείας θα επιτρέπει στον χρήστη να βάζει στόχους υγείας και να μπορεί να παρεμβαίνει στον μεταβολισμό του, για να κάνει και προληπτική ιατρική και διαχείριση κάποιου χρόνιου νοσήματος.

«Στόχος είναι να παρέχουμε υπηρεσίες ιδανικής υγείας. Αλλά όλα αυτά θα έρχονται στο σπίτι με μία σουίτα διάφορων εργαλείων. Ένα κομμάτι των εργαλείων θα είναι τα διατροφοφάρμακα. Θα μπορεί λοιπόν κάποιος να παίρνει online την υπηρεσία στην εφαρμογή, να ενσωματώνει μεταβολικά και DNA kit για εξετάσεις στο σπίτι και σε όλο αυτό έχει πρόσβαση μία ομάδα επαγγελματιών που θα του δίνει συμβουλές διατροφής. Η ομάδα αποτελείται από 27 επιστήμονες, γιατρούς, αναπτυξιολόγους, γενετιστές, εξειδεικευμένους διατροφολόγους, αλλά και εργοφυσιολόγους, γιατί αυτά τα τρόφιμα για να λύσουν προβλήματα πρέπει να συνδυαστούν με άσκηση. Η υπηρεσία θα βγει δωρεάν στο τέλος Οκτώβρη. Μέσω ενός πολύ εύκολου αυτόματου σετ ερωτηματολογίου επτά παραμέτρων με βάση οδηγίες του ΠΟΥ να αξιολογείς το προφίλ σου. Θα βγαίνει προσωποποιημένο ένα πρόγραμμα διατροφής μίας εβδομάδας δωρεάν και μετά θα χτίζεις τη σουίτα με ό,τι υπηρεσία θέλεις, για να φτάσεις στη διατροφή ακριβείας και στην τέλεια λειτουργία του οργανισμού», εξήγησε η κ. Πατσιούρα, σημειώνοντας ότι η νέα ψηφιακή υπηρεσία θα μπορέσει να αποτελέσει κι ένα αυτόνομο δίκτυο διανομής αυτών των προϊόντων.