Skip to main content

Οινοποιία Βεγορίτις: Από τη… σχολή Μπουτάρη στα διεθνή βραβεία

Η Οινοποιία Βεγορίτις του Χρήστου Μπόσκου από το Αμύνταιο έχει λάβει πάνω από 15 βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, με πρωταγωνιστή το ξινόμαυρο.

Δηλώνει «μαθητής» του Γιάννη Μπουτάρη και τον χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο «σχολείο» για το κρασί στην Ελλάδα.

Άλλωστε, εκείνος του έμαθε να αγαπά το κρασί, ενώ μέχρι και σήμερα αντηχεί στα αυτιά του αυτό που του έλεγε ο κυρ Γιάννης από την πρώτη στιγμή: τη διαφορά στο κρασί την κάνει η λεπτομέρεια, η αγάπη και ο άνθρωπος.

Τα διδάγματα δεν πήγαν όπως φαίνεται χαμένα, αφού ο Χρήστος Μπόσκος, δημιουργός της Οινοποιίας Βεγορίτις (Vegoritis Winery), στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου, είδε το Ξινόμαυρό του (Αμύνταιο ΠΟΠ 2017) να συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα διαγωνιζόμενα Ξινόμαυρα της Ελλάδας στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης 2020 και να του απονέμεται, εκτός από το χρυσό μετάλλιο, και η Ειδική Διάκριση του Καλύτερου Ξινόμαυρου του Διαγωνισμού.

Ο Χρήστος Μπόσκος εργαζόταν στη ΔΕΗ. Ένα τηλεφώνημα του Γιάννη Μπουτάρη του άλλαξε τη ζωή

Συνολικά, οι οίνοι της Οινοποιίας Βεγορίτις έχουν λάβει περισσότερα από 15 βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, με το ξινόμαυρο μάλιστα να εξελίσσεται σε «ναυαρχίδα» των κρασιών της. Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατα το Ξινόμαυρο Αμύνταιο ΠΟΠ 2015 του Χρήστου Μπόσκου κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο στο Berliner Wine Trophy 2020, ενώ στον ίδιο διαγωνισμό του 2019 δύο κρασιά της οινοποιίας, το Μύλος ροζέ 2018 και το Gewurztraminer Vegoritis Specials 2018, είχαν κερδίσει χρυσά μετάλλια.

Το μικροκλίμα της περιοχής ευνοεί την αμπελουργία

Σήμερα η Οινοποιία Βεγορίτις διαθέτει 15 ετικέτες, έχει ετήσια παραγωγή 70.000 φιαλών και 150 τόνων σε ασκό (μόνο για τη Δυτική Μακεδονία), ενώ οι εξαγωγές της αποτελούν το 30% του τζίρου της, με βασικές αγορές τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Αυτό τον καιρό έχει στραμμένο το βλέμμα της στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, των οποίων την πόρτα ετοιμάζεται να χτυπήσει. Η Οινοποιία Βεγορίτις διαθέτει 140 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα στον Αετό Αμυνταίου, ενώ αξιοποιεί ακόμα 100 στρέμματα, τα οποία νοικιάζει, στον Άγιο Παντελεήμονα. Ο Χρήστος Μπόσκος συνεργάζεται με τον αμπελουργό αδερφό του, Χαράλαμπο και άλλους τρεις αμπελουργούς από την περιοχή, ενώ η οινολόγος του οινοποιείου είναι η Άρτεμις Τουλάκη, την οποία χαρακτηρίζει «χαρισματική ξινομαυρίτισα οινολόγο».

Η πρώτη σειρά εμφιαλωμένων κρασιών της νέας Οινοποιίας Βεγορίτις –είχαν προηγηθεί κάποια bag in box- έφερε την επωνυμία «Μύλος»

 

«Στόχος μου ήταν από την πρώτη στιγμή να δημιουργήσω κρασιά που να έχουν την καλύτερη σχέση τιμής-ποιότητας στην αγορά» λέει στη Voria.gr ο Χρήστος Μπόσκος, που έχοντας λάβει στο ξεκίνημά του στήριξη, προσπαθεί με τη σειρά του να βοηθά μικρότερα οινοποιεία της περιοχής.

Η επιρροή Μπουτάρη και η αγάπη για το κρασί

Ο Χρήστος Μπόσκος, από τον Αετό Αμυνταίου, απόφοιτος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και με σπουδές τεχνολόγου μηχανικού, ασχολούνταν με χωματουργικά έργα για τη ΔΕΗ. Ένα τηλεφώνημα όμως από τον Γιάννη Μπουτάρη, που έψαχνε υπεύθυνο παραγωγής για την τότε Οινοποιία Βεγορίτις ΑΕ, έμελλε να του αλλάξει τη ζωή.

Από το 1999 ο Χρήστος Μπόσκος άρχισε να εργάζεται για τον Γιάννη Μπουτάρη και να μαθαίνει το κρασί, το οποίο εξελίχθηκε για εκείνον σε μεγάλη αγάπη. Όταν το 2004 οι εταιρείες του Γιάννη Μπουτάρη συγχωνεύθηκαν, ο τίτλος «Οινοποιία Βεγορίτις» έμεινε «ορφανός» και το 2005 παραχωρήθηκε στον Χρήστο Μπόσκο, ο οποίος δημιούργησε μια νέα επιχείρηση, φιλοξενούμενος μέχρι το 2011 στις εγκαταστάσεις του μέντορά του, για να μετακομίσει στη συνέχεια σε ένα οινοποιείο στον Άγιο Παντελεήμονα.

 Η Οινοποιία Βεγορίτις διαθέτει 140 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα στον Αετό Αμυνταίου

Η πρώτη σειρά εμφιαλωμένων κρασιών της νέας Οινοποιίας Βεγορίτις –είχαν προηγηθεί κάποια bag in box- έφερε την επωνυμία «Μύλος», εμπνευσμένη από έναν ανεμόμυλο στον Άγιο Παντελεήμονα, και αποτελούνταν από πολυποικιλιακούς οίνους (λευκό με μαλαγουζιά, chardonnay και ροδίτη, ροζέ με ξινόμαυρο και Syrah και κόκκινο με ξινόμαυρο και merlot). Το 2012 ήρθε η σειρά των μονοποικιλιακών (Ξινόμαυρο, Syrah και αργότερα το Sauvignon Blanc), αλλά και μια σειρά ημίγλυκων blend με το όνομα «Σταθμός».

Το δε 2017 προστέθηκαν δύο ακόμα ποικιλίες, αυτή τη φορά με αέρα Γερμανίας -όπου ήταν μετανάστες οι γονείς του Χρήστου Μπόσκου- οι Riesling και Gewurztraminer.
«Το μικροκλίμα μας είναι ιδιαίτερο. Η ύπαρξη τεσσάρων λιμνών στην περιοχή του Αμυνταίου, της Βεγορίτιδας, της λίμνης Πετρών, της Χειμαδίτιδας και της Ζάζαρης, κάνουν το μικροκλίμα πιο ήπιο κατά τους χειμερινούς μήνες και ευνοούν την αμπελουργία» λέει ο Χρήστος Μπόσκος στη Voria.gr.