Skip to main content

Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος: Γευσιγνωσία-εκπαίδευση στους οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ

Δεκατέσσερα κρασιά από τα πλέον εκφραστικά των ΠΟΠ και ΠΓΕ της Βόρειας Ελλάδας θα δοκιμαστούν σε τυφλή διαδικασία απόψε το βράδυ στη Θεσσαλονίκη.

Με έντονα εκπαιδευτική διάθεση και στόχο να αναδείξει τους ποιοτικούς οίνους της Βόρειας Ελλάδας η ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» διοργανώνει απόψε το βράδυ στη Θεσσαλονίκη μια εκδήλωση γευστικής δοκιμής οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ από την περιοχή, η οποία απευθύνεται σε επαγγελματίες των χώρων της εστίασης και της εμπορίας οίνου.

Στην εκδήλωση με τίτλο «Οίνοι ΠΟΠ & ΠΓΕ Βόρειας Ελλάδας - Επιλογή Ποιότητας» θα δοκιμαστούν σε τυφλή διαδικασία 14 κρασιά από τα πλέον εκφραστικά των χαρακτηρισμών τους ως ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), όλα δημιουργίες των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος», ενώ τους επιλεγμένους οίνους θα συνοδεύσουν κατάλληλα εδέσματα.

Η Ένωση επιθυμεί να αναδείξει τις δύο έννοιες και να καταδείξει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τις συνοδεύουν, διευρύνοντας τη δεξαμενή της γνώσης των επαγγελματιών, ώστε τα κριτήριά τους όταν επιλέγουν οίνους να έχουν μεγαλύτερη τεκμηρίωση και γνωστική επένδυση.



Στο πλαίσιο της εκδήλωσης γευστικής δοκιμής ο οινοποιός Άγγελος Ιατρίδης από το Κτήμα Άλφα (Αμύνταιο) και ο οινολόγος Βασίλης Γεωργίου από τη Μπουτάρης Οινοποιητική (Νάουσα) θα μιλήσουν για τη σημασία των χαρακτηρισμών ΠΟΠ και ΠΓΕ και θα ξεναγήσουν το κοινό στα αμπελοτόπια του Βορρά που έχουν βγάλει μερικά από τα καλύτερα κρασιά της Ελλάδας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενημέρωση στα Κράτη- Μέλη (Ελλάδα-Γερμανία)».

Τι σημαίνει ΠΟΠ και ΠΓΕ

Ο τόπος ή η περιοχή από την οποία κατάγεται ένα προϊόν αποτελεί και βασικό στοιχείο για την ταυτότητά του. Εν προκειμένω οι οίνοι που φέρουν στην ετικέτα τους τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ ή ΠΓΕ προέρχονται από οριοθετημένες γεωγραφικές περιοχές. Στους οίνους ΠΟΠ όλα τα στάδια παραγωγής πραγματοποιούνται εντός αυτής της περιοχής, ενώ τα σταφύλια πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά από τον συγκεκριμένο τόπο. Αντίστοιχα στους οίνους ΠΓΕ αυτό αφορά τουλάχιστον ένα από τα στάδια της παραγωγής τους, ενώ σχετικά με τα σταφύλια, το 85% πρέπει να προέρχεται από τη συγκεκριμένη περιοχή.



Οι δύο αυτοί χαρακτηρισμοί είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, αφού το γεωγραφικό περιβάλλον απ΄ όπου προέρχεται το κάθε σταφύλι, αντανακλάται στο κρασί που θα παραχθεί, όπως επισημαίνουν τα στελέχη των Οινοποιών Βορείου Ελλάδος. Το κλίμα και το μικροκλίμα της περιοχής του, ο προσανατολισμός του αμπελώνα, το υψόμετρο όπου βρίσκεται, η ποικιλία που έχει επιλεγεί και φυσικά η όλη οινοποίηση που θα ακολουθήσει στη συνέχεια περιλαμβάνονται σε αυτό που ονομάζουμε «κρασί».

Η ανάδειξη των οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ εντάσσεται στη γενικότερη φιλοσοφία της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» να ενισχύσει τη γνώση γύρω από το κρασί, με σλόγκαν «Γνωρίζω σημαίνει απολαμβάνω» και άξονες την έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του επώνυμου κρασιού έναντι του χύμα, την ανάπτυξη οινικής κουλτούρας, αλλά και την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης, όπως σημειώνει στη Voria.gr το στέλεχος της Ένωσης, Αλεξάνδρα Ανθίδου.  

Ανάλογη εκδήλωση γευστικής δοκιμής οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ θα διοργανώσουν οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος και στις 7 Ιουλίου, αυτή τη φορά όμως το κάλεσμα θα απευθύνεται σε καταναλωτές.