Skip to main content

Οινοποιοί Νάουσας: Στο έλεος της Συμφωνίας των Πρεσπών τα μακεδονικά προϊόντα

Στα προβλήματα των οινοποιείων λόγω της πανδημίας αλλά και της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Οινοποιών Νάουσας.

Στην άσχημη κατάσταση που βρίσκονται οι εξαγωγές του κρασιού λόγω της πανδημίας αλλά και της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρθηκε σε συνέντευξή τού στο Radio North 98 ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού VAENI Νάουσας, Γιώργος Φουντούλης.

Περιγράφοντας τη σημερινή εικόνα στα οινοποιεία, ο κ. Φουντούλης σημείωσε: «Στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό είμαστε τόσο γεμάτοι σε κρασί, όσο ποτέ άλλοτε. Έχουμε πρόβλημα. Τα τελευταία δυο – τρία χρόνια έχουν βρει πολλά κακά το κρασί. Κατ αρχή με το Μακεδονικό “φάγαμε” ένα πρώτο χτύπημα, με τη λέξη Μακεδονικό. Οι εξαγωγές μας, στο Μακεδονικό, πέσανε στο ναδίρ, ελέω Σκοπίων κτλ. Ακολούθησε ο αντικαπνιστικός νόμος, που και εκεί νιώσαμε μια αισθητή μείωση. Ακολούθησαν τα lockdown και το κλείσιμο της εστίασης, της μαζικής εστίασης π.χ γάμοι. Επιπλέον δεν υπήρξε τουρισμός. Ακόμη και τα πανηγύρια, που γίνονταν στην Κεντρική Μακεδονία και κατανάλωναν κρασί και αυτά σταμάτησαν. Από πού λοιπόν να είμαστε αισιόδοξοι;»

«Για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος στο Μακεδονικό, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Λόγια, λόγια, λόγια παχιά.  Δεν “τρέχει” τίποτα», συνέχισε.

Το θέμα της μακεδονικής προέλευσης, περιλαμβάνεται στις παραμέτρους, που αυτή τη στιγμή, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγές κρασιών, καθώς μέχρι στιγμής φαίνεται να μένει στο κενό το ζήτημα των εμπορικών ονομάτων, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, κυρίως αγροτοδιατροφικών προϊόντων, αλλά και άλλων εταιριών, που χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία ή Μακεδονικός και έχουν παρουσία στο εξωτερικό.

«Το καλό μέτρο που περπάτησε», σύμφωνα με τον κ. Φουντούλη, «ήταν η απόσταξη κρίσης, που σημαίνει ότι κάποια κρασιά τα αποσύρουμε προς απόσταξη, γίνεται οινόπνευμα και αυτό χρησιμοποιείται για την παραγωγή αντισηπτικών αλλά και εκεί η τιμή ήταν πάρα πολύ χαμηλή».