Skip to main content

Independent: Ντροπιαστική η στήριξη Τσίπρα στον Μαδούρο

Τι στο καλό συνέβη στην ελληνική παράδοση αλληλεγγύης στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα; αναφέρει ο αρθρογράφος του Independent.

Για «ντροπιαστική στήριξη του Τσίπρα στον Μαδούρο» κάνει λόγο σε σημερινό της άρθρο η αγγλική Independent, με τον αρθρογράφο της να εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά του έλληνα πρωθυπουργού για τη στάση που τηρεί απέναντι στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

«Τι στο καλό συνέβη στην ελληνική παράδοση αλληλεγγύης στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα; Γιατί η Ελλάδα, η ευρωπαϊκή χώρα που έζησε από το 1967 έως το 1974 υπό μια άθλια, ωμή, διεφθαρμένη, στρατιωτική χούντα, στέλνει μήνυμα υποστήριξης σε μια αχρεία, διεφθαρμένη, υποστηριζόμενη από τον στρατό δικτατορία στη Βενεζουέλα;», διερωτάται ο Ντένις ΜακΣέιν, πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών και Λατινοαμερικανικών Υποθέσεων στην κυβέρνηση Μπλερ, ο οποίος αρθρογραφεί για ευρωπαϊκά θέματα στη βρετανική εφημερίδα.

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, είναι άξιο θαυμασμού το «θράσος» του Χουάν Γκουαϊδό, του γενναίου, νέου προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, να προσκαλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για μια εβδομάδα στη Βενεζουέλα ώστε να διαπιστώσει μόνος την απελπισία των κατοίκων της χώρας απέναντι στον πρόεδρό τους, Νικολάς Μαδούρο, και τους στρατηγούς και ναυάρχους που τον στηρίζουν στην εξουσία.
«Μετά την υποστήριξή του προς τον Μαδούρο είναι μάλλον απίθανο ο Τσίπρας να αποδεχθεί την πρόταση», συμπληρώνει ο αρθρογράφος.

«Όπως η Σαουδική Αραβία και άλλες δικτατορίες πετρελαίου, η Βενεζουέλα πάσχει από τη σύγχρονη κατάρα ότι είναι πάρα πολύ πλούσια για δικό της καλό. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία και η Ρωσία – όπου στρατηγοί έχουν γίνει πλούσιοι με αντάλλαγμα την υποστήριξη ενός αυταρχικού προέδρου – τάσσονται έντονα υπέρ του Μαδούρο και εναντίον του λαού της Βενεζουέλας.

»Τώρα η ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στηρίζει τη δικτατορία του Μαδούρο, την ώρα που άλλοι Ευρωπαίοι αριστεροί πρωθυπουργοί, όπως ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ, που γνωρίζει την αλήθεια για την τυραννία του Μαδούρο, ζητούν εκλογές.

»Την εβδομάδα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια σημαντική τομή με τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της “Μακεδονίας” να επικυρώνεται από την ελληνική Βουλή, το καλό όνομα και η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη δέχθηκαν πλήγμα με την απόφαση του Τσίπρα να υποστηρίξει ένα καθεστώς στη Βενεζουέλα το οποίο είναι το ίδιο κακό με εκείνο των Ελλήνων συνταγματαρχών της επταετίας 1967-1974», καταλήγει ο αρθρογράφος στο Indepedent.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ χθες, ο αυτοανακηρυχθείς νέος πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα και οποιοδήποτε μέλος του κόμματός του να επισκεφθούν τη Βενεζουέλα για να δουν τι πραγματικά συμβαίνει. Αναφορικά με την απόφαση της Αθήνας να στηρίξει τον Νικολάς Μαδούρο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της, ο κ. Γκουαϊδό αποστέλλει μήνυμα στην Ελλάδα να συνταχθεί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας ανησυχητική την έως στιγμής στάση της.