Skip to main content

Ίνγκασον: Μου λείπoυν η Τούμπα και οι 30.000 πιστοί της

«Θέλω να είμαι βασικό κομμάτι της ομάδας που θα κατακτά τίτλους στην Ελλάδα και θα κάνει καλές πορείες στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ισλανδός στόπερ του ΠΑΟΚ

Για την καραντίνα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τον ΠΑΟΚ και τα όνειρα που κάνει φορώντας τη φανέλα του συλλόγου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πρώτη μέρος της συνέντευξής του στην εφημερίδα «Metrosport», ο Ίνγκι Ίνγκασον.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει ο διεθνής Ισλανδός στόπερ των «ασπρόμαυρων»:

-Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή είναι η καλύτερη σεζόν στην καριέρα σου;

«Ίσως θα μπορούσε να ειπωθεί αυτό. Νιώθω ότι από την στιγμή που ήρθα γίνομαι ολοένα και καλύτερος και βοηθάω την ομάδα. Βέβαια, όταν έρχεσαι σε μία ομάδα σαν τον ΠΑΟΚ που διαθέτει τόσους πολύ καλούς παίκτες χρειάζεσαι χρόνο για να ενσωματωθείς. Όταν άρχισα να παίζω ένιωσα ότι είμαι έτοιμος να έχω ενεργό ρόλο στην ομάδα. Είχαμε και καλά και κακά αποτελέσματα όλη αυτή την περίοδο, αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Μπορείς να πεις ότι είναι η καλύτερη περίοδός μου αυτή, αλλά ίσως όχι ολόκληρη σεζόν όταν έχουμε παίξει μόλις πάνω από 30 ματς και έχουμε άλλα 10 ματς μπροστά μας στο Πρωτάθλημα και δύο στο Κύπελλο. Ωστόσο, είμαι αφοσιωμένος στον ΠΑΟΚ και βλέπω το μέλλον μου εδώ».

-Το προσωνύμιο σου είναι «Iceman», έχεις το προφίλ ενός…cool ποδοσφαιριστή, που, για παράδειγμα, δεν είχε πανηγυρίσει το γκολ με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη και το εξήγησες λέγοντας «δεν σκόραρα και κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης...». Είναι αυτός ο χαρακτήρας σου; Είσαι έτσι και εκτός γηπέδων;

«Όπου πηγαίνω είμαι προσγειωμένος, πατώ στο έδαφος. Προσπαθώ να είμαι εαυτός μου παντού, να είμαι συγκεντρωμένος στην δουλειά μου. Το γκολ με τον Ολυμπιακό ήταν το πρώτο μου με την φανέλα του ΠΑΟΚ, αλλά ήμασταν μόλις στο εικοστό λεπτό, δεν ένιωσα ότι θα έπρεπε να πανηγυρίσω. Για μένα αρκούσε ότι σκόραρα, φορώντας την φανέλα του ΠΑΟΚ. Από μόνο του είναι τιμή αυτό. Αυτός είναι ο χαρακτήρας μου, παίρνω την δουλειά μου πολύ σοβαρά και δίνω το μάξιμουμ...».

-Αν, όμως, είχες πετύχει το γκολ στην Τούμπα, ο πανηγυρισμός θα ήταν διαφορετικός;

«Όταν αγωνίζομαι στην Τούμπα παίζω μπροστά στους δικούς μας οπαδούς. Έχουμε 30.000 οπαδούς του ΠΑΟΚ, θέλω να πανηγυρίσω μαζί τους, είμαστε μαζί ομάδα. Πέτυχα δύο γκολ κόντρα στον Ατρόμητο και ήταν πολύ ξεχωριστές εκείνες οι στιγμές για μένα. Έχω αγωνιστεί και σε άλλες έδρες με κόσμο, αλλά η Τούμπα είναι κάτι το πολύ ξεχωριστό να παίζεις συνέχεια. Έχω αγωνιστεί σε μεγάλα στάδια, αλλά όταν είσαι στην Τούμπα και έχεις 30.000 οπαδούς στο πλευρό σου, πρόθυμος να πεθάνουν για την ομάδα, αυτό είναι κάτι μοναδικό, κάτι ξεχωριστό. Δεν υπάρχουν πολλοί σύλλογοι που έχουν τόσο πιστούς οπαδούς όπως είναι οι δικοί μας και τους είμαστε ευγνώμονες γι΄ αυτό».

-Να υποθέσω ότι σου λείπει πολύ αυτή την περίοδο η Τούμπα…

«Φυσικά… Παρακολουθώ αυτές τις μέρες στο Netflix το ντοκιμαντέρ για την Σάντερλαντ, εκεί καταλαβαίνεις το πάθος για το ποδόσφαιρο. Και όταν αρχίζεις και παρακολουθείς τα επεισόδια, τότε καταλαβαίνεις πόσο σου λείπει το ποδόσφαιρο, το στάδιο, ο κόσμος, τα συναισθήματα. Εντάξει, σπίτι είσαι με την οικογένεια, αλλά όταν έχεις χάσει κάτι τέτοιο που φέρνει τόση χαρά σε τόσο κόσμο… Αυτό μας δίνει κίνητρο να δουλέψουμε ακόμη πιο σκληρά, έτσι ώστε όταν ενωθούμε ξανά ως ομάδα να είμαστε ακόμη πιο δυνατοί».

Ο Ίνγκι Ίνγκασον μιλά ακόμη και για τον μεγάλο στόχο του ως ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και δείχνει πόσο φιλόδοξος είναι. «Θέλω να είμαι βασικό κομμάτι της ομάδας που θα κατακτά τίτλους στην Ελλάδα και θα κάνει καλές πορείες στην Ευρώπη. Πέρυσι ήμουν κομμάτι της ομάδας που πήρε το νταμπλ, αλλά δεν είχα αγωνιστεί πολύ γιατί ήρθα στα μέσα της σεζόν. Έδειξα ότι ήθελα να είμαι μέρος μιας ομάδας που κάνει τέτοιες ιστορικές επιδόσεις.

Αυτό είναι το όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή, να παλεύει για το πρωτάθλημα και για τίτλους. Με αυτή την ομάδα, φυσικά, πρέπει να πάμε καλύτερα στην Ευρώπη και να μπούμε στους ομίλους του Champions League. Αυτό θα είναι κάτι ξεχωριστό για τον σύλλογο. Κι αν τα καταφέρουμε στο Champions League, θα γίνουμε πάρα πολλοί δυνατοί», σημειώνει χαρακτηριστικά.

-Ο ΠΑΟΚ σε βοήθησε να επιστρέψεις στην Εθνική ομάδα και να έχεις έναν πιο ενεργό ρόλο;

«Φυσικά. Όταν είσαι σε μία μεγάλη ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ και αγωνίζεσαι σε υψηλό επίπεδο παίζει ρόλο. Αλλά το σημαντικό είναι να έχεις καλή απόδοση όπου κι αν αγωνίζεσαι. Στην εθνική Ισλανδίας τα τελευταία χρόνια υπήρχε ένα γκρουπ παικτών που έπαιζε μαζί, είχε καλά αποτελέσματα και δεν υπήρξαν οι αλλαγές που παρατηρούμε σε άλλες Εθνικές ομάδες. Προφανώς, αν συνεχίσω να παίζω στον ΠΑΟΚ και να είμαι καλός θα μου δοθούν περισσότερες ευκαιρίες καθιέρωσης και στην Εθνική».

-Τι έχεις μάθει από αυτή την περιπέτεια που βιώνουμε; Έχεις αλλάξει τον τρόπο σκέψης σου;

«Ναι, φυσικά. Το πιο βασικό είναι ότι αυτή κατάσταση μας απασχολεί όλους, ταλαιπωρεί όλη την υφήλιο και πρέπει ο ένας να βοηθήσουμε τον άλλο και να βοηθάμε την κοινωνία. Στην παρούσα φάση όλοι μας οφείλουμε να στηρίξουμε τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας που δουλεύουν νυχθημερόν για να σώζουν ανθρώπους. Είναι υποχρέωσή μας τώρα να ελαχιστοποιήσουμε τις κοινωνικές επαφές και να βοηθήσουμε να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Αν το κάνουμε θα μπορέσουμε το συντομότερο δυνατό να επιστρέψουμε στις κανονικές μας ζωές».

-Βρίσκεσαι όπως όλοι μας ένα μήνα σε καραντίνα. Ζεις μόνος σου; Έχεις μαζί σου την σύζυγό και την μικρή σου κόρη; Πώς είναι η ζωή σου και η καθημερινότητά σου;

«Είμαι με την οικογένεια, δεν περνούσαμε πολύ χρόνο μαζί λόγω της δουλειάς μου και από αυτή την άποψη είμαι πολύ τυχερός τώρα. Όταν είσαι ποδοσφαιριστής δεν έχεις συχνά την ευκαιρία να το κάνει αυτό γι' αυτό και έτσι είμαι ευγνώμων για τον χρόνο που έχω με την οικογένειά μου. Όσο για τις προπονήσεις, έχω πάρει πρόγραμμα από το τεχνικό τιμ του ΠΑΟΚ και προσπαθώ να εκμεταλλευτώ όσο γίνεται τον χρόνο μου. Έχω εξοπλισμό στο σπίτι όπου δουλεύω στην σωματική κατάστασή μου και παράλληλα τρέχω. Νομίζω ότι είναι καλή η κατάσταση προς το παρόν».

-Έχεις επαφή με τους γονείς σου, με τους φίλους σου στην Ισλανδία; Ποια είναι η κατάσταση εκεί;

«Μιλάω καθημερινά και με την οικογένειά μου εκεί και με τους φίλους μου. Προφανώς, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, η κατάσταση δεν είναι καλή. Υπάρχουν κάποιοι διαφορετικοί περιορισμοί εκεί σε σχέση με την Ελλάδα. Η χώρα δεν είναι σε lockdown, αλλά νομίζω και οι δύο χώρες τα πάνε πολύ καλά με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κατάσταση, προφανώς, είναι δύσκολη, αλλά δεν είναι τόσο άσχημα όπως σε άλλες χώρες. Η κυβέρνηση εκεί, όπως και εδώ στην Ελλάδα, έχει κάνει καλή δουλειά για να κρατήσει τον κόσμο στο σπίτι και να ελέγξει την εξέλιξη της πανδημίας».

-Στο ποδόσφαιρο η επίδραση αυτής της πανδημίας έχει να κάνει με μία συζήτηση που έχει ανοίξει για αλλαγές. Φαντάζομαι έχεις διαβάσει τα ρεπορτάζ ότι πολλές μεγάλες ομάδες στην Ευρώπη έχουν ήδη κάνει τις προτάσεις τους για περικοπές στα συμβόλαια. Ποια είναι η άποψή σου; Μπαίνουμε σε ένα διαφορετικό ποδοσφαιρικό κόσμο;

«Νομίζω τα πάντα θα αλλάξουν και στην οικονομία συνολικά. Βλέπουμε ότι πολλοί άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα και το ίδιο συμβαίνει και με τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους. Είναι λογικό από την στιγμή που οι ομάδες έχουν έσοδα από αγώνες, τηλεοπτικά δικαιώματα και τώρα δεν υπάρχουν. Βλέπουμε στον Τύπο ότι παντού υπάρχουν μειώσεις. Το ποδόσφαιρο θα αλλάξει, ίσως και προς το καλύτερο, γιατί η αγορά θα ελεγχθεί καλύτερα. Νομίζω τα τελευταία χρόνια οι ομάδες έριχναν πάρα πολλά χρήματα στην μεταγραφική αγορά και αυτό θα μειωθεί κάπως τώρα. Το πιο σημαντικό είναι να βοηθηθούν οι σύλλογοι. Κάθε παίκτης θέλει η ομάδα του να βρίσκεται σε καλή θέση. Όλοι θέλουν να προστατεύσουν τους συλλόγους στους οποίους ανήκουν».