Skip to main content

Independent: Υπήρξε μούσα των Pulp η σύζυγος του Βαρουφάκη;

Είναι, τελικά, η Δανάη Στράτου το μυστηριώδες κορίτσι από την Ελλάδα για την οποία μιλά το πασίγνωστο τραγούδι των Pulp με τίτλο Common People;

«Είναι γραμμένο για τη Δανάη Στράτου το τραγούδι των Pulp, "Common People";». Αυτό διερωτάται σε δημοσίευμα του η βρετανική εφημερίδα  Independent, εγείροντας πολλά ερωτηματικά για το εάν, όντως, η σύζυγος του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, είναι η μυστηριώδης Ελληνίδα που ενέπνευσε το συγκρότημα να συνθέσει την πασίγνωστη μουσική επιτυχία.

Το τραγούδι, το οποίο κυκλοφόρησε το 1995, ξεκινά ως εξής:

«Σπούδασε γλυπτική στο Κολέγιο Σεντ Μάρτινς

εκεί ήταν που έπιασα το βλέμμα της / μου είπε ότι ο μπαμπάς της είχε πολλά λεφτά

είπα "σ' αυτή την περίπτωση θα πάρω ένα ρούμι με κόκα-κόλα"

αυτή είπε "ωραία" και μέσα σε τριάντα δευτερόλεπτα είπε

"θέλω να ζήσω σαν τους απλούς ανθρώπους / θέλω να κάνω ό,τι οι απλοί άνθρωποι

θέλω να κοιμάμαι με απλούς ανθρώπους σαν εσένα"».

Χαρακτηρίζοντας το ζήτημα ως «ένα από τα μυστήρια της ποπ κουλτούρας», ο Independent τονίζει ότι η κα Στράτου σπούδασε στο St. Martins College of Art and Design, μεταξύ 1983 και 1988, την ίδια δηλαδή περίοδο με τον μουσικό των Pulp Τζάρβις Κόκερ, που έγραψε το τραγούδι.

Όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του το 2013 ο Κόκερ, είχε γνωρίσει την Ελληνίδα που περιγράφει στο τραγούδι στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης στο συγκεκριμένο κολέγιο, ενώ σε άλλη συνέντευξή του είχε πει πως η κοπέλα εκείνη του είχε εκμυστηρευτεί πως ήθελε να μετακομίσει στο Χάκνεϊ και να ζήσει σαν «κανονικός άνθρωπος», «common people» στα αγγλικά.

Αυτό, άλλωστε, αποτέλεσε τη βάση, αλλά και τον τίτλο για το κομμάτι του, εντούτοις ο ίδιος δεν αποκάλυψε ποτέ τίποτε περισσότερο για τη γυναίκα που τον ενέπνευσε.

Μόλις η Δανάη Στράτου ανήλθε στην επιφάνεια της δημοσιότητας, η δημοσιογραφική έρευνα οδηγήθηκε αναπότρεπτα στα ίχνη της συζύγου του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, ο οποίος, βεβαίως, δεσπόζει στα media μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

«Ο Βαρουφάκης είναι μέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, του αριστερού κόμματος του οποίου τα μέλη είναι γνωστό πως αποφεύγουν τα κοστούμια, σε ένδειξη αλληλεγγύης για τον εργαζόμενο λαό. Φαίνεται πως η Στράτου βρήκε τελικά τον "κανονικό άνθρωπο" που έψαχνε», αναφέρει σχετικά ο Independent.

Κληθείς να σχολιάσει το... εύρημα, σε χθεσινή συνέντευξή του στο BBC, ο ΥΠΟΙΚ περιορίστηκε σε ένα «δεν ήξερα τότε τη Δανάη», χαμογελώντας πλατιά.

Από την πλευρά της, η ίδια η σύζυγος του κ. Βαρουφάκη, σε επικοινωνία της μέσω SMS με «Τα Νέα», εμφανίστηκε αινιγματική. «Νομίζω ότι ο μόνος που ξέρει για ποιον έγραψε το τραγούδι είναι ο ίδιος ο Τζάρβις!», δήλωσε η κα Στράτου, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Θυμηθείτε το επίμαχο τραγούδι: