Skip to main content

Ινδία: Πληθυσμιακή βόμβα ο κορωνοϊός

Οι αρχές προσπαθούν να οχυρώσουν τη χώρα με τεστ στο αεροδρόμιο. Οι ξένοι μπαίνουν αμέσως σε καραντίνα.

Εικόνες πανικού λόγω κορωνοϊού. Στο διεθνές αεροδρόμιο του Νέου Δελχί εκτυλίσσονται δραματικές σκηνές. Ινδοί που φτάνουν από το εξωτερικό, υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ. Ξένοι τουρίστες απαγορεύεται εδώ και ημέρες να μπουν στη χώρα. Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Αλλοδαπών κρατούν τα διαβατήρια, τους βάζουν σε καραντίνα μέχρις ότου το τεστ βγει αρνητικό. Επικρατεί πυρετός, η κατάσταση είναι τεταμένη.

«Δεν υπάρχει υγρό απολύμανσης»

Οι συνθήκες υγιεινής και ο εξοπλισμός είναι σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι στη φυλακή, καταγγέλλει ο Μρίναλ Σαμπχαρβάλ, νεαρός Ινδός, που το βίντεο που τράβηξε από τους χώρους του αεροδρομίου έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω του Reuters. «Τώρα είναι 12 το μεσημέρι, τα μεσάνυχτα προσγειωθήκαμε και μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν μας έγινε κανένα τεστ» καταγγέλλει. «Ο χώρος της καραντίνας βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Οι τουαλέτες έχουν βουλώσει. Τα ντουλάπια στο χώρο εστίασης είναι γεμάτα ζουζούνια και τα τρόφιμα έχουν χαλάσει. Δεν υπάρχει υγρό απολύμανσης, τα κρεβάτια έχουν λεκέδες και το ένα είναι δίπλα στο άλλο για 7 άτομα, ενώ θα έπρεπε να βρισκόμασταν σε απομόνωση, εφόσον πιστεύουν ότι έχουμε μολυνθεί με τον ιό».

Κάποιος Ινδός επιχείρησε να βγει από την καραντίνα και έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια να πηδήξει από το παράθυρο από τον πάνω όροφο του κτηρίου, γράφει η εφημερίδα Times of India. Ο νεαρός, που ερχόταν από την Αυστραλία, παραπονέθηκε ότι πονούσε το κεφάλι του και τον έβαλαν στην καραντίνα.

Ξένοι πολίτες αποφεύγονται στους δρόμους

Σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα, τους συμπεριφέρονται σαν να ήταν εγκληματίες, λέει ο Μρίναλ Σαμπχαρβάλ στο βίντεο, ενώ πίσω του οι εικόνες από το χώρο της καραντίνας είναι απερίγραπτες. «Αυτήν τη στιγμή έρχεται ένα νέο γκρουπ, οι άνδρες ασφαλείας δεν τους δίνουν πίσω τα διαβατήρια. Μας έχουν κλείσει μέσα, ούτε στον χώρο εισόδου του κτηρίου δεν μας αφήνουν».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των αρχών ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μικρός, αλλά η δυναμική εξάπλωσής τους είναι τεράστια. Γι αυτό και πολίτες από χώρες ή ηπείρους με πολλά κρούσματα, όπως η Κίνα, το Ιράν ή η Ευρώπη υπόκεινται σε πολύ σοβαρές εξετάσεις. Ξένοι πολίτες αποφεύγονται όταν κυκλοφορούν στη χώρα.

Ο γερμανός πρέσβης στη χώρα, Βάλτερ Λίντνερ, σε ενημερωτικό του σημείωμα, προειδοποιεί τους Γερμανούς που ζουν στην Ινδία να προσέχουν από εχθρικές πράξεις ακόμη και στους δρόμους. Σε μερικά ξενοδοχεία και σε μέσα μαζικής μετακίνησης τους απωθούν. Οι καιροί είναι δύσκολοι για ξένους στην Ινδία. Είναι δύσκολοι για όλους παντού.

Μπερντ Μους Μπαρόφσκα, ARD

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle